Hopp til innhold

Tips mot nervøsitet

Du blir ikke kvitt nervøsiteten din sånn helt uten videre, men det er mye du kan gjøre for å føle deg positiv og glad selv om du er nervøs. Asgeir Borgemoen og The BlackSheeps har tips til deg!

The BlackSheeps

VET MYE OM SCENESKREKK: Agnete Johnsen og Emelie Nilsen fra The BlackSheeps

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Snakk om det

Snakk med noen du kjenner godt om hvordan du har det, og om hvorfor du er stressa.

Kroppskontakt med venn/dyr

Hvis du ikke vil snakke, så hjelper det å holde noen i hånden eller klemme. Du kan også kose litt og småprate med kjæledyret ditt, hvis du har en hund eller katt for eksempel.


Pust rolig

Pust rolig inn og ut, slik at du puster med magen. Følg pusten din med tankene, inn og ut i rolig tempo

Se for deg fine ting

Hvis du er for deg selv kan du lukke øynene og se for deg noe vakkert og fint: En blomst eller et sted i naturen som du liker. Husk å puste rolig samtidig.

Se på stearinlys

Se rolig på et stearinlys som brenner. Husk å dempe resten av lyset i rommet. Du kan også se på utsikten fra vinduet ditt. Prøv å ikke se på noe spesielt, bare la blikket hvile på noe langt borte mens du lar tankene vandre fritt.

Gjør det du liker, for eksempel fotball

Gjør noe som du liker, og som krever litt innsats og får tankene over på
andre ting. Det kan være å sparke fotball, ta en sykkeltur, løpetur
eller annet, gjerne sammen med en god venn.

SE VIDEO: Asgeir og Solveig snakker om tipsene.

SE VIDEO: Få flere tips fra The BlackSheeps

Asgeir Borgemoen

Selv Sjefen over alle sjefer Asgeir Borgemoen vet hva sceneskrekk er.

Foto: NRK


Kilde: Are Holen, psykiater og prodekan, det medisinske fakultet, NTNU

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)