NRK Meny
Normal

Tips mot nervøsitet

Du blir ikke kvitt nervøsiteten din sånn helt uten videre, men det er mye du kan gjøre for å føle deg positiv og glad selv om du er nervøs. Asgeir Borgemoen og The BlackSheeps har tips til deg!

The BlackSheeps

VET MYE OM SCENESKREKK: Agnete Johnsen og Emelie Nilsen fra The BlackSheeps

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Snakk om det

Snakk med noen du kjenner godt om hvordan du har det, og om hvorfor du er stressa.

Kroppskontakt med venn/dyr

Hvis du ikke vil snakke, så hjelper det å holde noen i hånden eller klemme. Du kan også kose litt og småprate med kjæledyret ditt, hvis du har en hund eller katt for eksempel.


Pust rolig

Pust rolig inn og ut, slik at du puster med magen. Følg pusten din med tankene, inn og ut i rolig tempo

Se for deg fine ting

Hvis du er for deg selv kan du lukke øynene og se for deg noe vakkert og fint: En blomst eller et sted i naturen som du liker. Husk å puste rolig samtidig.

Se på stearinlys

Se rolig på et stearinlys som brenner. Husk å dempe resten av lyset i rommet. Du kan også se på utsikten fra vinduet ditt. Prøv å ikke se på noe spesielt, bare la blikket hvile på noe langt borte mens du lar tankene vandre fritt.

Gjør det du liker, for eksempel fotball

Gjør noe som du liker, og som krever litt innsats og får tankene over på
andre ting. Det kan være å sparke fotball, ta en sykkeltur, løpetur
eller annet, gjerne sammen med en god venn.

SE VIDEO: Asgeir og Solveig snakker om tipsene.

SE VIDEO: Få flere tips fra The BlackSheeps

Asgeir Borgemoen

Selv Sjefen over alle sjefer Asgeir Borgemoen vet hva sceneskrekk er.

Foto: NRK


Kilde: Are Holen, psykiater og prodekan, det medisinske fakultet, NTNU

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).