Den mangfoldige soppen

Det er sopptid. Men i Norge Rundt denne uka skal vi se at sopp kan brukes til utrolig mye annet enn mat.

Knut Knudsen Eigeland og Betsy Wuestman Samuelsen har kurven full av sopp.

Programleder Knut Knudsen Eigeland og Betsy Wuestman Samuelsen har kurven full av sopp.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Programleder Knut Knudsen Eigeland har tatt med seg en diger kurv med ulike typer sopp til Betsy Wuestman Samuelsen i Os. Og hun stiller med hauger av forslag til hva man kan bruke sopp til.

Hun synes nemlig det er kjempespennende å teste ut nye måter å bruke sopp på.

Klær av sopp

- Se her, sier Betsy og holder fram en vest hun har laget. Den består av sopp hun har laget papir av og silke. Og det er forskjellige sopparter som har gitt ulike farger på vesten.

Betsy viser fram vesten av soppapir og silke.

Betsy viser fram vesten av soppapir og silke.

Foto: Knut Knudsen Eigeland

Og denne vesten kan man ha på seg!

Men Betsy stopper ikke der. For hun har nemlig liggende et brudeslør han har farget med hjelp av sopp.

En av de mest anvendelige måtene å bruke sopp på er til å farge tekstiler.

Farge med sopp

Denne gangen bruker hun gulrandkjuke til å farge garn med. Den kan gi en gulaktig farge på garnet. Denne kjuken vokser rundt bartrær som furu og lerk. Det er tidkrevende å farge med sopp og det er lurt å få hjelp av noen som har gjort det før. Selv om det er tidkrevende å farge er framgangsmåten kort forklart slik:

Soppen setter farge på garnet i gryta.

Soppen setter farge på garnet i gryta.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

Først må garnet beises, dvs det må ligge i et vannbad i en time tilsatt metallsalter som alun, tinn, kobber eller jern. Dette bidrar til å få fram fargen bedre.

Soppen knuses sammen med vann for eksempel i en kjøkkenmaskin. Deretter må soppblandingen koke i en time. Vannbadet med garn må deretter kjøles ned til omlag 35 grader, så siles soppblandingen før garnet legges oppi. Deretter varmes garn- og soppblandingen opp igjen og må holdes på rundt 80 grader en time for at fargen skal bli bra.

Deretter skylles garnet og henges til tørk.

Lage papir av sopp

Betsy Wuestman Samuelsen lager papirark av sopp.

Betsy Wuestman Samuelsen lager papirark av sopp.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

Men Betsy farger ikke bare garn ved hjelp av sopp. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser. Betsy har til og med farget fiskebein som hun lager smykker av. Og hun farger nylonstrømper som hun lager flotte blomsteroppsats av.

Dessuten er for eksempel knivkjuke en fin sopp å bruke til å lage papir av. Soppen kuttes opp og blandes i en kjøkkenmaskin sammen med vann. Så tar man ei form opp i soppblandingen og lar vannet få renne av. Etter å ha blitt presset og tørket har man papir å skrive på. Også her er det slik at ulike typer sopp gir ulik farge og stivelse på papiret.

Vil du lære mer om hva du kan gjøre med sopp, kan du se på Norsk sopp- og nyttevekstforbund s hjemmeside.

Men husk at uansett hva du vil bruke soppen du plukker til, så er det viktig å vite hvilken sopp som er giftig. Og det kan du lese mer om på Matportalen.no .

Kulturstrøm

  • Rystende film om dansk IS-gissel

    Du husker kanskje medieoppslagene om danske Daniel Rye Ottosen som ble tatt som gissel av IS i 2013? Hans opplevelser skildres på rystende vis i filmen «13 måneder». Filmen er iskald i sine brutale skildringer av lidelsene den danske fotojournalisten ble utsatt for. Espen Smed spiller fenomenalt godt i hovedrollen. Han skildrer Daniel som en engasjert idealist med et oppriktig ønske om å hjelpe krigsrammede mennesker. Filmpolitiet gir «13 måneder» en 5-er.

  • Mobbing av den samiske kulturen

    En ny rapport om samers og kveners folkehelse viser at en av tre samer har opplevd diskriminering de siste to årene. 21 000 personer fra Troms- og Finnmark har svart på spørsmål om levekår, språk, kultur og helse. – I dag skjer mye av den utilbørlige adferden via kommentarfelter i sosiale medier og andre medier, sier leder ved Senter for samisk helseforskning, Ann Ragnhild Broderstad.