NRK Meny
Normal

Ti arrestert etter drapet på Anna Politkovskaja

Offentlige tjenestemenn er blant de arresterte. Vil snart bli tiltalt, ifølge den russiske riksadvokaten.

Anna Politkovskaja
Foto: MISHA JAPARIDZE / AP

Ti personer er arrestert etter at journalist Anna Politkovskaja ble skutt ved sitt hjem i Moskva i oktober i fjor.

Blant de arresterte er flere personer fra den føderale sikkerhetstjenesten (FSB) og innenriksdepartementet.

- Jeg er lei for å si at en nåværende og en tidligere polititjenestemann og en tjenestemann fra FSB har deltatt i ulovlig overvåkning av Politkovskaja, sier riksadvokat Yuri Chaika til de russiske nyhetsbyråene RIA-Novosti og ITAR-Tass i dag.

-  Vi har gjort store fremskritt i saken, de arresterte vil snart bli tiltalt.

Videre hevder han at drapet på den kjente russiske journalisten Anna Politkovskaja var et ledd i en utenlandsk kampanje for å destabilisere president Putins styre.

- Ikke farlig å kritisere Kreml

Internasjonal oppmerksomhet

Drapet på Politkovskaja fikk stor internasjonal oppmerksomhet, og førte til en debatt rundt sikkerheten til regjeringskritiske journalister i Russland.

Hvem betalte for drapet?

Utenriksmedarbeider i NRK, Morten Jentoft, sier at denne type leiemord er av de vanskeligste å oppklare. 

- Sannsynligvis ble Anna Politkovskaja drept av en profesjonell leiemorder. De er det mange av i Russland. Vedkommende utførte en dette som en ren jobb. Det interessante er hvem som betalte for drapet, hvem var bakmennene, og hvor langt opp i det politiske systemet kan man spore planleggingen av dette drapet, sier han.

Minnet Politkovskaja

Blomster og lys for Anna Politkovskaja
Foto: MIKHAIL METZEL / AP

Misbruk av midler til Tsjetjenia

Nye spor leder direkte inn til administrasjonen i det nåværende styret i Tsjetjenia.

- Den nye administrasjonen i Tsjetjenia får tilført enorm pengestøtte fra den russiske staten for å bygge oppigjen Tsjetjenia. Anna Politkovskaja jobbet veldig mye med å avsløre hvordan administrasjonen i Tsjetjenia bruker disse pengene, altså å avsløre korrupsjon inn i den nåværende ledelsen i Tsjetjenia, sier Jentoft. 

Putin-kritiker

Anna Politkovskaja var kjent for å være svært kritisk til president Vladimir Putin. Blant annet avslørte hun brudd på menneskerettighetene i Tsjetjsenia, utført av russiske soldater. Artikkelen om dette ble aldri ferdig før hun ble drept.

Kulturstrøm

  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.

  • Stanser Nobel-senter

    En svensk domstol setter foten ned for den planlagte byggingen av det som skulle bli Nobelstiftelsens nye storstue på Blasieholmen i Stockholm. Miljødomstolen mener uerstattelige kulturhistoriske verdier ville gått tapt dersom byggeprosjektet hadde blitt gjennomført (NTB).