Hopp til innhold

Tillit & tilgivelse

Tenk deg at du våkner midt inne i en tragedie av Ibsen.
Ikke vet du hva som har hendt, og ikke aner du hvorfor de andre er så vemmelige mot hverandre.
Hvordan skal vi forholde oss til «fedrenes synder»?

Hannah Arendt

Hør: Studio Sokrates: Sonny Criss og Gregory Bateson del 1 4. apr. 2009

'

Hannah Arendt
Under Gregory Batesons tolkning av freden i Versailles i 1919 ligger det en antakelse om at hele det tyske folket følte et tillitsbrudd. De følte at demokratiene i England, USA og Frankrike sviktet tyskland. Men først hadde USA lokket Tyskland til forhandlingsbordet med å love gode betingelser dersom Tyskland gikk med på våpenhvile.

Bateson antar at det gjør vondt å bli sviktet. Kanskje man kan si at «i krig og kjærlighet er smertene ekstreme når noen blir sviktet.» Ti år etter freden i Versailles hadde tyskerne reist seg igjen og holdningene i landet var helt andre enn tillitsfulle. Sokrates tanke om at det er bedre å lide urett enn å gjøre urett kommer i et nytt lys: USA, England og Frankrikes politikk i Versailles kom i retur etter ti år – men med en helt annen styrke og med forferdelige konsekvenser.

,

Tillit og tilgivelse
På dette punkt presenterer filosof Elin Svenneby noen tanker fra den tysk-jødiske tenkeren Hannah Arendt: «Hannah Arendt mener at tillit henger sammen med tilgivelse. Og selv om tilliten blir brutt mellom mennesker og nasjoner så må vi prøve å tilgi hvis vi skal komme oss videre,» sier Svenneby.

«Og hvis vi skal tilgi, så må vi først forstå! Og den som ikke kjenner konsekvensene av sine handlinger risikerer å få sine gjerninger tilbake som en bumerang på et senere tidspunkt. Til dette sier Arendt at dersom vi klarer å tilgi den som ikke skjønte konsekvensene av sine gjerninger – så kan vi få en ny start. Klarer vi det ikke, ja da fortsetter vi bare tragedien på et nytt nivå»

'

Tenk sjøl!
Vi kan ikke forandre historien. Vi kan ikke forandre på det som har hendt. Men vi kan forandre vår forståelse av fortiden. Dette er tanken bak Arends forsøk på å introdusere begrepene tillit og tilgivelse. Den som ønsker å komme seg ut av jerngrepet i den ibsenske tragedie må gjøre noe med sin egen forståelse av fortiden. Ellers fortsetter man bare å snuble rundt i «tilværelsens steinrøys»

Og så da? kan man spørre. Og så da?
Tenk sjøl!

'

Musikken
1: Sonny Criss: Once in a While

2: Sonny Criss: Sonnys Blues

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP