Trompet-Tine ble Norges Virtuos 2006

Både publikum og jury samlet seg om Tine Thing Helseth og hennes framførelse av Haydns trompetkonsert.

 

Av Torkil Baden

Valgets kval

Stemningen steg og steg i studio i Myrens verksted mens de fem jentene spilte sine avdelinger. En seer i TV-kroken hjemme kunne være glad for ikke å sitte i juryen og lide valgets kval.

Da Oslo strykekvartett hadde lekt seg gjennom ”West Side Story”, var det klart for oppsummering av publikums og innringernes røster. Spenningen var stor om det ble pianisten Julie med Mozart, fiolinisten Eldbjørg med Mozart, trompet-Tine med Haydn, cellisten Frida med Haydn, eller fiolinisten Ragnhild med Mozart.

Fagfolk og fotfolk

Kringkastingsorkestrets konsertmester Atle Sponberg åpnet konvolutten med resultatet av innringningen. Tine hadde scoret sterkest blant TV-seerne og fikk derved Publikumsprisen, som betyr en kontrakt med Kringkastingsorkestret.

Fra juryen var det Randi Stene, som skulle meddele resultatet de fem vise kvinner og menn var kommet til. Og fagfolkene var enige med fotfolket: Tine skal forsvare de norske fargene i Wien og fikk en flybillett.

Og etterpå skal hun ta toget til Festspillene i Bergen og ta i mot Solistprisen på 100 000 kroner. De har hun planlagt å bruke på nye trompeter.

Korps

Tine Thing Helseth bor på Etterstad i Oslo. Hun er født 18.august 1987 og begynte å spille trompet syv år gammel med Heidi Johannessen. Senere har hun studert med Arnulf Naur Nilsen og Ole Edvard Antonsen.

Hun er utdannet ved konservatorieklassen på Barratt Dues Musikkinstitutt. Tine er aktiv innen korpsbevegelsen, og spiller også kammermusikk.

Stipend

Tine har vært solist med flere norske symfoniorkestre og militærkorps og i Belgia. Hun har hatt konserter ved flere kammermusisikkfestivaler og har vunnet en rekke norske og internasjonale konkurranser og mesterskap.

Hun har mottatt Drømmestipendet, Kavliprisen og Oslo Musikklærerforenings ærespris. Ved siden av turen til Wien har hun planlagte opptredner ved tre norske og en lang rekke utenlandske festivaler.

Wien neste

I Wien skal alle deltakerene spille maksimum 7 ½ minutt musikk av Mozart eller en av hans samtidige.

Eurovisjonsfinalen avvikles slik: Fredag 12.mai kl.20-21.30 Fjernsynet NRK direkte sending fra ”Eurovisjon Young Musicians” finale i Wien. Wiener Symphoniker ledes av Christian Arming. Utendørskonsert under Wiener Festwochen.

Se også

  • Mer om Virtuos-sendingene -  

Lenker

  • Eurovisjonens infoside om Wien-finalen -  
  • Virtuos-deltakerne -  

 

Kulturstrøm