NRK Meny
Normal

Tittelen som forsvant i en drøm

Sondre Lerche er i juni klar med ny plate. Eksilbergenserens sjette studioalbum blir en selvtitulert plate etter at navnet forsvant i en drøm.

Sondre Lerche

Sondre Lerche, her på en scene i New York i fjor, slipper sitt sjette studioalbum i juni.

Foto: Dario Cantatore / Afp

Sondre Lerche

Sondre Lerche hadde denne gangen ingen klare inspirasjoner da han gikk i studio for å lage ny plate.

Foto: Dario Cantatore / Afp
Sondre Lerche: Heartbeat Radio

Sondre Lerches forrige album, «Heartbeat Radio».

Foto: Plateomslag
Sondre Lerche på Bergenfest 2007

Sondre Lerche på scenen under Bergenfest i 2007.

Foto: Per Ole Hagen / NRK
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Plata «Sondre Lerche» blir oppfølgeren til «Heartbeat Radio» fra 2009, men fikk ikke noe annen tittel, til tross for at han spurte fansen på Twitter.

- Ikke noe klart bilde

- Vanligvis har jeg tittelen klar ganske tidlig. Jeg vet hvilken låttittel det vil være, eller om det er en frase fra en av låtene. Men denne gangen hadde jeg egentlig ikke noe klart bilde av hva det ville bli, forteller han i et intervju med magasinet Vulture.

Les også:

- Jeg spurte til og med de som følger med på Twitter, om de hadde noen forslag. De skal ha takk for hjelpen, men det viste seg lite fruktbart. Jeg ble egentlig ganske besatt av dette med tittelen. En dag våknet jeg opp fra en drøm der jeg hadde fått den perfekte tittelen, men kunne ikke huske den. Så jeg bestemte meg for at jeg ikke ville ha noe annet enn den tittelen, og da jeg ikke kunne huske den, måtte det bli et selvtitulert album, forklarer Lerche.

Han mener den kommende plata har noe annet ved seg enn hans tidligere utgivelser, i det at han ikke har noen spesielle sjangre han forsøker å utforske.

«Ideelle kreasjoner»

- Denne plata er ikke der bare for estetikken, eller for å dykke ned i en sjanger. Noen ganger lager du en plate som du ser for deg at noen ønsker å høre. Jeg har laget noen slike, «ideelle kreasjoner» jeg ønsket å høre. Men så har du de platene der du lager det du ønsker å lage det du føler for akkurat da. Dette albumet har på en måte litt av begge deler, sier han.

Plata ble spilt inn i løpet av en periode på tre uker med produsentene Kato Ådland og Nicolas Vernhes. For første gang gikk Sondre Lerche i studio uten å være sterkt inspirert av noen andre musikalsk.

- Vanligvis går jeg i studio med en rekke låter i bakhodet som er relevante for det lydbildet jeg ønsker å lage. Men dette er den første plata jeg har laget der jeg ikke hadde dette i det hele tatt. Jeg var åpen for alt som kunne skje, men fokuserte på kun å fange intensiteten i låtene i den formen de kom ut.

- Vi hørte på en del ting i studio, men bare for å finne en spesiell trommelyd eller måter å arrangere låter, men det gikk aldri lenger enn det. Det handlet mer om å finne uformelle referanser for å hjelpe andre i studio til å komme i samme sinnstilstand.

- Tar hvert ord veldig seriøst

Sondre Lerche spilte inn sin første plate I en alder av 16 år og skrev sin første sang da han bare var 8. Over ti år etter starten på karrieren har ting endret seg en del.

- Jeg skrev mitt første album 16 år gammel, og da kom tekstene definitivt rett fra hjertet, dog mer fragmentert. De bare kom med musikken. Det er noe vakkert med det også, men nå kommuniserer jeg med et publikum som tar hvert ord jeg skriver veldig seriøst, forteller Sondre Lerche.