Rørt Tix er vinneren av MGP: – Jeg har følt meg som den stygge andungen

KEiiNO og Tix kjempet som gladiatorer om en plass i den internasjonale Eurovision-finalen. Men Tix er vinneren som skal delta i Rotterdam.

– Jeg har veldig lenge følt meg som den stygge andungen. Men det viser seg at en dag blir den stygge andungen en svane.

Det sier den gråtende vinneren av årets Melodi Grand Prix, Tix.

Hitkongen og partyprinsen med pannebåndet skal nå representere Norge i verdens største musikkonkurranse i Rotterdam i mai etter å ha vunnet Melodi Grand Prix.

– Det føles veldig stort. Jeg har jo ikke akkurat hatt musikkeliten i ryggen kanskje, iallfall ikke anmelderne. Men jeg har prøvd å gjøre så godt jeg kan for folket. Det er kjempestort at folket har vært der for meg og.

– Åpenhet er tabubelagt, men viktig

Han har ingen problemer med å la tårene trille og innrømme at han er veldig rørt.

– Jeg er det. Jeg lager ikke musikk for å lage musikk lenger, men fordi det er så viktig for folk.

Han har den seneste tiden tatt av seg både solbriller og maske, og fortalt om livet bak den glinsende fasaden, livet som Andreas (hans navn er Andreas Haukeland).

I Lindmo fortalte han at han var nær ved å ta livet sitt.

– Det å dele av meg selv burde være en selvfølge. Åpenhet er tabubelagt, men viktig. Når det gjelder MGP så var egentlig målet bare å vise meg litt frem i MGP-finalen og fortelle folk at det blir bedre.

Her er vinnerbidraget:

Flere klaget over at de ikke fikk stemt under lørdagens finale. Men Inge Thorud, leder for publikumsprodukter i NRK, mener at det aller mest gikk som det skal, og at rett deltaker uansett vant.

– Vi har fått inn rekordmange stemmer gjennom hele kvelden, og har hatt tydelige og gyldige resultater i alle tre rundene. Så har vi fått meldinger om personer som har opplevd problemer på sine telefoner, ofte med en tydelig hjelpemelding om å laste siden på nytt. For mange har det løst problemet.

Han legger til:

– Vi skal undersøke de feilmeldingene nærmere, men det er ingenting som har påvirket resultatene. Vi beklager likevel til de personene som opplevde problemer i kveld, og gratulerer Tix med en solid seier i kveldens finale.

Gullduell med KEiiNO

De to som fikk flest stemmer og gikk til gullduellen var Tix og KEiiNO.

Dermed ville det bli en superstjerne med englevinger eller etnopop med joik som skulle representere Norge.

– En forventet gullduell, mente MGP-ekspert Morten Thomassen.

– Jeg er ikke sannsiger. Men min mening om gullduellen er at vi står ovenfor en som jeg tror kan vinne Eurovision. Og en som kan ryke ut i semien. Det kunne ikke vært mer spredt, mente MGP-skribent Anders Tangen, og la til at han heiet på KEiiNO.

12 finalister var klare for å vise at de fortjener å representere fedrelandet i verdens største sangkonkurranse.Se alle artistene og kommentarene om dem i kronologisk rekkefølge under!

Atle Pettersen: – Forberedt meg i månedsvis

Atle Pettersen er først ut på scenen med låten «World on fire ». Han har tidligere sagt at alt han har gjort i livet sitt har ledet opp til dette, å stå på scenen under MGP.

– Det handler om de tre minuttene man har til rådighet. Jeg har forberedt meg i månedsvis, sier Atle Pettersen.

Han legger til at han har sovet godt i natt og tror stemmen er i form.

Kledd som en romeo i rødt, med glinsende lysshow og fengende pop håper han å få æren av å representere Norge.

– Atle Pettersen og denne låten blir for meg intetsigende, sier imidlertid Morten Thomassen, leder for den norske MGP-klubben rett etter opptredenen.

Raylee synger i dusjen: – Drakt fra Sirkus Merano

Nummer 2 ut er Raylee, som tar det å synge i dusjen til en ny dimensjon, med sitt vannshow.

I kveld stiller hun dessuten i et nytt og mer avslørende antrekk enn i delfinalen.

– Raylee trenger ingen «hero». Med ny drakt fra Sirkus Merano imponerer hun etter å ha forstuet beinet i går under prøvende. Rørende med artister som vil dette så mye, sier MGP-ekspert Anders Tangen.

– En 80-talls kunstløpdronning er det jeg tenker på her. Kul låt, sier Morten Thomassen.Stavangerkamerater på engelsk

Nummer 3 ut, Stavangerkameratene, prøver å bli hele Norges MGP-kamerater, og har byttet språk fra norsk til engelsk før finalen.

Kvartetten byr på gladpop, men det er ikke nok til å gjøre vår ekspert euforisk.

– Jeg synes låten mister litt av sjarmen i ny språkdrakt. Bra framføring dog, mener Morten Thomassen.

Om KiiM: – Dette var verdensklasse

KiiM har bydd på sine storslagne stemmebånd på norske scener helt siden han slo gjennom i Idol. Og hans storslåtte ballade og opptreden begeistrer våre eksperter.

– KiiM leverte til tårer med sitt levde liv. Og for en danser. Dette var verdensklasse. Det lukter gullfinale, sier Anders Tangen.

– Rett og slett en fremragende låt og fremføring, sier Morten Thomassen.

