NRK Meny
Normal

Tilfører ikke mye nytt

"We own the night" ble nominert til Gullpalmen i Cannes, men Nitimens filmanmelder ble ikke like imponert.

We own the night
Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome Norge

Joaquin Phoenix (finiks) eier natten og halve filmen i rollen som dekadent nattklubbmanager med snerrende overleppe og puppeføre latinas i armkroken.

Mark Wahlberg og Robert Duvall i "We own the night".
Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome Norge

Ble faktisk nominert

”We own the Night” er pasjonert spilt, sterk på atmosfære, men er ellers et ganske forutsigbart og ujevnt fortalt politidrama.

Som pussig nok ble nominert til Gullpalmen i Cannes i år.

Regissør James Gray har tidligere syslet med russisk mafia, broderforhold, famileplikt og generasjonskonflikter i filmer som ”Little Odessa” og The Yards”. Han har og fått med seg laget derfra, Phoenix og Mark Wahlberg pluss veteranen Robert Duvall.

Tilbake til 80-tallet

Denne gangen er handlingen lagt til Brooklyn på 1980 tallet, der er politiet i blodig krig med russiske gangstere, hvilket går hardt og dødelig ut over begge parter.

HØR: Helen de Bellis anmelde "We own the night".

Familiens sorte får

Joaquin Phoenix er den fortapte sønn og familiens sorte får. Han tilhører en irsk familie som tradisjonelt jobber i politiet. Far og bror har klatret til topps i New Yorks politidepartement.

Phoenix går egne tvilsomme veier til pappas store sorg. Han har skiftet navn og er konge om natten på byens villeste nattklubb. Her flyter dopet og jentene danser toppløse på bordene.

Men bakmennene er russiske gangstere og doptrafikkanter. Ingen vet om hans familieforhold til lovens lange arm - inntil broren blir skutt av russerne, da må han velge side.

Halter og vakler

Stilmessig kunne filmen vært laget på 1980 tallet, atmosfæren er overbevisende, men tilfører ikke særlig mer på filmduken enn hva vi har sett mange ganger før.

”We own the Night” er godt regissert, glimrende spilt, men halter og vakler under et ujevnt manus.

Dialogene er proppfulle av emosjonelt krutt og Joaquin Phoenix er en fryd som melankolsk, sexy og småfordervet nattklubb konge.

Historien begynner lovende med en svart-hvit dokumentar montasje og glir over til dampende sexscener i filmtid. Og ender i en skuffende sentimental smørje av snørr, tårer, blod og melodrama.

Terningkast 4