Hopp til innhold

Til hest med Darwin

Darwinkspedisjonen 2008 til hest

Tre unge norske forskere er på reise i fotsporene til sin store helt, Charles Darwin. Her blogger de for Newtons lesere.

Foto: Darwinekspedisjonen 2008

Darwin brukte ofte hest på sine reiser rundt om i Sør-Amerika. Vi i Darwinekspedisjonen bruker bil. I Uruguay fikk vi likevel sjansen til å ta oss en ridetur sammen med en ekte søramerikansk cowboy (i Sør-Amerika kalles cowboyene for gauchoer).

Sammen med gauchoen red vi gjennom noen av de samme områdene som Darwin besøkte for over 170 år siden. Det var utrolig gøy! Det var nesten som om Darwin red sammen med oss.

Darwin og gauchoene
Også Darwin møtte gauchoer i Sør-Amerika. Ikke minst synes Darwin det var spennende å se på når gauchoene fanget dyr ved hjelp av kastevåpenet bolas.

Sør-amerikansk cowboy (gaucho)

EKTE GAUCHO: I Sør-Amerika kalles cowboyene for gauchoer.

Foto: Darwinekspedisjonen 2008

En bolas består av to eller flere sammenknyttede tau som ender i hver sin kule. Hvis man kaster bolasen på riktig måte, kan man effektivt (og brutalt!) stoppe et løpende dyr ved at tauene slynger seg rundt dyrets bein.

Fanget sin egen hest
Darwin var veldig glad i å jakte, så han spurte gauchoene om de kunne lære ham å kaste bolas. Det ville gauchoene gjerne, og etter litt trening skulle Darwin få prøve seg.

Det gikk fryktelig galt. Darwin klarte nemlig å vikle tauene i bolasen inn i beina på sin egen hest. Det endte med knall og fall.

Gauchoene som sto å så på holdt på å sprekke av latter. De hadde aldri sett noen fange sin egen hest før!

LES OGSÅ: På eventyr i Darwins fotspor

LES OGSÅ: Fantastisk regnskog

LES OGSÅ: Darwin - gammel men kul

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.