NRK Meny
Normal

Sommer og sol har gitt tidenes festivalsommer

Norske festivaler rapporterer om en knallsommer, og flere har solgt ut billettene rekordtidlig i år.

A$AP Ferg på Slottsfjell 2014.

Slottsfjell er blant festivalene som vanligvis selger ut alle sine billetter. I år solgte de ut alle festivalpass tidligere enn vanlig.

Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Nils Heldal

– Heldigvis er det er at mange mennesker som setter pris på kultur og oppsøker en genuin opplevelse, sier Nils Heldal, sjef for Pstereo-festivalen i Trondheim.

Foto: NRK

– Det er første gang vi har vært utsolgt flere dager før festivalen åpner. Det er spesielt fordi vi tross alt er i Trøndelag, og her er det mange som er seine i avtrekkeren, sier Nils Heldal, sjef for Pstereo-festivalen som åpner i Trondheim i dag.

Årets billettsalg knuser alle tidligere rekorder, skriver festivalen på sine nettsider, og Heldal er glad for at trønderne omfavner festivalen.

– Heldigvis er det er at mange mennesker som setter pris på kultur og oppsøker en genuin opplevelse, sier han.

Kongsberg jazzfestival doblet antall solgte billetter

Også andre festivaler melder om en rekordsommer i år.

Tubaloon-scenen på Kongsberg Jazzfestival

Kongsberg Jazzfestival har hatt et rekordår i år. De har solgt nesten dobbelt så mange billetter som i fjor. Dette er et bilde fra festivalens kjente Tubaloon-scene under årets festival.

Foto: unknown

«Den beste Øyafestivalen noensinne», slik oppsummerer Øya årets festival. Mens Slottsfjell melder at de solgte ut alle sine billetter tidligere enn noen gang før. Norwegian Wood kan viser til at de i år endelig gikk i pluss, etter flere år med underskudd.

Kongsberg Jazzfestival er den festivalen som har best tall å vise til. De hadde i år et rekordoppmøte og 33.000 solgte billetter. Dette er nesten en dobling av fjorårets resultat, da 18.000 billetter ble solgt.

– Det var en fantastisk suksess både salgsmessig og kunstnerisk. Vi er godt fornøyd. Omsetningen stod i stil, og ble doblet den også, forteller festivalsjef i Kongsberg Jazzfestival, Kai Gustavsen.

Tallene i år er så gode at festivalsjefen ønsker å skalere ned neste år.

– Jeg har ikke mål om å selge flere billetter til neste år, snarer tvert imot må vi sikte oss litt ned for å ha en festivalstørrelse som passer bedre. Det viktigste for oss er å holde oss på et høyt og godt nivå, sier Gustavsen.

Stemning under øyafestivalen 2014.

«Den beste Øyafestivalen noensinne», slik oppsummerer Øyafestivalen årets festival.

Foto: Rashid Akrim / NRK P3

En fin sommer har ført til rekordsalg for flere

Gry Bråtømyr, daglig leder i Norske Konsertarrangører, bekrefter at årets festivalsommer ser ut til å bli en av de beste noensinne.

– Det har vært en veldig god festivalsommer. Vi har hatt nydelig vær i hele landet og det har vært lett å arrangere utendørsarrangementer, sier hun.

De konkrete salgstallene kommer ikke før i oktober, men Bråtømyr forteller at deres medlemmer har rapportert inn bedre salg enn tidligere år.

– Det er mange festivaler som selger ut alle sine billetter tidligere enn før, før de åpner dørene. Og flere festivaler, som Parken i Bodø og Vinjerock, har solgt ut alt før folk en gang vet hva som kommer på festivalen.

Kulturstrøm

  • Superstjerner på sykebesøk

    Soullegenden Stevie Wonder og borgerrettsforkjemperen Jesse Jackson er blant dem som har besøkt alvorlig syke Aretha Franklin denne uken. Også Franklins tidligere ektemann Glynn Turnman har besøkt souldronningen i hjemmet hennes i Detroit.

  • «9 to 5»-oppfølger

    Skuespillerveteran Jane Fonda bekrefter ifølge People.com at det kommer en oppfølger til filmklassikeren «9 to 5» fra 1980, med Fonda selv, Lily Tomlin og Dolly Parton i rollene.

    Lily Tomlin, Jane Fonda and Dolly Parton laugh at special editon DVD release party of "9 to 5" in Hollywood
    Foto: Fred Prouser / Reuters