Tilbake til 1905

Innspillingen av Harry & Charles er i full gang. Denne uka ble ærverdige Theatercaféen brukt som location. Der satt selveste Nansen, Michelsen og Grev Wedel Jarlsberg og skålte, som de gjorde det i 1905.

Wedel Jarlsberg og Nansen

Kai Remlov og Hallvard Holmen spiller Grev Wedel Jarlsberg og Fridtjov Nansen i Harry & Charles.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

- Stille rundt. Kamera går. Og vær så god.

Innspillingslederens stemme er den eneste som høres i Theatercaféen, men lokalet er langt fra tomt. For i tillegg til skuespillerne Kai Remlov, Randolf Walderhaug og Hallvard Holmen, som sitter benket rundt et festdekket bord, er lokalet stappfullt av lydfolk, kamerafolk, script, sminkører, lysfolk, locationansvarlige og andre produksjonsfolk.

Innspilling på Theatercafeen

Theatercafeen ble gjort om til studio noen morgentimer denne uka.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Og ikke minst et tjuetalls statister i fantastiske kjoler, parykker og stive dresser – herrene stort sett med bart, som var datidens mote. Alle litt morgentrøtte, det er ikke hver dag man møter på jobb klokken 04.

Randolf Walderhaug som Christian Michelsen

Randolf Walderhaug spiller statsminister Christian Michelsen.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Scenen som blir spilt inn denne dagen er at statsminister Christian Michelsens (Walderhaug) utsending Grev Wedel Jarlsberg (Remlov) har fått nei fra Kong Oscar II av Sverige til å sende en av sine sønner til Norge for å bli konge her. Dermed kan Fridtjov Nansen (Holmen) starte sin sjarmoffensiv overfor prins Carl og prinsesse Maud.

De to var Michelsens førstevalg, og dette gir god grunn til feiring. De tre ”musketerene” skåler med høye glass i en sky av sigarrøyk – trolig den første på Theatercafeen siden røykeloven satte en stopper for den slags.

Produsent Anne Birte Brunvold Tørstad

Produsent Anne Birte Brunvold Tørstad på et sett der historien sitter i veggene.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Snart flytter innspillingen til Marienlyst, der det i disse dager hamres og snekres for fullt på det som skal bli prins Carls og prinsesse Mauds leilighet i København.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I nett-tv: Filminnspilling om dronning Maud

Ny rapport følger.

Kulturstrøm

 • Unikt gullfunn i Bergen

  Arkeologer har gjort et spesielt gullfunn på Espeland i Arna før helgen. Under arbeidet med ny E16 ble det funnet en stor gullgjenstand på 156 gram som viser seg å være fra eldre jernalder (mellom 200-400 e.Kr).

  Gullringer avbildet med blå bakgrunn
  Foto: Universitetet i Bergen
 • Oslo-nedstengning skaper filmtørke

  Selv om kinoene i store deler av Norge er åpne, får de ikke vise storfilmer som «Heksene» av Roald Dahl og Oscar-nominerte «The Father». Årsaken er at Oslo fortsatt er nedstengt.

 • 153 aviser søker pressestøtte

  153 aviser over hele landet har søkt på de 370 millionene som Medietilsynet skal dele ut i pressestøtte i år. Fire aviser søker for første gang. Støtten skal bidra til et mangfold av nyhets- og aktualitetsmedier over hele landet, både på papir og nett.