Hopp til innhold

Den mangfoldige soppen

Det er sopptid. Men i Norge Rundt denne uka skal vi se at sopp kan brukes til utrolig mye annet enn mat.

Knut Knudsen Eigeland og Betsy Wuestman Samuelsen har kurven full av sopp.

Programleder Knut Knudsen Eigeland og Betsy Wuestman Samuelsen har kurven full av sopp.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Programleder Knut Knudsen Eigeland har tatt med seg en diger kurv med ulike typer sopp til Betsy Wuestman Samuelsen i Os. Og hun stiller med hauger av forslag til hva man kan bruke sopp til.

Hun synes nemlig det er kjempespennende å teste ut nye måter å bruke sopp på.

Klær av sopp

- Se her, sier Betsy og holder fram en vest hun har laget. Den består av sopp hun har laget papir av og silke. Og det er forskjellige sopparter som har gitt ulike farger på vesten.

Betsy viser fram vesten av soppapir og silke.

Betsy viser fram vesten av soppapir og silke.

Foto: Knut Knudsen Eigeland

Og denne vesten kan man ha på seg!

Men Betsy stopper ikke der. For hun har nemlig liggende et brudeslør han har farget med hjelp av sopp.

En av de mest anvendelige måtene å bruke sopp på er til å farge tekstiler.

Farge med sopp

Denne gangen bruker hun gulrandkjuke til å farge garn med. Den kan gi en gulaktig farge på garnet. Denne kjuken vokser rundt bartrær som furu og lerk. Det er tidkrevende å farge med sopp og det er lurt å få hjelp av noen som har gjort det før. Selv om det er tidkrevende å farge er framgangsmåten kort forklart slik:

Soppen setter farge på garnet i gryta.

Soppen setter farge på garnet i gryta.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

Først må garnet beises, dvs det må ligge i et vannbad i en time tilsatt metallsalter som alun, tinn, kobber eller jern. Dette bidrar til å få fram fargen bedre.

Soppen knuses sammen med vann for eksempel i en kjøkkenmaskin. Deretter må soppblandingen koke i en time. Vannbadet med garn må deretter kjøles ned til omlag 35 grader, så siles soppblandingen før garnet legges oppi. Deretter varmes garn- og soppblandingen opp igjen og må holdes på rundt 80 grader en time for at fargen skal bli bra.

Deretter skylles garnet og henges til tørk.

Lage papir av sopp

Betsy Wuestman Samuelsen lager papirark av sopp.

Betsy Wuestman Samuelsen lager papirark av sopp.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

Men Betsy farger ikke bare garn ved hjelp av sopp. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser. Betsy har til og med farget fiskebein som hun lager smykker av. Og hun farger nylonstrømper som hun lager flotte blomsteroppsats av.

Dessuten er for eksempel knivkjuke en fin sopp å bruke til å lage papir av. Soppen kuttes opp og blandes i en kjøkkenmaskin sammen med vann. Så tar man ei form opp i soppblandingen og lar vannet få renne av. Etter å ha blitt presset og tørket har man papir å skrive på. Også her er det slik at ulike typer sopp gir ulik farge og stivelse på papiret.

Vil du lære mer om hva du kan gjøre med sopp, kan du se på Norsk sopp- og nyttevekstforbund s hjemmeside.

Men husk at uansett hva du vil bruke soppen du plukker til, så er det viktig å vite hvilken sopp som er giftig. Og det kan du lese mer om på Matportalen.no .

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK