Titanic lokket med 8000 sigarer

Gjenfunnet reklame lokket nordmenn med sigarer for å få oss om bord i ”det praktisk talt synkefrie skibet”.

Hvide Stjerne Linien
Foto: Bladet Samler & Antikk

Hør: Titanic-reklame lokket nordmenn ombord

”Jo større et skib er desto støere gaar de paa vandet, selv i storm er bevægelsen umerkbar på vaare skibe. Titanic er praktisk talt synkefrit”

Gjenfunnet på auksjon

"På dekk"

På promenade-dekket.

Foto: Bladet Samler & Antikk

Slik innledes en nylig gjenfunnet reklame-brosjyre fra høsten 1911. Reklamen er norsk og skulle lokke folk i Kristiania til å dra til Amerika, ”over there”.

For 3150 kroner på en auksjon fikk redaktør, Atle Kildebo, i Bladet samler og antikk tak i brosjyren fra ”Hvide Stjerne Linien”.

Reklamebrosyjren er utgitt høsten 1911 bare noen måneder før Titanic skulle sjøsettes, og markedføringen var da allerede i gang i Kristiania.

Titanic - en by på havet

Tredje klasses spisesalong

Tredje klasses spisesalong.

Foto: Bladet Samler & Antikk

Titanic blir beskrevet som en lukseriøs by på havet, ”med spisesaler, røkeværlser, leseværelser, endog svømmebasseng og promenadedekk”.

Vi får vite at Muligheten for å få plass på skipet er stor. Titanic hadde lugarer til 2500 passasjerer og i tillegg var det et mannskap på 860 mann, hvor det også var skandinaviske kokker.

Noe av det som var med i lasten var 1000 kaker, 8000 kyllinger, 40 tonn poteter, 800 bunter asparges og 8000 sigarer.

- Det var tydelig at pasasjerene skulle nyte reisen over til Amerika, sier Atle Kildebo.

Idioter måtte bli hjemme

Men slettes ikke alle fikk komme inn i det nye landet:

”Idioter, sinnsvake, døve og stumme”var bare noen av dem som ikke fikk bli med på Titanics jomfrutur.

Trolig var det 31 nordmenn med da Titanic la fra kai 10. april 1911. Fire dager senere traff skipet et isfjell og sank til bunns i Atlanterhavet. Mellom 1350 og 1512 personer mistet livet, deriblant 21 nordmenn.

Mor og barn

Mor og bran koser seg i en av lugarene.

Foto: Bladet Samler & Antikk

Hør: Titanic-reklame lokket nordmenn ombord

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

 • Straffer kontoer for påvirkning

  Der Twitter fjerner nesten tusen kontoer, skriver Nathaniel Gleicher i Facebook at de fjerner syv sider, tre grupper og fem kontoer fordi de har vært «involvert i koordinert inautentisk oppførsel som del av et lite nettverk med opprinnelse i Kina med fokus på Hongkong». Les hele saken fra NRK Beta.

  Hongkong-skjermdumper
  Foto: NRK / NRK
 • Unge elsker klassisk

  Den gamle myten om at det bare er godt voksne som hører på klassisk musikk faller. En ny studie publisert på nettstedet ABC Classic tyder på det motsatte. Nesten en tredel av det klassiske publikummet er under 35 år, viser undersøkelsen. Undersøkelsen viser videre at det fortsatt er radio som er den viktigste kilden til bruk av klassisk musikk.

  Klassisk
  Foto: Pixabay
 • Ny Matrix med Reeves og Moss

  Keanu Reeves (54) er tilbake i rollen som Neo og Carrie-Anne Moss (52) som Trinity når den fjerde filmen i Matrix-serien skal spilles inn neste år, melder Variety. Regissør på filmen er Lana Wachowski, som også sto bak regien på de tidligere filmene. Filmen har ennå ikke fått noen tittel.