Hopp til innhold

Hyller Tix før MGP-finalen: – Showet er homoerotisk

Internasjonale Eurovision-eksperter har sterke meninger før MGP-finalen. De mener en av opptredenene kan gjøre deg religiøs, mens andre har kledd seg som om de skal male et hus.

TIX

SPEKTAKULÆRT: Tix får skryt for sitt sceneshow av en profilert Eurovision-ekspert. Han er sett på som en av forhåndsfavorittene til seieren i MGP.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Lørdag er det klart for det store MGP-slaget 2021. 12 artister skal kjempe om å representere Norge i verdens største musikkonkurranse i Rotterdam i mai.

Selv om det er Ola og Kari nordmann som skal stemme og avgjøre det hele – hvem mener folk i det store utland at bør representere Norge i det store slagersirkuset?

Vi har utfordret noen av de mest profilerte Eurovision-ekspertene internasjonalt, til å si hva de syns om finalefeltet.

– Gir en spirituell følelse

Det internasjonale fannettstedet og Youtube-kanalen Wiwibloggs har en meningsmåling hvor de spør hvem ESC-fansen vil at skal representere Norge. Der leder i skrivende stund Keiino, foran Jorn, Raylee og Imerika. Nederst ligger Stavangerkameratene.

William Lee Adams, profilen bak Wiwibloggs, har en klar formening om hvem han vil skal vinne pokalen og billetten til Rotterdam.

– Min stemme går til Keiino. Hvis Eurovision er en religion, er Alexandra, Fred and Tom den hellige treenighet. Freds joiking gir en spirituell følelse.

Keiino

POPULÆRE: Keiino ligger ifølge ekspertene godt an til å vinne den norske finalen. En av dem mener opptredenen kan gjøre deg religiøs.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

– Tenkte det var Backstreet Boys

Men han tror også Tix vil gjøre det godt internasjonalt, og av litt originale grunner.

– Når jeg først hørte sangen til Tix, tenkte jeg det var Backstreet Boys eller et annet boyband fra gamle dager. Men jeg forelsket meg i den da jeg så sceneshowet. Europeere vil like kampen mellom det gode og onde, det lyse og det mørke.

Og han legger til med glimt i øyet:

– Showet er homoerotisk. Tix er masteren som får englene til å underkaste seg. Det vil vekke manges interesse.

Han syns årets skuffelse er Rein Alexander (som for øvrig har fått terningkast 6 for sin opptreden av NRKs anmelder). Adams spiller på tittelen til låten «Eyes Wide Open» når han sier:

– Jeg tror øynene hans må ha vært helt lukket da han godkjente dette sceneshowet. Det er rot fra start til slutt. Og danserne ser ut som de skal male et hus. Men selve låten har en eksklusiv produksjon.

Rein Alexander på generalprøven til femte delfinale i Melodi Grand Prix 2021.

OMDISKUTERT: Rein Alexander har fått terningkast 6 av NRK. Men internasjonal Eurovision-ekspert mener danserne har kledd seg som om de skal male et hus.

Foto: Julia Marie Naglestad

– Fins bare to alternativer

Tobbe Ek i Aftonbladet, Sveriges kanskje mest profilerte Eurovision-ekspert, mener Norge ikke har stort utvalg når det gjelder hvem vi kan sende til Eurovision.

torbjørn ek

EKSPERT: Aftonbladets «slagerguru» Torbjørn Ek har alltid sterke meninger om låter og bidrag, så også om årets norske startfelt. Han både hyller og slakter.

Foto: Tiril Mettesdatter Solvang / NRK

– Det fins faktisk bare to alternativer. Tix, som har klamret seg fast på hitlistene helt siden låten ble sluppet, eller Keiino, som har vist sig å være populære, ikke bare blant Eurovision-fansen, men også de europeiske TV-titterne.

Keiino fikk flest publikumsstemmer av alle sist gang de deltok i Eurovision, men ble felt av fagjuryene. Ek advarer imidlertid:

– Risken er at låten kanskje ikke fungerer like bra som Spirit in the sky gjorde. Det er få artister som lykkes med å gjenta en suksess i Eurovision en andre gang. Mange har mislyktes, som Charlotte Perrelli, Dana International og deres egen Alexander Rybak.

IMERIKA

SPLITTER: Imerika får både skryt og slakt for sitt MGP-bidrag.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

– Ville vært en katastrofe

Ek og Adams kan virke ganske enige om årets bidrag, men er sterkt uenige når det gjelder en annen forhåndsfavoritt, Imerika.

– Det er fullstendig ubegripelig hvis hun skulle blitt med i toppstriden, og det ville vært en katastrofe om Norge velger å sende henne til Eurovision, sier Ek.

– Imerika skiller seg ut på en god måte. Hun virker så naturlig og tro mot seg selv. Man kan se for seg hun tar imot en Grammy-pris i de samme klærne hun ville brukt til å gå til butikken, mener Adams.

Dette var Norges konkurrenter i Eurovision 2021

Fra 12 til 1

For første gang siden 2004 er det så mange som 12 låter med i den norske finalen. Men som ABBA-sang det, «The Winner Takes It All», bare en kan vinne finalebilletten til Rotterdam.

Litt over klokken 22 lørdag vet vi svaret på hvem som blir Norges nye slagerkonge eller dronning. Som det sies i Eurovision Song Contest:

May the best song win may Melodi Grand Prix begin!

Last ned stemmeskjema til finalen her

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober