NRK Meny
Normal

Tidal-brukere stjeler og deler «eksklusiv» Beyoncé-låt

Jay Zs nye, «norske» strømmetjeneste skulle lokke til seg brukerne med eksklusivt låtmateriale fra Beyoncé og andre superstjerner. Flere Tidal-brukere ser ut til å være uenig i at bare de skal ha tilgang til låtene, og deler villig vekk.

Shawn «Jay Z» Carter og Beyoncé Knowles Carter

EKSKLUSIVE: Jay Z og ektefellen Beyoncé satte alle kluter til for å få amerikanske brukere over på strømmetjenesten Tidal. Brukerne selv ser ut til å synes eksklusivitet var en dårlig ide.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / Afp

Forrige uke lanserte rapper og musikkmogul Jay Z den «nye» strømmetjenesten Tidal, som norske brukere gjennom flere år har kjent under navnet Wimp.

Med seg til å kaste glans over lanseringa hadde han kona Beyoncé, såvel som et stjernelag bestående av Rihanna, Arcade Fire, Alicia Keyes, Daft Punk og Jack White.

Laster låter opp på Youtube

Felles for artistene var at de støttet opp om Tidals programerklæring om å gi mer kontroll til artistene og tilby musikk i høyere teknisk kvalitet. Det er også ventet at flere av dem vil gå inn på eiersiden i det nye selskapet, selv om få detaljer så langt er kjent.

Flere av artistene skal også lansere nytt, eksklusivt innhold som kun skal være tilgjengelig i Tidal.

Jay Zs ektefelle Beyoncé var en av de første artistene ut da hun i helga slapp det eksklusive sporet «Die With You», og promoterte slippet på sin Instagram-profil.

Stuntet ser ut til å ha falt i dårlig jord hos brukerne, som siden lørdag gjentatte ganger har lastet låtene ned fra strømmetjenesten, for deretter å laste dem opp på Youtube, skriver nettstedet Digital Music News. Rettighetshavernes forsøk på å fjerne klippene har så langt hatt begrenset suksess.

Laster Instagram-innhold

Tror eksklusivitet bidrar til fildeling

Siden lanseringen har flere stilt spørsmål ved om eksklusiviteten bidrar til å splitte opp strømmemarkedet og gi mer piratkopiering og ulovlig fildeling.

Artisten Lily Allen er blant dem som siden lanseringen har stilt seg tvilende til om eksklusive låter virkelig er en god idé.

«Jeg elsker Jay Z høyt, men Tidal er så dyrt sammelignet med andre gode strømmetjenester, han har tatt de største artistene, gjort dem eksklusive til Tidal (har jeg rett i å mene dette?), folk kommer til å strømme tilbake til piratnettsteder i hopetall og sende trafikk til torrent-nettsteder. Nye og lovende (ikke ennå millionærer) artister kommer til å lide som en følge.» skrev den britiske artisten i en serie Twitter-meldinger forrige uke.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

 • Becaye Aw til Global Nights

  Becaye Aw er valgt til festivalmusiker på neste Global Nights festival i overgangen mai/juni 2019 på Sentralen i Oslo. Bacaye har røtter til Fulanifolket, og vokste opp i Dakar i Senegal. Musikken hans er beskrevet som vestafrtikansk blues som kombinerer eldre tradisjoner og moderne musikk.

 • TV-spel fører til turistboom

  Traileren for TV-spelet «Fallout 76» har ført til auka interesse for den amerikanske delstaten Vest-Virginia. Turistsida WVExplorer.com melder til Kotaku at den daglege trafikken har gått frå 2000 daglege besøk til 30 000. Spelet kjem ikkje ut før i november i år, men traileren for spelet har allereie 17 millionar visningar på Youtube.

 • Se høydepunkt fra Grieg-sendingen

  I helga gjennomførte 600 musikere verdens lengste Grieg-konsert! Her er noen av høydepunktene.

  Fikk du ikke med deg det historiske musikkmaratonet? Du kan se alle de 74 opusene i NRK TV.