Hopp til innhold

Tidal ønsker rivalen Apple velkommen

Mye tyder på at Apple lanserer sin nye strømmetjeneste i neste uke. Konkurrenten Tidal ønsker dem velkommen, og tror dette vil være bra for hele strømmemarkedet.

Streaming av musikk til mobiltelefon

HARD KONKURRANSE: Kampen om strømmekundene tilspisser seg når Apple etter sigende lanserer sin nye tjeneste i neste uke.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Etter sitt oppkjøp av Beats Music i fjor har det lenge vært ventet at Apple snarlig lanserer sin strømmetjeneste. Og Wall Street Journal mener å vite at dette skjer allerede i neste uke.

Avisen skriver at Apple tilby litt gratis musikk i en gratisversjon, samt tilby radiokanaler som styres av DJ-er.

Storebror Spotify

Lior Tibon i Tidal

ØNSKER VELKOMMEN: Lior Tibon som er styremedlem i Aspiro, tror at Tidal kan ta en stor andel av de nye kundemarkedene som åpner seg.

Foto: Tidal

Apple dominerer verdensmarkedet for salg av nedlastbar musikk på nett, men inntektene i dette markedet er fallende, og de vil inn på strømmemarkedet. Her er Spotify dominerende med 60 millioner brukere og 86 prosent av markedet.

Men Apple kan bli en verdig utfordrer med sin unike tilgang på potensielle kunder. Det finnes 800 millioner iPad- og iPhone-eiere i verden, og mange av dem har lagt igjen kredittkortinfoen sin hos Apple.

I tillegg er verdensambisjonene høye i det Jay-Z-eide, nystartede Tidal (tidligere Wimp). De hadde for litt over en måned siden 770 000 brukere, hvorav de fleste er skandinaver som allerede er Wimp-kunder.

Laster Twitter-innhold

Vil gagne flere

Lior Tibon som er styremedlem i Aspiro – selskapet som eier Tidal og Wimp, sier at de vil fokusere på det de mener de er best på, og at eksklusivt innhold skal være viktigst.

Og de ønsker Apple velkommen:

– Apple kommer på et sunt tidspunkt. Skandinavia er i en særstilling når det gjelder å ta i bruk strømmetjenester, men i resten av verden er historien en helt annen. Markedet er umodent, og det er gode muligheter for flere til å ta en stor andel av de enorme mengdene med nye kunder, sier Tibon til NRK, og utdyper:

– Per i dag er det 41 millioner mennesker som betaler for strømmetjenester, og dette tallet vil vokse enormt. En stor aktør som Apple kan bidra til at oppmerksomheten rundt strømmetjenester øker, og det vil gagne flere. De forskjellige aktørene må bare gjøre hva de er best på, og så får de neste årene avgjøre hvem som lykkes, sier Tibon.

Tidal-lansering

Tidal-lanseringen, hvor en rekke av musikkverdenens største stjerner deltok, har blitt møtt med kritikk fra både presse og artister.

Foto: Jamie McCarthy / AFP

Negativ omtale

Tidal har fått mye negativ omtale etter den stjernespekkede lanseringen, og flere har gjort narr av at godt betalte superstjerner argumenterer for Tidal med at de vil ha mer royalties. Noel Gallagher i Oasis er en av dem som har raljert, og i et intervju med Rolling Stone sier han: «Tror disse folkene at de er The Avengers? At de skal redde verden?»

Og en måned etter at appen ble gjort tilgjengelig for nedlasting til Iphone var den utenfor topp 700-lista over de mest nedlastede appene i USA.

– Folk må få lov til å ha sine meninger. Men som selskap er vi veldig fornøyde med hvordan vi ligger an per nå, sier Tibon, som forteller at Tidal i USA innleder et samarbeid med Ticketmaster om billettsalg.

Tidal opplyser at de torsdag lanserer en helnorsk versjon av appen, som eksisterende Wimp-brukere kan benytte seg av.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober