Hopp til innhold

Et selvmord gjorde ham til verdenskjent produsent

Produsent Steve Lilywhite kan takke en popstjernes selvmord for at han har blitt en verdenskjent musikkprodusent. I kveld håper han å skape en norsk superhit på NRK1.

Steve Lillywhite

FLAKS OG HARDT ARBEID: Produsent Steve Lilywhite mener hans suksess skyldes tilfeldigheter og mye jobbing. Nå skal han hjelpe til å finne Norges nye superhit.

Foto: Philips Communications / Wikimedia Commons/cc-by-2.0

Fredag er det klart for premiere på programmet The Hit på NRK. I programmet får seks låtskrivere presentere en låt for to artister. Til slutt skal artistene framføre den sangen de har mest tro på.

Mannen som har plukka ut låtene det skal satses på av tre tusen innsendte, er den verdenskjente produsenten Steve Lilywhite.

Han starta som en produsent uten erfaring for punkband som ikke kunne spille. I dag har han over 500 album bak seg, og har vunnet fem Grammy-priser. Men veien til toppen starta ved en tilfeldighet.

– Jobben som produsent består av hardt arbeid og en del flaks, sier han i et intervju med NRK (hør det hele her.)

Se en presentasjon av Lilywhite her:

Se en presentasjon av superprodusenten Steve Lilywhite som medvirker i programmet The Hit.

VIDEO: Steve Lilywhite forklarer hva som behøves i en hitlåt.

Tidlig i sin karriere hadde han produsert hitten Hong Kong Garden for bandet Siouxsie and the Banshees, et band i den nevnte punk-kategorien. Dermed hadde han en hit på CV-en, noe som genererte mer jobb.

Fikk jobbe med U2 ved en tilfeldighet

Bono, vokalist i U2.

Steve Lilywhite fikk jobbe med U2 ved en tilfeldighet, noe han neppe angrer på nå.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Men så skjedde det noe, eller flaks som Lilywhite kaller det, som etter hvert skulle gjøre ham virkelig kjent.

Det den gang ukjente bandet U2 skulle nemlig lage sitt første album sammen med produsenten Martin Hannett, som også var produsent for det legendariske bandet Joy Division.

– Han lagde Joy Divisions første singel, men så begikk Ian Curtis selvmord (vokalisten, red.anm.). Etter det orket ikke Hannett å jobbe med U2. Heldigvis for meg, var jeg nummer to på lista til U2, har Lilywhite fortalt til Hollywood Reporter.

Etter hvert fikk han også produsert flere album for U2, deriblant Boy, October og War.

Seinere har han jobbet med verdenskjente artister som The Rolling Stones, The Killers, The Pogues, 30 seconds to Mars og Morrissey.

Produserte legendarisk julelåt

Spesielt The Pogues' julesang må kunne sies å ha satt sitt merke i musikkhistorien, noe The Hit-programleder Marte Stokstad understreker:

– For meg er The Pogues' Fairytale of New York en juletradisjon på lik linje med pinnekjøtt og Chevy Chase-filmer. Legendarisk! sier hun.

Steve Lilywhite forteller Marte Stokstad om Grammy-prisene sine.

GRAMMY-GROSSIST: Fem priser har det blitt på Lilywhite hittil. Her forteller han om en av dem til programleder Marte Stokstad.

Foto: NRK

I kveld skal Stokstad lede det direktesendte programmet, der låtskrivere altså presenterer låtene sine for kjente artister og resultatet kanskje blir en landeplage.

Lilywhite prøver å forklare sin søken etter hits på denne måten:

– Jeg ser på det som et hesteveddeløp. Alle starter likt, men etter en stund har noen av sangene flere bein enn de andre.

The Hit ser du på NRK.no og NRK1 i kveld kl. 20:05, og du kan diskutere med andre underveis her: The Hit - diskuter sendingen her

Låtene som skal presenteres i kveld kan du høre allerede nå: Her er ukas The Hit-låter

Hele intervjuet med Steve Lilywhite kan du høre her.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)