NRK Meny
Normal

Single politikere tilbringer valentinsdagen med Frank Underwood

Venstre-leder Trine Skei Grande og AUF-leder Eskil Pedersen er blant politikerne som har tenkt å tilbringe kvelden med amerikansk maktspill i House of Cards.

Trine Skei Grande ser House of Cards

DATE MED FRANK: Venstre-leder Trine Skei Grande er glad for at House of Cards gir single et alternativ på valentinsdagen.

Foto: Lars Ivar Nordal / NRK

Eskil Pedersen, AUF leiar

FORSKJØV ARBEIDSDAGEN: AUF-leder Eskil Pedersen har ventet ett år på sesong to.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Mange har ventet lenge på andre sesong av strømmetjenesten Netflix' politiske spenningsdrama House of Cards, som ble sluppet i sin helhet fredag morgen norsk tid.

Serien følger den kyniske amerikanske kongressmannen Frank Underwoods skruppelløse ferd mot toppen av amerikansk politikk, og er basert på BBC-miniserien med samme navn fra 1990.

Fant terapi under valgkampen

En av dem som har gledet seg til å følge Underwoods videre vei mot makten, er Venstre-leder Trine Skei Grande.

Fredag formiddag tvitret hun: «Takk til #HouseOfCards, så har også vi single noe å se fram til på #ValentinesDay; o)»

Når NRK treffer henne på kontoret fredag ettermiddag, har hun allerede rukket å se litt av første episode.

Laster Twitter-innhold

– Har du gledet deg lenge til dette?

– Jeg kan ikke akkurat si at jeg har ligget våken om nettene, men for oss single som ikke har så mye underholdning i kveld, kompenserer dette bra, sier Grande.

Grande forteller at hun ble hektet på serien under fjorårets valgkamp, da hun fant en slags terapi i skildringen av kynisk amerikansk maktspill.

Hun tror imidlertid ikke seriens virkelighet ligner mye på norsk politikk, og sier danske Borgen gir et langt bedre bilde av nordisk politisk virkelighet.

– Akkurat som det er et stykke fra å jobbe i E-tjenesten til å være James Bond, er det et veldig langt stykke fra House of Cards til norsk politikk.

Kom sent på jobb

Også AUF-leder Eskil Pedersen er blant dem som mener House of Cards reddet valentinsdagen.

Fredag tvitret han: «Hvem trenger vel kjæreste på #Valentines når man har #HouseOfCards».

Laster Twitter-innhold

Pedersen sier han har gledet seg til sesong to helt siden han så sesong én i mer eller mindre ett jafs, og innrømmer overfor NRK at han kom senere på jobb i dag fordi han måtte se et par episoder.

– Det er en veldig rå serie, og det er veldig fascinerende med en hovedperson som er så usympatisk, men som du samtidig får en slags rar sympati med, sier Pedersen.

I likhet med Grande tviler AUF-lederen på at det er mange likhetstrekk mellom serien og norsk politikk:

– Flere politikere sier de kjenner seg igjen i serien. Jeg håper det ikke stemmer, og at norsk politikk er langt unna Frank Underwoods kyniske virkelighet.

Og kvelden har han tenkt å tilbringe med flere episoder.

– For oss single er dette et veldig godt tilbud, sier Pedersen.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK