Hopp til innhold

Timesvis med TV om 11. september

Politisk spill, grådighet, tvillinger og kjæledyr er bare noen av aspektene som blir belyst på 10 årsmarkeringen av 11. september.

Tv-kanalenes markering av 11. september

Det blir en massiv dekning av 10 årsdagen for terrorangrepene på norsk og amerikansk TV.

Foto: Bildemontasje / NRK/Scanpix

Terror 11. september 2001. Første fly
Foto: SPENCER PLATT / AFP

Om du ikke befant deg i New York, Washington, D.C eller Pennsylvania på denne skjebnesvangre dagen, er sjansene er store for at du satt klistret foran tv-skjermen hele kvelden.

Over hele verden satt mennesker foran tv-en og så passasjerfly nummer to krasje inn i World Trade Center.

Tårnene som falt i grus og blodige mennesker som løp i panikk langs Manhattans gater er bilder som har brent seg fast på hornhinnene til de aller fleste av oss.

Politikk og «krigen mot terror»

I dagene før 10 årsmarkeringen har flere store tv-kanaler som CNN, Al Jazeera og Fox News planlagt å vise en rekke dokumentarer. Tv-seerne vil få se alt fra detaljerte handlingsforløp til konsekvenser terroren fikk for verdenssamfunnet.

Fox har laget en dokumentar som følger dagens grusomme hendelser minutt for minutt. Dokumentaren starter med President Bush som tar en joggetur tidlig på dagen og slutter med presidentens tale til nasjonen fra det hvite hus etter solnedgang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fly nummer to inn i World Trade Center

Dette bildet er tatt sekunder før fly nummer to kræsjer inn i World Trade Center.

Foto: ABC / AP

Al Jazeera setter søkelyset på de politiske konsekvensene av terrorangrepet i en tre episoders dokumentarserie som tar for seg oppturer og nedturer i «krigen mot terror».

History Channel har også et fullt sendeskjema for markeringen av 10 års dagen. De viser blant annet dokumentaren «Voices From Inside the Towers», som er en samling med lydopptak som ble gjort i løpet av de 102 kaotiske minuttene før tårnene falt.

Grådighet, tvillinger og kjæledyr

Redningshunden Bear

Bear var en av redningshundene som var en del av leteaksjonen på Ground Zero.

Foto: JEFF CHRISTENSEN / REUTERS

Mens de fleste dokumentarene tar for seg de harde fakta, satser andre på å belyse de mindre kjente ettervirkningene av terroren.

CNBCs dokumentar «American Greed: 9/11 Fraud» viser hvor langt folk er villig til å gå for å svindle til seg penger i kjølvannet av tragedien.

Animal Planet har en egen vri på tragedien og viser dokumentaren «Saved», som handler om hvordan dyr hjalp terrorrammede familier med å komme seg på beina igjen.

Oprah Winfreys OWN og BBC One viser dokumentaren The Twins of the Twin Towers. Av 2819 personer som ble drept i terrorangrepet, hadde 46 av dem tvillingsøsken. Ti år senere forteller de gjenlevende tvillingene sine historier.

En dokumentar hver dag

Knut Magnus Berge

Knut Magnus Berge lover en bred NRK-dekning av 10 års markeringen.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

NRK markerer terrorangrepet i USA med en sju timers lang URIX spesial på søndag 11. september kl 12.00.

– Det blir gjester i studio og reportasjer, og vi sender direkte fra seremoniene i New York, Washington og Kabul, forteller prosjektleder Knut Magnus Berge.

PÅ NRK 2 denne uken vil det bli vist en ny dokumentar hver dag om angrepene 11.september.

TVNorge viser «11. september: Ti år etter», en Emmy-belønnet dokumentar fra 2002, oppdatert i 2011 med videoklipp og opplysninger.

– TV3 følger vanlig sendeplan og har ikke planlagt noe i forbindelse med 10 års markeringen, opplyser informasjonskonsulent Silje Linnerud Næss i TV3.

Katrine Wergeland, Presseansvarlig i TV 2, forteller at kanalene TV 2 og Nyhetskanalen skal dekke markeringen i vanlige nyhetssendinger, men at de ikke har andre innslag eller programmer planlagt utover dette.

Syver Kornelius Erdahl Korsmo

Syver Kornelius Erdahl Korsmo synes det er rart å feire bursdag på den 11. september.

Foto: Stig Kalsæg Sulland / NRK

Spesielt for barna

Millioner av barn ble født etter 11. september 2001 eller var for unge til å forstå hva som egentlig skjedde den dagen. En rekke dokumentarer og innslag gir barna en mulighet til å få svar på flere spørsmål som mange foreldre kan ha vansker med å svare på.

NRK Supernytt har møtt Syver Kornelius Erdahl Korsmo som fyller ti år på søndag.

På torsdag forteller Syver om hvordan det er å ha bursdag på 11. september 2001, en dag forbundet med en grusom tragedie.

ABC News har intervjuet noen av skolebarna som var klasserommet sammen med Bush da han fikk nyheten. Mens Bush satt og hørte andreklassingene lese høyt, kom stabssjef Andy Card bort for å hviske nyheten i øret hans.

I NBC-spesialen «Children of 9/11» følger vi ett år i livene til elleve barn som mistet en av foreldrene under terrorangrepet.

– 11. september fra barnas perspektiv, er en historie som ikke ofte blir fortalt, men dessverre oversett, sier Janice Sutherland, produsent for dokumentaren «Children of 9/11».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

George W. Bush blir informert om 11. september-angrepene

Her får President Bush nyheten om angrepet fra sin rådgiver.

Foto: WIN MCNAMEE / Reuters

– Uvitenhet er ikke lykke

Barnekanalen Nickelodeons prisvinnende journalist Linda Ellerbee leder nyhetsspesialen «What Happened?: The Story of September 11 2001». Her forklarer Ellerbee barn i 6 - 14 års alderen hva som egentlig skjedde den dagen.

"Vi må forklare barna på en enkel måte om hva som skjedde, konsekvensene av det og hva folk føler om hendelsene i ettertid, sier Ellerbee til Reuters.

– Det er ikke lykke i uvitenhet. Uvitenhet er farlig, sier Ellerbee som er overrasket over at flere av barna hun har snakket med, har store feiloppfatninger av hendelsene.

– Jeg hørte at 500 fly forsvant i løse luften, forteller en ung jente til Nick News.

Andre barn har trodd at det var hinduer som kapret flyene, eller at terroristene kom fra Japan.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.