Hopp til innhold

Tilbake til 1905

Innspillingen av Harry & Charles er i full gang. Denne uka ble ærverdige Theatercaféen brukt som location. Der satt selveste Nansen, Michelsen og Grev Wedel Jarlsberg og skålte, som de gjorde det i 1905.

Wedel Jarlsberg og Nansen

Kai Remlov og Hallvard Holmen spiller Grev Wedel Jarlsberg og Fridtjov Nansen i Harry & Charles.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

- Stille rundt. Kamera går. Og vær så god.

Innspillingslederens stemme er den eneste som høres i Theatercaféen, men lokalet er langt fra tomt. For i tillegg til skuespillerne Kai Remlov, Randolf Walderhaug og Hallvard Holmen, som sitter benket rundt et festdekket bord, er lokalet stappfullt av lydfolk, kamerafolk, script, sminkører, lysfolk, locationansvarlige og andre produksjonsfolk.

Innspilling på Theatercafeen

Theatercafeen ble gjort om til studio noen morgentimer denne uka.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Og ikke minst et tjuetalls statister i fantastiske kjoler, parykker og stive dresser – herrene stort sett med bart, som var datidens mote. Alle litt morgentrøtte, det er ikke hver dag man møter på jobb klokken 04.

Randolf Walderhaug som Christian Michelsen

Randolf Walderhaug spiller statsminister Christian Michelsen.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Scenen som blir spilt inn denne dagen er at statsminister Christian Michelsens (Walderhaug) utsending Grev Wedel Jarlsberg (Remlov) har fått nei fra Kong Oscar II av Sverige til å sende en av sine sønner til Norge for å bli konge her. Dermed kan Fridtjov Nansen (Holmen) starte sin sjarmoffensiv overfor prins Carl og prinsesse Maud.

De to var Michelsens førstevalg, og dette gir god grunn til feiring. De tre ”musketerene” skåler med høye glass i en sky av sigarrøyk – trolig den første på Theatercafeen siden røykeloven satte en stopper for den slags.

Produsent Anne Birte Brunvold Tørstad

Produsent Anne Birte Brunvold Tørstad på et sett der historien sitter i veggene.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Snart flytter innspillingen til Marienlyst, der det i disse dager hamres og snekres for fullt på det som skal bli prins Carls og prinsesse Mauds leilighet i København.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I nett-tv: Filminnspilling om dronning Maud

Ny rapport følger.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober