Hopp til innhold

Tilværelsens byggeklosser

Tolv toner i skalaen blir til alle slags melodier. Jord, luft, ild og vann blir til kosmos slik vi kjenner det. Kjærlighet og Strid, grunnbegrepene i diktning, liv og musikk. Denne utgaven av Studio Sokrates tar tak i tilværelsens dypeste grunner.

Vulkan, foto Wikipedia
Foto: Wikipedia

Den filosofiske dialogen

«All filosofi handler i grunnen om det samme.» Det var i kantina på Berg-bygget, midt i sentrum av Tromsø. Jeg var fersk exphilstudent og det var i de gode årene, (les tidlig syttitall) da studenter og ansatte hang sammen tidlig og seint og et semester i Tromsø var en sammenhengende filosofisamtale fra august til desember. (Deler av dialogen med forfriskninger på skjenkestue.)

Han som sa at all filosofi handler om det samme var østeuropeer. Muligens kom han til Norge etter Ungarn i 1956, og han hadde et løst forhold til filosofisk institutt. Noen forelesninger besøkte han, andre ikke. Men for meg som var fersk hadde alle som var eldre enn 25 år status som allvitere og eksperter. De hadde skjønt noe som jeg ikke hadde utelukkende fordi de hadde «ligget» ved universitetet lengere enn meg.
«All filosofi handler i grunnen om det samme.»

Utdannelse og omnipotens

På den tiden spekulerte jeg i fullt alvor på om det ville skje noe med kroppen min, eller i hvert fall inni hodet, reint organisk, den dagen jeg kunne smykke meg med to mellomfag og ett grunnfag og tittelen «Cand. Mag.» Dette kan jeg fortelle nå, for nå gjør det ikke så mye.

Det merkelige er at jeg aldri har glemt Norbert og «All filosofi handler i grunnen om det samme.» Jeg har prøvd å si setningen selv, flere ganger, og alltid høstet en taus, nikkende anerkjennelse. Men aldri helt forstått hva det skal bety at all filosofi handler om det samme. Inntil nå nettopp, da det glimtet til i skallen og jeg fikk øye på hvor dyp ukens filosof i Studio Sokrates er. Empedokles (490-430 f.Kr.) må ha tenkt likedan etter hvert som han la den filosofiske kabalen sin.

Empedokles

Jord, luft, ild og vann er de fire grunnleggende elementene i kosmos. Disse påvirkes i sin tur av kjærlighet (tiltrekning) og strid (oppløsning). Med disse seks kortene gikk den filosofiske kabalen opp for Empedokles. Ikke rart Aristoteles var imponert.
Og så ble jeg sittende å ruge over hva en pianist og komponist foretar seg når han sitter over tangentene og tutler med en sang. Tolv toner, ti fingre og en uuttømmelig kilde til nye komposisjoner. «Det samme» ligger til grunn for «alt.»

Hvis ikke dette er dypt, så vet ikke jeg!

Musikken:

Paolo Conte, italiener, komponist, arrangør og pianist framfører to egne komposisjoner: 1: L’Orchestrina og 2: Sotto la Luna Bruna. De av dere som bruker Spotify finner sangene her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Paolo Conte

Du kan lese mer om ukens artiist i tidsskriftet Stemmer. Magsin for litterære og samfunnsengasjerte tekster

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.