Normal

Titanic lokket med 8000 sigarer

Gjenfunnet reklame lokket nordmenn med sigarer for å få oss om bord i ”det praktisk talt synkefrie skibet”.

Hvide Stjerne Linien
Foto: Bladet Samler & Antikk

Hør: Titanic-reklame lokket nordmenn ombord

”Jo større et skib er desto støere gaar de paa vandet, selv i storm er bevægelsen umerkbar på vaare skibe. Titanic er praktisk talt synkefrit”

Gjenfunnet på auksjon

"På dekk"

På promenade-dekket.

Foto: Bladet Samler & Antikk

Slik innledes en nylig gjenfunnet reklame-brosjyre fra høsten 1911. Reklamen er norsk og skulle lokke folk i Kristiania til å dra til Amerika, ”over there”.

For 3150 kroner på en auksjon fikk redaktør, Atle Kildebo, i Bladet samler og antikk tak i brosjyren fra ”Hvide Stjerne Linien”.

Reklamebrosyjren er utgitt høsten 1911 bare noen måneder før Titanic skulle sjøsettes, og markedføringen var da allerede i gang i Kristiania.

Titanic - en by på havet

Tredje klasses spisesalong

Tredje klasses spisesalong.

Foto: Bladet Samler & Antikk

Titanic blir beskrevet som en lukseriøs by på havet, ”med spisesaler, røkeværlser, leseværelser, endog svømmebasseng og promenadedekk”.

Vi får vite at Muligheten for å få plass på skipet er stor. Titanic hadde lugarer til 2500 passasjerer og i tillegg var det et mannskap på 860 mann, hvor det også var skandinaviske kokker.

Noe av det som var med i lasten var 1000 kaker, 8000 kyllinger, 40 tonn poteter, 800 bunter asparges og 8000 sigarer.

- Det var tydelig at pasasjerene skulle nyte reisen over til Amerika, sier Atle Kildebo.

Idioter måtte bli hjemme

Men slettes ikke alle fikk komme inn i det nye landet:

”Idioter, sinnsvake, døve og stumme”var bare noen av dem som ikke fikk bli med på Titanics jomfrutur.

Trolig var det 31 nordmenn med da Titanic la fra kai 10. april 1911. Fire dager senere traff skipet et isfjell og sank til bunns i Atlanterhavet. Mellom 1350 og 1512 personer mistet livet, deriblant 21 nordmenn.

Mor og barn

Mor og bran koser seg i en av lugarene.

Foto: Bladet Samler & Antikk

Hør: Titanic-reklame lokket nordmenn ombord

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

 • Kinesisk sinne over svensk satire

  Et humorinnslag på SVT har opprørt den kinsesiske ambassaden. I en uttalelse på ambassadens nettsider kreves det at den svenske allmennkringkasteren ber om unnskyldning for innslaget som ble vist i satireprogrammet «Svenska Nyheter» fredag kveld, skriver SVT Nyheter. Innslaget beskrives som rasistisk og hetsende. Redaktør for SVTs underholdningsavdeling, Thomas Hall, sier de ikke føler at de har gjort noe galt. Den kinesiske ambassaden har foreløpig ikke gitt noen uttalelse til SVT Nyheter.

 • Unike opptak av John Lennon

  Et videoopptak viser John Lennon og George Harrison spille «How Do You Sleep» i Lennons Ascot Sound Studios i 1971. Videoopptakene deles i forbindelse med nyutgivelsen av John Lennons ikoniske album «Imagine» fra samme år, skriver The Rolling Stone.

 • Storslått kostymedrama på NRK TV

  Den britiske dramaserien «Vanity Fair» er basert på 1800-tallsklassikeren av William Makepeace Thackeray om den unge, smarte og ambisiøse Becky Sharpe. Hun vokser opp i den fattige delen av London, men vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.

  Becky Sharp vokser opp i den fattige delen av London. Hun vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.