NRK Meny
Normal

Titanic - Norges glemte rockestjerner

Norges første store internasjonale rockeband, Titanic, solgte millioner av singler i Europa, men fikk så godt som aldri presseomtale i sitt eget land. Hør radiodokumentaren om Norges "glemte" rockestjerner.

Titanic

Orginalbesetningen i Titanic. Fra venstre, Jan Løseth, Roy Robinson, Kenny Aas, Truls Lorck, Kjell 'Kjaperud'Asperud.

Hør dokumentaren: Titanic - historien om Norges glemte rockestjerner

I 1968 dro fire unge rockere til København på turné. Bandet het The Beatnicks og var et av Norges største. Det skulle ta seks år før de vendte tilbake til Norge, da under navnet Titanic og med en stor europeisk hit under beltet.

Solgte millioner

Ett år etter at gutta signerte kontrakt med et stort fransk plateselskap, herjet singelen ”Sultana” europeiske hitlister.

Med det ble Titanic det første norske bandet som kom seg inn på engelske hitlister, hele 14 år før A-Ha gjentok bragden med Take On Me.

Dette har gitt bandet en velfortjent plass i norsk rockehistorie, men Titanic er likevel gruppa som Norge på mange måter har glemt.

Første gang i Ålesund

Gruppas frontfigur Janne Løseth er fra Ålesund. Han er ofte på besøk i hjembyen, men har aldri spilt konsert i Ålesund med Titanic.

Ikke før nå. 42 år etter starten i Tyskland står Ålesund på turnelista.

- Å spille i Ålesund med Titanic har vætt en av mine største drømmersiden jeg dro derfra som ung. Utrolig at det skulle ta så lang tid, men nå ser jeg frem til å opptre på hjemmebane med det jeg kan best, sier frontfigur og rockelegende Jan Løseth, som til daglig bor i Frankrike.

Titanic opptrer på Jugendfesten i Ålesund 19-20 august.

Ukjent historie

Svært få kjenner historien om deres lange vei mot suksess og om hvordan musikk-eventyret Titanic blomstret i Europa på 70-tallet.

Hør radiodokumentaren om hvordan fire nordmenn og en engelskmann klatret til topps på europeiske hitlister – og om hvordan alt gikk galt da de skulle spille hjemme i Norge.

Hør ”Titanic – historien om Norges glemte rockestjerner” av Håvard Bråthen. Teknisk regi Geir Hauger. Konsulent Ragna Nordenborg. På NRK P2 lørdag kl 10.03, reprise søndag kl 21.03.

Kulturstrøm

  • Kraftwerk i duett med astronaut

    Astronauten Alexander Gerst spilte sammen med bandet Kraftwerk i en overføring fra romstasjonen ISS. De tyske elektronika-pionerene holdt fredag konsert for 7.000 fans på Stuttgart Schlossplatz. Da dukket Gerst (42) uventet opp i en direkte overføring fra ISS. – ISS er en «Mensch-Maschine», sa Gerst, med henvisning til et av Kraftwerks album (NTB).

    NETHERLANDS-MUSIC-KRAFTWERK
    Foto: PAUL BERGEN / Afp