Tisser han overalt?

Det er mye du skal huske på når du får deg valp i huset. Frokost-TV sin veterinær gir deg tipsene som kanskje kan gjøre valpe-tilværelsen enklere.

Valp
Foto: Joakim S. Enger

Det er mange som har tenkt å få seg en valp - koslig, tenker de fleste, og det er det sikkert.

Men det er og mange andre ting som kanskje ikke er like koslige. Som for eksempel bjeffing midt på natten, tiss på det nye teppet eller dårlig samvittighet når du går fra den hver morgen.

Her gir Frokost-TV sin veterinær deg alle tipsene du trenger for å få en koslig tid med valpen.

Valp

Her kan han vel sove?

Foto: Schgaguler, Roland / SCANPIX

Hvor bør hvalpen sove?

Valpen bør sove i sin egen seng. Når den går i sengen sin skal den ha ro. Det skal store og små respektere. Man skal ikke vekke valper som sover i sengen sin (eller et hvilket som helst sted valper velger å sove).

De første nettene kan sengen godt stå ved siden av eiernes seng på soverommet slik at valpen kan trøstes når den våkner og er ensom. Det er jo en stor overgang for en liten valp å bli alene i verden.

Etter hvert flyttes sengen videre ut på gangen og til dit den skal stå permanent. Om dagen er sengen på den plassen den skal være. Det bør være på et sted hvor det ikke er for mye trafikk gjennom huset. Sengen kan godt være i et bur med åpen dør med et teppe på toppen slik at det blir tak over.

De fleste hunder bor inne. Skal man ha en hund som skal bo ute, for eksempel en trekkhund, gjelder det spesifikke forskrifter om hvordan huset skal være. Hvis man ønsker å ha en hund med skitne ben i sengen kan man bare starte med å ha den der om natten.

Bør man ta den med til veterinær og få den sjekket?

Mange valper leveres med helseattest, og da er den allerede sjekket av veterinær. Hvis valpen ikke har helseattest eller hvis det er noe man lurer på bør man ta den med til veterinær for en sjekk.

Når kan man begynne å venne den til å være alene?

Hund

Litt ensom?

Foto: CAI YANG / AP

Fra først stund. Valpen skal venne seg til at menneskene kommer og går. Det vil si at man går ut og inn av rommene slik man pleier, henter avisen, kaster søppel osv.

Derved blir valpen vant til at man kommer og går, og at man alltid kommer tilbake. Man skal derimot ikke starte opp med lange fravær. Når valpen er blitt husvarm øker man lengden på fraværene, dette forbereder man ved at valpen har fått rent av seg litt energi først og er godt luftet.

Hvordan bør ungene forberedes på det nye familiemedlemmet?

Det er godt for barn å vokse opp med hund. Men hunden må respekteres som det individet den er.

En valp som sover (i sengen sin eller på gulvet) skal ikke vekkes selv om barna vil vise den frem til venner eller vil leke med den. At barna håndterer valpen er bare fint, men det bør alltid være voksne til stede hvis det dreier seg om mindreårige barn.

Barna bør fortrinnsvis leke med valpen på gulvet og små barn skal ikke løfte opp en sprellende valp som de risikerer å miste. Barn skal ikke forstyrre hunden når den spiser (de voksne derimot, skal trene hunden i å ikke spise før den får lov).

Hvordan få den stuerein?

Det blåser på toppene

Ut på tur når han må tisse...

Foto: Odd Haugerud

Ta den ut hver gang den har sovet eller spist. Man kan godt legge inn et kommandoord hver gang man tar ut valpen slik at den etter hvert kan tisse på kommando.

Masse ros når den har klart det! Tålmodighet!

Kanskje den vil snuse litt først, eieren har på litt lite klær, det er kaldt ute og man vil raskt inn igjen i varmen. Selv om man blir utålmodig: Masse ros når valpen endelig tisser.

Ingen vits i å straffe valpen hvis man finner en dam på gulvet. Den har glemt hva den har gjort og blir bare frustrert. Tar man den ”på fersken” sier man ”nei”, løfter den opp, tar den med ut og roser den der.

Hvordan få hunden til å venne seg til bilkjøring?

Ros og godbit når den kommer inn i bilen. Noen minutters tur i starten og så øker man på. Kjør gjerne til et sted valpen kan løpe rundt og leke, så venner den seg til å forbinde bilturer med noe hyggelig.

Hvordan få hunden til å slutte å småbite?

Valper skal ikke bite på hendene. Ta bort hendene, si ”nei” og eventuelt gå fra valpen hvis den fortsetter. Ignorering oppfattes som straff. Når valpen gir seg med å bite, roser man den.

Ros forsterkes veldig av godbiter.

Kulturstrøm

  • – Fellesskapet er viktig

    – Alt må være samspilt for å løfte de øyeblikkene som skal være ekstra morsomme, sier skuespiller Laila Goody til Kulturstripa. Søndag ble hun tildelt Heddaprisen for beste kvinnelige skuespiller/medspiller, for rollen som Irina i teaterstykket «Måken».

    Kvinne steiker vafler