Afric Pepperbird – tidenes norske jazzplate

Nettstedet Ballade har kåret ”Afric Pepperbird” fra 1970 til tidenes beste/viktigste norske jazzalbum. Men det var tett mellom den og nr. 2, Nils Petter Molværs ”Khmer” fra 1997.

Afric Pepperbird - norsk jazzrevolusjon fra 1970
Foto: ECM

Afric Pepperbird” med saksofonist Jan Garbarek og gitarist Terje Rypdal (begge 23), bassist Arild Andersen (24) og trommeslager Jon Christensen (27) befester dermed sin posisjon: Den ble starten på utviklingen av en selvstendig moderne norsk jazz som skulle bli internasjonalt skoledannende. Og dessuten starten på det største eventyret i europeisk jazzplateproduksjon gjennom siste generasjon, Manfred Eichers tyske plateselskap ECM.

Molvær nr 2

Khmer-coveret
Foto: ECM

 

Nils Petter Molværs ”Khmer” kom i 1997, og var en studioversjon av bestillingsverket ”Labyrinter” som Molvær skrev til Vossajazz året før. En magisk produksjon som innleder en ny æra i norsk jazz med elementer fra rock, elektronika, folkemusikk og jazz smeltet sammen til et personlig uttrykk. ”Khmer” ble også starten på en internasjonal konsertkarriere for Molvær med flere CD-oppfølgere.

Radka nr 3

På tredjeplass har de 16 spurte musikkjournalistene valgt seg Radka Toneffs ”Fairytales”, Radka Toneffs duo-innspillinger fra 1979 og 1982 med pianist Steve Dobrogosz. På fjerde dukker igjen Molvær, Andersen og Christensen opp, da i selskap med saksofonist Tore Brunborg og pianist Jon Balke i kvintetten ”Masqualero” anno 1985.

Krog og Dexter

Femteplassen inntas av Karin Krog/Dexter Gordons klassiker ”Some other spring” fra 1970 med pianist Kenny Drew, bassist Niels-Henning Ørsted Pedersen og som eneste norske medspiller trommis Espen Rud.

Tøv med verdi

Resten av lista kan sees på www.ballade.no. I P2s Musikkredaksjonen omtales kåringen som noe håpløst tøv, men med en viss verdi allikevel. Den gjør opp en slags status for norsk jazz, og kan forhåpentlig gi et nytt platekjøpende publikum en guide inn i en spennende musikalsk verden.

Musikkredaksjonen: Om Tidenes norske jazzplate

 

Kulturstrøm

 • All By Myself med KORK

  KORK gjør sitt beste for å holde motet oppe når de ikke kan møtes på spillekontoret.

  Hjemmekontor kan være ensomt, også for KORK, men hvem blir ikke glad av å spille denne udødelige klassikeren alenesammen?
 • Sangeren Bill Withers er død

  Den amerikanske sangeren og komponisten som blant annet sto bak låten «Ain't No Sunshine» er død, 81 år gammel. Withers døde av hjerteproblemer tidligere denne uken.

  Bill Withers
  Foto: Reed Saxon / NTB/Scanpix
 • Mediegiganter sammen mot korona

  BBC Global News, CNN International og Euronews går sammen i kampen mot den globale helsekrisen. De donerer gratis sendetid til informasjon om koronasmitten som til sammen når over 800 millioner mennesker, skriver CNN. Sendetiden gis til større flerspråklige organisasjoner og helsemyndighetersom vil beskytte befolkningen og hjelpe til med å stoppe spredningen av koronaviruset.