Hopp til innhold

Tilstede i seg selv (R)

Kan man være selvbevisst uten å være bevisst at man er selvbevisst?

Oh boy!

Filosofi er ikke noe å spøke med...

Baruch Spinoza (1632-77)
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Jazz og filosofi i Amsterdam del 7 08.11.2008

Se: VIDEO: Studio Sokrates: Jazz og filosofi i Amsterdam del 7. 08. 10. 2008

Slik tenker Spinoza:

Den korteste veien mellom to punkter er en rett linje. Slik er det alltid. Summen av vinklene i en trekant er 180 grader. Det er også en evig sannhet, like gyldig for oss som for Euklid og Pytagoras for tre tusen år siden.

Men finnes det en menneskesinnets geometri? Sannheter like evige og gyldige som vinkelsummen i en trekant?

Det mente Spinoza.Hvordan må vi tenke for å bringe på det rene slike sannheter for oss selv? Hva slags forestillinger krever Spinoza at vi gjør oss for å angi aksiomer til selvets geometri? Vi kan jo begynne med å lete etter egenskaper i oss selv som vi har felles med andre mennesker, foreslår han

Språket og tenkeevnen

er åpenbare fellestrekk. Likedan transcendensen, evnen til å ”se seg selv utenfra”. Latteren, gråten, ondskap, glede og sorg er andre felles egenskaper, og så døden, naturligvis. Man tilskriver eller fraskriver seg selv egenskaper i lys av felles egenskaper som alle mennesker har - som en første vei til selverkjennelse – også da som tilskuere til oss selv – ikke deltakere. Yes? Wetlesen skriver:

Spinozas tredje art erkjennelse er i langt høyere grad deltakerens synsvinkel, her forholder man seg ikke reflektert til seg selv, men refleksivt. Dette innebærer en form for selvbevissthet, men ikke i form av bevissthet om seg selv som objekt.

Her inntar man ikke lenger et reflektert, tematisert, posisjonelt forhold til selg selv; man lar være å objektiviserer eller tingliggjøre seg selv. I stedet inntar man et refleksivt, prereflektert, ikketematissert, ikke posisjonelt forhold til seg selv, hvilket innebærer en form for umiddelbar selvbevissthet, og dette er noe man føler og erfarer.

Tenkning versus fornemmelse

Ved å skille mellom det å tenke og det å fornemme forsøker Spinoza å vise at den tredje arten av erkjennelse er den avgjørende, den som gir oss opplevelsen av at vår væren er ”evig”. Spinoza skriver: ”Selv om vi ikke husker at vi eksisterte forut for kroppen, føler vi at sinnet (…) er evig, og den eksistensen som tilkommer sinnet kan ikke avgrenses i tid eller forklares ved varighet”.

Legg merke til at Spinoza her antar at vi er deltaker i en opplevelse, ikke tilskuer til den samme opplevelsen. Vi ”er” i fornemmelsen av at sinnet sokner til evighetsdimensjonen.

Meditasjon

Slik jeg forstår Wetlesens tekst rører Spinoza her ved den tilstanden, erfaringen eller opplevelsen jeg forestiller meg kan oppstå i meditasjon. Altså at det timelige blir borte fra bevisstheten, og det evige kontempleres.

Den som mediterer skifter ut den vanlige, hverdagslige måten å erfare seg selv og kroppen på – og dermed fjernes det som hindrer ham i å oppleve å være ”inderlig tilstede” i sitt legeme.

Samtidig, skriver Wetlesen, - innebærer dette at man ikke forstår sin egen kropp som isolert fra det som er utenfor kroppen, men tvert i mot forstår man den som et modus innenfor hele det området vi kaller naturen.

Denne indre samhørigheten med alle ting er altså tilstede for den som er tilstedeværende på denne meditative måten. Slik erkjenner man seg selv som indre forbundet med andre, ikke bare mennesker, men dyr, planter, mikroorganismer, kort sagt: Hele universet.

Wetlesen antar at apostelen Paulus gir uttrykk for en slik opplevelse når han sier ”Jeg lever ikke lenger selv, men Kristus lever i meg”:

Musikken:

1 Nuages (Django Reinhard)

2 Limehouse Blues (Braham, Furber)

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.