NRK Meny
Normal

Tintin-forside solgt for rekordpris

Hvis du vil ha en håndtegnet forside av tegneseriehelten Tintin må du nok fram med sjekkheftet. I helgen ble tegningen solgt på auksjon for nesten 10 millioner kroner.

FRANCE-BELGIUM-COMICS-TINTIN

Forsiden ble tegnet av den belgiske tegneserieskaperen Hergé, som både har tegnet og skrevet historiene om Tintin.

Foto: JOEL SAGET / NTB Scanpix

1,3 millioner euro (nesten 10 millioner norske kroner) måtte den anonyme budgiveren ut med for å sikre seg den unike forsiden av «Tintin i Amerika» fra 1932.

Dermed slo forsiden sin egen rekord fra 2008, da det ble solgt for 764.000 euro (nesten 6 millioner kroner), ifølge BBC.

Den rekorddyre forsiden er en av bare fem gjenværende forsider som ble tegnet av Georges Remi, bedre kjent under kunstnernavnet Hergé.

– Hadde vært fint å få det billigere

Forsiden ble solgt under en auksjon i Paris på lørdag, hvor også en rekke andre Tintin-effekter ble solgt, deriblant en utgave av bladet «Tintin – Månen Tur-Retur» signert av astronautene Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins.

Kjøperen har ønsket å være anonym, men under auksjonen ble har representert

– Jeg tror han hadde vært fornøyd om han fikk det billigere, sa en representant for kjøperen.

FRANCE-BELGIUM-COMICS-TINTIN

I tillegg til den rekorddyre forsiden ble også en rekke andre Tintin-effekter solgt under auksjonen.

Foto: JOEL SAGET / NTB Scanpix

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK