NRK Meny
Normal

Til sjøs med skoleskipet Gann

Norsk skipsfartsnæring mangler sjøfolk. Skal en dømme etter iveren og motivasjonen hos elevene på skoleskipet Gann, trenger ikke rederne å være bekymret. Den store søkningen om elevplass viser at interessen blant norske ungdommer for å jobbe til sjøs er oppadgående.

Gann, Norge Rundt
Foto: Øystein Antonsen / NRK

Norge Rundt NRK1 fredag 26. okt. kl. 19.30.

I kveldens Norge Rundt-sending på NRK1 får du møte to av dem, Tor Daniel Langeland fra Lindås i Hordaland og Kristin Kile fra Volda i Møre og Romsdal.

Begge har staket ut kursen for utdanningen sin. De er ikke i det minste i tvil om hva de vil bli.

Norge Rundt, Gann
Foto: Øystein Antonsen / NRK

- Helt fra jeg var liten har jeg tegnet båter og drømt om store skip. Når jeg har tatt utdannnelse og gått gradene som styrmann vil jeg bli sjøkaptein, sier Tor Daniel med stor selvfølgelighet.

- Aller helst vil jeg være kaptein på et cruiseskip, sier han.

Bestemt jente

Kristin fra Volda er like klar når vi spør henne.

- Også jeg vil bli kaptein, på cruiseskip i Middelhavet, sier hun.

Skjønte vi det ikke, det er varme dager under sydens sol på de blå hav som frister de to ungdommene. Ikke alle tenker slik.

Både utenriksflåten, offshorenæringen og ruterederiene her hjemme mangler sjøfolk. Stadig vekk sjøsettes det nybygde norske skip og bestillingslisten er fortsatt lang.

- Alt ligger til rette for jobb til sjøs for norsk ungdom som vil satse på sjømannsyrket. Det er eventyrlige muligheter, sier rektor på Gann, Tor-Egil Fjelde.

Dekk og maskin

Skoleskipet utdanner folk både på dekk og i maskinen, men det drives også undervisning i lokaler på land.

- Vi tar vel så gjerne inn elevere med lite fravær og litt dårligere karakterer enn elever som har mye fravær og gode karakterer. Erfaringa viser at de fleste klarer eksamen og kommer seg videre, sier han.

- Men vi krever at elevene følger spillereglene ombord og viser disiplin. Sånn må det være. Vi har nok av elever som vil inn og overta plassene hvis noen dropper ut. Det vet de som har fått plass hos oss og derfor oppfører de seg godt, sier Fjelde.

Mann over bord-øvelse

I kveldens Norge Rundt får seerne være med på livbåtøvelse, tautrekking og mann over bord-øvelse.

Programlederen slapp ikke unna. Han måtte trekke på seg overlevingsdrakt og hoppe på havet, han også.