Blåsekameratene bryter barrierer

Blåsekameratene gjør noe så sjeldent som å spille live på MGP-scenen med instrumentene sine. Vanligvis er nemlig all instrumental innspilt på bånd, mens vokalen gjøres på direkten.

Hvis de vinner den norske finalen, vil NRK søke om at de får spille live også under den internasjonale finalen.

– Kul låt, men føler at energien i låter ikke blir helt forløst på scenen, sier Morten Thomassen.

Emmy er heksa i skogen

Emmy tar en slags Dollie de Luxe og gjør heks av seg i årets MGP. Hun inviterer seerne med til sin «Witch Woods».

Og kveldens yngste deltaker imponerer vår ekspert.

– Endelige hadde hun attitude i fremføring og da ble dette kult, sier Morten Thomassen.

Om Tix: Storslagen og flott fremføring

Norges kanskje største hitkonge, Tix, har som Stavangerkameratene byttet språkdrakt, og synger på engelsk i finalen.

Med kanskje kveldens mest pompøse antrekk drar han på med låten «Fallen Angel».

– Storslagen og flott fremføring med viktig budskap, mener Thomassen.

Kaia Rode med vindmaskin

Kanskje har Kaia Rode hatt Carola som inspirasjon. Når hun står på MGP-scenen er iallfall vindmaskinene skrudd opp på stormvind styrke!

Og ikke nok med det, kappen hun har som sceneantrekk er inspirert av Loreen.

Vil svenskeinspirasjonen bli belønnet av Ola og Kari nordmann som stemmer?

– Endelig en fremføring fra henne med den nødvendige pondusen, sier Thomassen.

Rein Alexander vil ha revansje

Stemmetrøbbelet fikk konsekvenser for Rein Alexander i fjor, den omstridte folkejuryen på 30 personer sendte ham ikke videre fra gullfinalen.

Med store stemmebånd og seks dansere i full vigør ønsker han nå å ta revansje.

– Upåklagelig det som skjer på scenen. Låten er litt kjedelig i mine ører, mener Thomassen.

Debuterer på den store scenen

Fra Orkdal i Trøndelag kommer Erika Dahlen, artistnavnet er Imerika. Hun er debutant både som artist og i MGP-sammenheng, og stiller faktisk med to låter.

Selv fremfører hun «I can't escape» og så har hun skrevet låten «Feel again» som en av de andre finalistene, Kaja Rode fremfører i kveld.

– En unik og inderlig deilig innesluttet, mener Morten Thomassen.

Også Anders Tangen er imponert:

– Imerika er nabojenta som leverer til gull!

Om KEiiNO: – Gåsehud, dansefot og tårer

KEiiNO er de som sist representerte Norge i Eurovision, siden fjorårets konkurranse ble avlyst. Og de ønsker å befeste sin posisjon på toppen av MGP-tronen med den storslagne låten Monument.

Og våre eksperter er svært entusiastiske over opptredenen.

– KEiiNO leverer i verdensklasse. Gåsehud, dansefot og tårer. Dette er potensial til å vinne hele greia. Magisk. Fred er også kvitt den litt sure joiken. De har lys og flotte monumentale kostymer, sier Anders Tangen.

– Denne fremføringen satt gitt. Disse mener alvor kan man si, sier Thomassen.

Vil lage norsk Hard Rock Hallelujah

Jorn er en internasjonal rockestjerne som de fleste født før 1994 har et forhold til uten å vite det. Han sang nemlig superslageren Alt for Norge i forbindelse med VM i fotball.

Nå vil han vinne det som mange på måter er verdensmesterskapet i musikk, Eurovision Song Contest. Og gjøre som Lordi, gi verden Hard Rock Hallelujah.

– Det blir en rotete låt for meg, men glimrende vokal, sier Morten Thomassen.

– Jorn har kutta ut danserne og det flygende teppet. Mindre Harry og mer kvalitet. Han har også funnet energien og kameraene, sier Anders Tangen.

Allerede mandag skal vinneren spille inn sangen og video til presentasjon for Eurovisjonen. Koronasituasjonen gjør at kanskje den opptredenen er den som hele Europa og Australia får se i mai før de skal stemme.

Kulturstrøm

 • Faithfull om koronasykdommen

  Artisten Marianne Faithfull (74) sier til New York Times at hennes kamp mot covid-19 og langvarige ettervirkninger har vært den tøffeste kampen hun har hatt. Tidligere har hun bl.a. overlevd en overdose med sovemedisin og vært avhengig av heroin.

 • Færre digitale kulturopplevelser

  Digital kulturbruk er nesten halvert i år, sammenlignet med i fjor. Det viser en undersøkelse fra Opinion som gjennom pandemien har spurt over 20.700 nordmenn om deltagelse på digitale kulturopplevelser, og i hvilke grad man betaler for disse. – Viljen til å betale for digitale kulturopplevelser er stabil i pandemien. Det tyder på at nedgangen i digital kulturbruk heller skyldes mangel på tilbud enn etterspørsel, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

 • Vokalist i Bay City Rollers død

  Artisten Les McKewon (65) som var vokalist i bandet Bay City Rollers døde tirsdag denne uken, skriver CNN. Bay City Rollers hadde sin storhetstid på 1970-tallet med blant annet melodiene «Shang-a-lang», «bye, bye, baby» og «Give a little love»

  Les McKeown er død
  Foto: Yui Mok / AP