NRK Meny
Normal

Tillit & tilgivelse

Tenk deg at du våkner midt inne i en tragedie av Ibsen.
Ikke vet du hva som har hendt, og ikke aner du hvorfor de andre er så vemmelige mot hverandre.
Hvordan skal vi forholde oss til «fedrenes synder»?

Hannah Arendt

Hør: Studio Sokrates: Sonny Criss og Gregory Bateson del 1 4. apr. 2009

'

Hannah Arendt
Under Gregory Batesons tolkning av freden i Versailles i 1919 ligger det en antakelse om at hele det tyske folket følte et tillitsbrudd. De følte at demokratiene i England, USA og Frankrike sviktet tyskland. Men først hadde USA lokket Tyskland til forhandlingsbordet med å love gode betingelser dersom Tyskland gikk med på våpenhvile.

Bateson antar at det gjør vondt å bli sviktet. Kanskje man kan si at «i krig og kjærlighet er smertene ekstreme når noen blir sviktet.» Ti år etter freden i Versailles hadde tyskerne reist seg igjen og holdningene i landet var helt andre enn tillitsfulle. Sokrates tanke om at det er bedre å lide urett enn å gjøre urett kommer i et nytt lys: USA, England og Frankrikes politikk i Versailles kom i retur etter ti år – men med en helt annen styrke og med forferdelige konsekvenser.

,

Tillit og tilgivelse
På dette punkt presenterer filosof Elin Svenneby noen tanker fra den tysk-jødiske tenkeren Hannah Arendt: «Hannah Arendt mener at tillit henger sammen med tilgivelse. Og selv om tilliten blir brutt mellom mennesker og nasjoner så må vi prøve å tilgi hvis vi skal komme oss videre,» sier Svenneby.

«Og hvis vi skal tilgi, så må vi først forstå! Og den som ikke kjenner konsekvensene av sine handlinger risikerer å få sine gjerninger tilbake som en bumerang på et senere tidspunkt. Til dette sier Arendt at dersom vi klarer å tilgi den som ikke skjønte konsekvensene av sine gjerninger – så kan vi få en ny start. Klarer vi det ikke, ja da fortsetter vi bare tragedien på et nytt nivå»

'

Tenk sjøl!
Vi kan ikke forandre historien. Vi kan ikke forandre på det som har hendt. Men vi kan forandre vår forståelse av fortiden. Dette er tanken bak Arends forsøk på å introdusere begrepene tillit og tilgivelse. Den som ønsker å komme seg ut av jerngrepet i den ibsenske tragedie må gjøre noe med sin egen forståelse av fortiden. Ellers fortsetter man bare å snuble rundt i «tilværelsens steinrøys»

Og så da? kan man spørre. Og så da?
Tenk sjøl!

'

Musikken
1: Sonny Criss: Once in a While

2: Sonny Criss: Sonnys Blues

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: «Jenta i veggen»

  Den oppsiktstvekkende historien om jødiske Betzy Rosenberg som greide å holde seg skjult på Byneset ved Trondheim i flere år, er godt fortalt i ungdomsboken «Jenta i veggen», mener NRKs anmelder Anne Cathrine Straume.

 • Kvernelands Munch går til filmen

  Produksjonsselskapet Maipo har kjøpt rettighetene til å lage film av Steffen Kvernelands illustrerte roman «Vampyr». – Oslo og Munch på sitt aller mest skremmende, det kan jo ikke gå galt, sier Kverneland til NTB.

  Kvernelands vampyr
  Foto: NTB Tema
 • Anderssen fra Biri vant designpris

  Designer Torbjørn Anderssen fra Biri vant i kveld prisen for årets produkt under designindustri-konferansen Innovasjonskraft 2018. Sammen med Espen Voll vant han prisen for lenestolen Camp, som ifølge juryen "er perfekt for sosiale møteplasser".