NRK Meny
Normal

Et selvmord gjorde ham til verdenskjent produsent

Produsent Steve Lilywhite kan takke en popstjernes selvmord for at han har blitt en verdenskjent musikkprodusent. I kveld håper han å skape en norsk superhit på NRK1.

Steve Lillywhite

FLAKS OG HARDT ARBEID: Produsent Steve Lilywhite mener hans suksess skyldes tilfeldigheter og mye jobbing. Nå skal han hjelpe til å finne Norges nye superhit.

Foto: Philips Communications / Wikimedia Commons/cc-by-2.0

Fredag er det klart for premiere på programmet The Hit på NRK. I programmet får seks låtskrivere presentere en låt for to artister. Til slutt skal artistene framføre den sangen de har mest tro på.

Mannen som har plukka ut låtene det skal satses på av tre tusen innsendte, er den verdenskjente produsenten Steve Lilywhite.

Han starta som en produsent uten erfaring for punkband som ikke kunne spille. I dag har han over 500 album bak seg, og har vunnet fem Grammy-priser. Men veien til toppen starta ved en tilfeldighet.

– Jobben som produsent består av hardt arbeid og en del flaks, sier han i et intervju med NRK (hør det hele her.)

Se en presentasjon av Lilywhite her:

Se en presentasjon av superprodusenten Steve Lilywhite som medvirker i programmet The Hit.

VIDEO: Steve Lilywhite forklarer hva som behøves i en hitlåt.

Tidlig i sin karriere hadde han produsert hitten Hong Kong Garden for bandet Siouxsie and the Banshees, et band i den nevnte punk-kategorien. Dermed hadde han en hit på CV-en, noe som genererte mer jobb.

Fikk jobbe med U2 ved en tilfeldighet

Bono, vokalist i U2.

Steve Lilywhite fikk jobbe med U2 ved en tilfeldighet, noe han neppe angrer på nå.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Men så skjedde det noe, eller flaks som Lilywhite kaller det, som etter hvert skulle gjøre ham virkelig kjent.

Det den gang ukjente bandet U2 skulle nemlig lage sitt første album sammen med produsenten Martin Hannett, som også var produsent for det legendariske bandet Joy Division.

– Han lagde Joy Divisions første singel, men så begikk Ian Curtis selvmord (vokalisten, red.anm.). Etter det orket ikke Hannett å jobbe med U2. Heldigvis for meg, var jeg nummer to på lista til U2, har Lilywhite fortalt til Hollywood Reporter.

Etter hvert fikk han også produsert flere album for U2, deriblant Boy, October og War.

Seinere har han jobbet med verdenskjente artister som The Rolling Stones, The Killers, The Pogues, 30 seconds to Mars og Morrissey.

Produserte legendarisk julelåt

Spesielt The Pogues' julesang må kunne sies å ha satt sitt merke i musikkhistorien, noe The Hit-programleder Marte Stokstad understreker:

– For meg er The Pogues' Fairytale of New York en juletradisjon på lik linje med pinnekjøtt og Chevy Chase-filmer. Legendarisk! sier hun.

Steve Lilywhite forteller Marte Stokstad om Grammy-prisene sine.

GRAMMY-GROSSIST: Fem priser har det blitt på Lilywhite hittil. Her forteller han om en av dem til programleder Marte Stokstad.

Foto: NRK

I kveld skal Stokstad lede det direktesendte programmet, der låtskrivere altså presenterer låtene sine for kjente artister og resultatet kanskje blir en landeplage.

Lilywhite prøver å forklare sin søken etter hits på denne måten:

– Jeg ser på det som et hesteveddeløp. Alle starter likt, men etter en stund har noen av sangene flere bein enn de andre.

The Hit ser du på NRK.no og NRK1 i kveld kl. 20:05, og du kan diskutere med andre underveis her: The Hit - diskuter sendingen her

Låtene som skal presenteres i kveld kan du høre allerede nå: Her er ukas The Hit-låter

Hele intervjuet med Steve Lilywhite kan du høre her.

Kulturstrøm

 • Vakkert med Susanna

  Lyst til å høre noe fint? Sjekk denne videoen med Susanna Wallumrød og hennes band, live i NRK Radio. Musikken er fra hennes nye plate «Go Dig My Grave». Plata fikk strålende anmeldelser da den kom i vinter.

 • Bekreftet som ny Bond-regissør

  – Vi er glade for å kunngjøre at den eksepsjonelt talentfulle Danny Boyle vil lede Daniel Craig i sin femte film som James Bond, sier Michael G Wilson og Barbara Broccoli fra EON Productions i en uttalelse til The Guardian. Boyle har tidligere vunnet en Oscar for filmen «Slumdog Millionaire».

  Video Filmbonanza; - Dette er ikke en horrorfilm
  Foto: Nyhetsspiller
 • Vil følge med bokbransjens kanaler

  Kulturminister Trine Skei Grande mener det er viktig å følge mer med på utviklingen av bokbransjens salgskanaler fremover. Hun er kritisk til at forlaget Cappelen Damm har en overvekt av egne boktitler i tre av sine salgskanaler, deriblant Storytel med 80 prosent av boktitler fra samme forlag, skriver Klassekampen. I en e-post til avisen skriver hun at bokbransjen ikke bare skal ha rettigheter, men også plikter.

  Trine Skei Grande
  Foto: Anne Liv Ekroll / NRK