Normal

Single politikere tilbringer valentinsdagen med Frank Underwood

Venstre-leder Trine Skei Grande og AUF-leder Eskil Pedersen er blant politikerne som har tenkt å tilbringe kvelden med amerikansk maktspill i House of Cards.

Trine Skei Grande ser House of Cards

DATE MED FRANK: Venstre-leder Trine Skei Grande er glad for at House of Cards gir single et alternativ på valentinsdagen.

Foto: Lars Ivar Nordal / NRK

Eskil Pedersen, AUF leiar

FORSKJØV ARBEIDSDAGEN: AUF-leder Eskil Pedersen har ventet ett år på sesong to.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Mange har ventet lenge på andre sesong av strømmetjenesten Netflix' politiske spenningsdrama House of Cards, som ble sluppet i sin helhet fredag morgen norsk tid.

Serien følger den kyniske amerikanske kongressmannen Frank Underwoods skruppelløse ferd mot toppen av amerikansk politikk, og er basert på BBC-miniserien med samme navn fra 1990.

Fant terapi under valgkampen

En av dem som har gledet seg til å følge Underwoods videre vei mot makten, er Venstre-leder Trine Skei Grande.

Fredag formiddag tvitret hun: «Takk til #HouseOfCards, så har også vi single noe å se fram til på #ValentinesDay; o)»

Når NRK treffer henne på kontoret fredag ettermiddag, har hun allerede rukket å se litt av første episode.

Laster Twitter-innhold

– Har du gledet deg lenge til dette?

– Jeg kan ikke akkurat si at jeg har ligget våken om nettene, men for oss single som ikke har så mye underholdning i kveld, kompenserer dette bra, sier Grande.

Grande forteller at hun ble hektet på serien under fjorårets valgkamp, da hun fant en slags terapi i skildringen av kynisk amerikansk maktspill.

Hun tror imidlertid ikke seriens virkelighet ligner mye på norsk politikk, og sier danske Borgen gir et langt bedre bilde av nordisk politisk virkelighet.

– Akkurat som det er et stykke fra å jobbe i E-tjenesten til å være James Bond, er det et veldig langt stykke fra House of Cards til norsk politikk.

Kom sent på jobb

Også AUF-leder Eskil Pedersen er blant dem som mener House of Cards reddet valentinsdagen.

Fredag tvitret han: «Hvem trenger vel kjæreste på #Valentines når man har #HouseOfCards».

Laster Twitter-innhold

Pedersen sier han har gledet seg til sesong to helt siden han så sesong én i mer eller mindre ett jafs, og innrømmer overfor NRK at han kom senere på jobb i dag fordi han måtte se et par episoder.

– Det er en veldig rå serie, og det er veldig fascinerende med en hovedperson som er så usympatisk, men som du samtidig får en slags rar sympati med, sier Pedersen.

I likhet med Grande tviler AUF-lederen på at det er mange likhetstrekk mellom serien og norsk politikk:

– Flere politikere sier de kjenner seg igjen i serien. Jeg håper det ikke stemmer, og at norsk politikk er langt unna Frank Underwoods kyniske virkelighet.

Og kvelden har han tenkt å tilbringe med flere episoder.

– For oss single er dette et veldig godt tilbud, sier Pedersen.

Kulturstrøm

 • Paul Simons aller siste konsert

  Lørdag avslutter Paul Simon (76) et langt turneliv med siste konsert på sin Farewell Tour. Det skjer i Flushing Meadows Corona Park i Queens i New York, der han vokste opp. Der vil han garantert spille låta «Goodbye to Rosie, the Queen of Corona».

  Paul Simon på avskjedsturneen.
  Foto: Jimmy Jeong / AP
 • Ravatn testet filosofi og skrev bok

  I Agnes Ravatns nye bok, «Stoisk uro» ville forfatteren utforske den filosofiske regningen stoismen, som hadde sin storhetstid rundt år 0, og går ut på å akseptere sin skjebne. – For oss blir det med å bare godta alt veldig passivt. Men jeg fant noe hos stoikerne som resonnerte. De snakker om nærvær og det å være fullt og helt til stede som nøkkelen til det gode liv, sier Ravatn til NTB. Hun valgte å flytte fra Oslo til et småbruk for tre år siden for å skrive.

  Agnes Ravatn
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Tema