Normal

Tinder hevder de har «mange» brukere i Nord-Korea

Datingappens påstand har fått flere til å stusse. Amerikanske medier har lett etter Tinder-brukere i Nord-Korea, men fant nesten ingen.

NKOREA-ECONOMY-IT-TELECOM-SCIENCE-FILES

KANSKJE PÅ TINDER: Fri tilgang til internett er kun tilgjengelig for mektige politikere, noen utlendinger og et fåtall forskere.

Foto: KCNA / Afp

Tinder raljerte nylig mot magasinet Vanity Fair og journalisten Nancy Jo Sales som skrev reportasjen «Tinder and the Dawn og the Dating Apocalypse» om hvordan datingapper forandrer måten folk forholder seg til hverandre.

Tinder mente journalistens fokus var i overkant negativt og sendte ut over 30 meldinger på Twitter hvor de ønsket å belyse det positive datingapper bidrar med.

Spesielt én av meldingene fikk mye oppmerksomhet.

«Snakk med våre mange brukere i Kina og Nord-Korea som finner en måte å møte folk på Tinder selv Facebook er ulovlig», skrev datingtjenesten.

Laster Twitter-innhold

Påstanden fikk flere til å stusse, spesielt siden internett-tilgangen i Nord-Korea er ekstremt begrenset.

Veldig få har internett

Ifølge Assosciated Press har kun en liten andel av befolkningen tilgang til et intranett kalt Kwangmyong, som gir brukerne mulighet til å besøke sider med regjeringsgodkjent informasjon og regulert e-post. Intranettet er svært dyrt og dermed utilgjengelig for det fattige flertallet i diktaturet.

Martyn Williams, som driver en blogg om teknologi i Nord-Korea, er svært skeptisk til Tinders påstand.

– Jeg tror ikke det fins Tinder-brukere i Nord-Korea. De eneste med fri adgang til internett er utlendinger, mektige politikere og et fåtall forskere som kun bruker internett til å finne informasjon til arbeidet sitt, sier han til Newsweek.

For å skape en Tinder-profil må brukerne logge på med sin Facebook-konto og for å matche folk bruker tjenesten data fra Facebook. Det blir dermed svært vanskelig for mennesker bosatt i Kina og Nord-Korea fordi Facebook er blokkert i landene.

Fant kun utlendinger

Nettsidene Mashable og Motherboard bestemte seg for å undersøke påstanden. Ved hjelp av et verktøy som gjør at mobilens GPS plasserer den et annet sted, så de etter sveipende mennesker i Pyongyang.

Flertallet av brukerne i Nord-Korea var nysgjerrige amerikanere eller europeere med Tinder Plus-abonnement, som gjør at brukere kan lete etter en match i andre byer. Resten av brukerne befant seg i nabolandet Sør-Korea.

På tross av dette står Tinder fast ved at de har brukere i Nord-Korea og Kina.

– Vi har brukere i 196 land, inkludert Kina og Nord-Korea. Vi kan ikke gi mer informasjon om vår brukerbase i disse landene, sier talspersonen Rosette Pambakian til South China Post.

Kulturstrøm

 • Oppretter kvensk filmfestival

  Nordnorsk filmsenter ønsker å opprette en filmfestival for kvenskspråklige. Den kvenske filmregissøren Anstein Mikkelsen skal fronte festivalen. Målet er å vise filmer med kvensk tematikk til et større publikum, melder filmsenteret.

 • Tilbakegang for papiraviser

  Papiravisene har en tilbakegang på 7,7 prosent sammenlignet med første halvår i fjor, viser tallene fra Mediebedriftenes Landsforening. Ti papiraviser har fått flere lesere, mens 78 aviser har fått færre. Klassekampen har fått flest nye lesere.

  Papiraviser
  Foto: Kristin Granbo / NRK
 • Forhåndssolgt til seks land

  Per Pettersons første roman på seks år, «Menn i min situasjon», er solgt til seks land før den utgis i Norge, skriver Oktober forlag i en pressemelding. Forfatteren slo gjennom internasjonalt med romanen «Ut og stjæle hester» i 2004, som skal bli film.

  Per Petterson
  Foto: Hilde Bruvik / NRK