NRK Meny
Normal

Tidenes rekordsommer i fjellet

Nordmenn snører på seg fjellskoene som aldri før. Både Den norske turistforening og kommersielle aktører melder om rekordbesøk i fjellheimen denne sommeren.

Fannaråkhytta

Fannaråkhytta er Norges høyest beliggende turisthytte, 2068 moh. Herfra ser du blant annet Hurrunganes tinderekker, Smørstabbreen og Jostedalsbreen.

Foto: Helle Andresen / Den Norske Turistforening

kommunikasjonssjef Merete Habberstad

Merete Habberstad i DNT forteller om tidenes rekordsommer i fjellet.

Foto: DNT

– Flere av våre betjente turisthytter har så langt opplevd tidenes beste sommer når det gjelder besøkstall, forteller kommunikasjonssjef Merete Habberstad i DNT til NRK.no.

Totalt sett har Turistforeningen hatt en vekst på 22 prosent i antall overnattingsdøgn på de betjente hyttene i forhold til i fjor, som også var et godt år.

Jotunheimen er fortsatt den desidert mest populære destinasjonen, mens Huldreheimen og Trollheimen er de som har opplevd størst økning i antall turister i forhold til 2012, med en vekst på henholdsvis 50 og 18 prosent.

Les også: Flere og flere vil gå toppturer

Les også: De beste startstedene for fjellturen

Sov i loft og uthus

Blant hyttene som kan melde om størst prosentvis økning i sommer finner vi Fannaråkhytta, som ligger vest i Jotunheimen. I juli noterte de hele 966 overnattinger.

– På det meste har vi hatt 87 gjester som skulle fordeles på 32 senger. Det gikk fint da vi tok i bruk både uthus, loft og personalbolig, sier hyttevert og brefører Runar Netland i en uttalelse.

De 43 betjente turisthyttene har så langt i sommer tatt i mot 63 116 overnattinger, 12 000 flere enn ved samme tid i fjor. Overnattingstallene på de ubetjente hyttene er ikke klare før nærmere vinteren, etter som alle gjestebøkene må samles inn manuelt.

Les også: Disse hyttene er superpopulære

Medlemsrekord

Generalsekretær Kristin Krohn Devold i Den norske turistforening tror ikke at det kun er det flotte juli-været som har æren for nordmenns økende behov for frisk fjelluft.

– Fjelltur som ferieform vinner stadig nye tilhengere. En årlig sommertur til fjells har for mange blitt et like viktig «must» som badeferien, og det er en sosial aktivitet både med familien og venner, sier hun i en pressemelding.

Les også: Her legger vi igjen feriepengene

DNT kan også vise til en medlemsvekst som støtter oppunder generalsekretærens antakelser. Det siste året har foreningen fått godt over 4000 nye medlemmer, og kan fortelle at 241 707 nordmenn per i dag har betalt kontingent. Det er et rekordhøyt antall, og hele 50 000 flere medlemmer enn for ti år siden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Besseggen

Besseggen er en populær dagstur enten du tar utgangspunkt i Turistforeningens hytter eller hotelkomfort på Beitostølen.

Foto: Eva Cecilie Simensen / Den Norske Turistforening

Fullbooket på Beitostølen

Det er ikke bare Turistforeningen som merker den økte interessen for frisk fjelluft. Beitostølen har i løpet av det siste tiåret vokst til å bli en av Norges mest populære sommerdestinasjoner i fjellet.

– Vi har hatt overraskende mange besøkende i sommer. I juli hadde vi seks dager med hundre prosent belegg på alle overnattingsstedene våre, forteller administrerende direktør Atle Hovi i Beitostølen Resort til NRK.no.

Les også: Hytte til hytte for nybegynnere

Firmaet er den største kommersielle aktøren i den lille fjellbygda med 293 fastboende, og tilbyr 2500 gjestesenger fordelt på tre hoteller, hytter og leiligheter. I fjor hadde de rundt 200.000 gjestedøgn, jevnt fordelt på sommer- og vintersesongen. I tillegg kommer turistene som velger å leie privat hytte (ytterligere 8000 sengeplasser, ifølge tall fra 2009, journ.anm.)

Adm.dir Atle Hovi i Beitostølen resort

Adm. dir. Atle Hovi i Beitostølen resort forteller om fullbookede hoteller i juli.

Foto: Privat

– Det gode været er nok mye av grunnen til den enorme pågangen, sommeren ser ut til å bli minst like bra som i 2006, tror Hovi.

Populære Besseggen

De fleste av Beitostølens sommergjester kommer for å gå i fjellet. Bygda ligger ved porten av Jotunheimen, og Hovi har inntrykk av at flertallet av de besøkende kommer for å gå Besseggen.

Fjelltur er imidlertid ikke lenger ensbetydende med telt eller fjellhytter.

– Turister som går Besseggen overnatter i hvert fall to døgn. Én natt før de går, og når de kommer ned igjen er de så slitne at de ikke orker å kjøre hjem. Mange kombinerer også en fjelltur med konsert på kvelden. Folk i dag vil ha mer enn en seng og buffet, mener Hovi.

Les også: Nye hytter på UT.no som du kan låne

Han forteller at de har satset spesielt på musikkfestivaler denne sommeren, slik at det skal være mer enn nok å forlyste seg med også for de som ikke er så begeistret for gnagsår og velbrukt lårmuskulatur.

Folk strømmer til fjells i sommer. Flere turistbedrifter i Jotunheimen og Rondane melder om kraftig økning i besøket, og den beste juli måned på mange år.

Folk strømmer til fjells i sommer.

Kulturstrøm

  • Clinton toppar boklista i USA

    Tidlegare president Bill Clinton toppar den amerikanske boklista med thrillaren «Presidenten er savnet», melder Bok365. Clinton har skrive fiksjonsboka saman med den kjente forfattaren James Patterson. Førebels er boka seld i ein halv million eksemplar. Ho kjem snart på norsk ved Gyldendal forlag.

    Bill Clinton
    Foto: Bebeto Matthews / AP