Hopp til innhold

Tingretten vil la PST se Rolfsen-opptakene

Tingretten har bestemt at PST får beholde opptakene som skal vise en terrorsiktet 18-åring på vei til Syria, men Ulrik Imtiaz Rolfsens advokat varsler at de kommer til å anke.

Ulrik Imtiaz Rolfsen

PST VANT I TINGRETTEN: PST får beholde opptakene de konfiskerte under en razzia hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen for to uker siden.

Foto: Tone Staude / NRK

Det bekrefter advokat Kim Gerdts til NRK.

– Vi mener kjennelsen er uriktig juridisk og kommer derfor til å anke, sier Gerdts.

Forsvarsadvokat Kim Erling Gerdts

VARSLER ANKE: Ulrik Imtiaz Rolfsens advokat Kim Gerdts.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Anken vil føre til at PST foreløpig ikke får sett det, sier advokaten.

18-åringen ble pågrepet på en flyplass i Sverige tidligere denne måneden. Rolfsens kamerateama skal ha fulgt mannen på vei til flyplassen, men filmskaperen var ikke selv til stede.

Mener kildevernet ikke er gjeldende

Hensynet til etterforskningen vektlegges i tingrettens kjennelse.

«Det beslaglagte materialet, som inneholder blant annet et intervju med NN (18-åringen, journ.anm.), antas å ha betydning som bevis i saken. Videre vises det til at det beslaglagte materialet antas å ha betydning som bevis i etterforskning mot andre som er mistenkt for å rekruttere medlemmer til terrororganisasjon,», skriver tingretten i kjennelsen.

Rolfsens advokat har anført at opptakene kan bidra til å avdekke kilder som til nå har vært ukjente, og at Rolfsen derfor har rett til å verne kildene sine.

Tingretten skriver at Rolfsen har rett på dette vernet, men at dette ikke er gjeldende fordi de andre personene som er på opptaket også er kjent ut fra sakens dokumenter.

PST får derfor opprettholde beslaget av videomaterialet.

– Mitt arbeid blir alvorlig hindret

I likhet med sin advokat er Ulrik Imtiaz Rolfsen uenig i tingrettens konklusjon, fordi han mener politiet i denne saken har begrenset hans evne til å opplyse samfunnet om islamistmiljøet i Norge.

– Pressen skal ikke gå i veien for politiet, men pressen har en annen oppgave enn politiet nemlig å avdekke viktige saker i samfunnet, sier Rolfsen.

Ulrik Imtiaz Rolfsen frykter denne kjennelsen kan få alvorlige konsekvenser, både for han og andre journalister.

– Mitt arbeid blir alvorlig hindret fordi jeg ikke lenger vil ha tillit i disse grupperingene. Jeg mener det jeg lager er viktig for samfunnet og kan gi innsikt i et lukket miljø. Jeg frykter at dette strekker grensene for hva politiet kan gjøre i slike saker.

Dilemma

Under en pressekonferanse fredag ettermiddag understreker PST-sjef Benedicte Bjørnland at det er svært sjelden at PST ser tilfeller hvor de finner det nødvendig å ransake filmskapere eller journalister.

– Jeg ser at saken er et dilemma. Men skal være varsomme med å bruke tvangsmidler som kan være dempende for journalistisk arbeide, og det skal kun gjøres når det kun er strengt nødvendig. Men sakens oppklaring var viktigere enn en dokumentarfilmskapers virke, sier hun.

Hevder han skulle drive humanitært arbeid

18-åringen nekter straffskyld og begjærte seg løslatt under fengslingsmøtet 10. juni. Han hevder han var på vei til Syria for å drive med humanitært arbeid, men PST mener han ville slutte seg til terrorgruppen IS.

Opptakene ble beslaglagt under en aksjon hos filmskaperen 9. juni. Rolfsen sier opptakene viser 18-åringen og islamisten Ubaydullah Hussain på vei til Göteborg.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP