Hopp til innhold

Titusener så Forbrytelsen 2

Siste episode av «Forbrytelsen 2» ble klikket 33 000 ganger i går kveld og i natt– én uke før den går på TV. Se siste avsnitt av serien alle snakker om her.

Sofie Gråbøl

Sarah Lund, alias Sofie Gråbøl, fikk endelig svaret på drapsgåten i går kveld. Det er en skjebne hun delte med 33 000 nordmenn.

NRK.no presenterte i går siste avsnitt av den danske krimserien «Forbrytelsen 2», direkte etter at nest siste avsnitt hadde gått på NRK1– og én uke før løsningen kommer på TV. I løpet av kort tid hadde et sted mellom 25 000 og 35 000 klikket seg inn på saken og satt i gang videoen.

SE SISTE AVSNITT I «FORBRYDELSEN 2» HER.

Torsdag hadde NRK.no allerede problemer med en av sine servere, og den store pågangen gjorde at det til tider var umulig å komme inn på NRK.nos nettsider. Til sammen hadde episoden blitt vist 33 000 ganger fredag morgen.

Gråbøl stilte i nettmøte for NRK.no

Bombardert med spørsmål

Samtidig fikk leserne anledning til å diskutere siste avsnitt med andre krimhungrige seere i vår diskusjonsløsning. Et vell av spørsmål strømmet inn til vår kulturmedarbeider Ragnhild Krogvig Karlsen, som svarte så godt hun kunne på spørsmålene.

Uka før diskuterte leserne episode 8

Mange av leserne var mest av alt opptatt av å spekulere. En av seriens særegenheter er at selv ikke skuespillerne i serien blir fortalt hvem som er morderen, og mistanken har vært kastet vidt rundt de ukene serien har gått. I Danmark har sågar spillselskapene satt odds på hvem morderen kan være.

Hva skjedde i episode 7, 8 og 9? Se Forbrytelsen i vår nett-tvspiller.

Mange spekulasjoner

I vår diskusjonsløsning gikk spekulasjonene høyt i forkant av sendingen.

« Det har vært antydet mange fantastiske intriger og konspirasjoner hittil - men sikkert villedende. Vi skal holdes i spenning! Samfunnsrelevant? Tja, men man kan gjerne tenke over hva enkeltpersoner kan finne på å foreta seg i ekstreme situasjoner - men her blir det en blanding av sosiopati og terror. Det dukker nok opp en skummel type snart (idag ?) .... en ulv i fåreklær ...» skrev Inger i går kveld, rett før serien startet i nett-tven.

LES OGSÅ: - «Forbrytelsen»-Sofie har skapt strikkedilla - igjen

« Jeg hørte Sofie Gråbøl på Litteraturhuset lørdag. Hun fortalte at morderen er en vi allerede har møtt...», skrev brukeren Konemor.

I NRKs nett-tv i går fikk 33 000 svaret på hvem som drepte advokaten Anne Dragsholm.

- Ikke verst at det måtte en liten dansk politidame til for å finne skjeletter i en ovn i Afganistan - og vi som trodde at de skulle bli gisler. Det skriver "Inger" om Forbrytelsen.

LES OGSÅ: «Generation Kill» blant høstens serienyheter

Serien har skapt store bølger i vårt naboland i sør. Første sesong medførte store overskrifter i avisene, bettingselskapene satte penger på hvem morderen var, og etterforsker Sarah Lunds strikkegenser satte trend blant danskene. Andre sesong har ikke vært så veldig mye annerledes.

LES OGSÅ: Sofie Gråbøl om «Sarah Lund»: - Jeg tenker på henne som en mann

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober