Hopp til innhold

Thor Heyerdahl blir verdensarv

Kon-Tiki Museet i Oslo letter på sløret. I Thor Heyerdahls arkiver finnes blant annet loggbøker, bilder og filmer som aldri før har blitt vist offentlig.

Thor Heyerdahls arkiver ble ført opp på UNESCOs verdensarvliste i fjor vår. Nå inviterer Kon-Tiki Museet til avduking av UNESCO-sertifikatet og viser fram mye ukjent verdensarv.

NRK fikk i dag en eksklusiv omvisning med Thor Heyerdahl jr. som guide.

Thor Heyerdahl jr.

– Det er spesielt artig å lese i de gamle loggbøkene, sier han.

Stort arkiv

Heyerdahls arkiver omfatter manuskripter, publikasjoner, korrespondanse, fotografier, film og bibliotek, som blir oppbevart på Kon-Tiki Museet i Oslo.

Dokumentasjonen fra Thor Heyerdahls 101 dager lange ferd over Stillehavet er det siste norske bidraget til verdens dokumentarv.

Andre norske bidrag på lista er dokumentasjonen fra Roald Amundsens ferd til Sørpolen og Henrik Ibsens "Et dukkehjem".

Se hele UNESCOs liste

Materialet gir en enestående innsikt i livsverket til en av det 20. århundrets største formidlere og kjente oppdagere, som samtidig har vært en kilde til inspirasjon for flere generasjoner av leg og lærd over hele verden.

UNESCOs kunngjøring

Tilgjengelig for alle

Å sette opp bidrag på UNESCOs liste over verdens dokumentarv er ikke bare stas.

Det stilles store krav til at materialet skal gjøres allment tilgjengelig, noe Thor Heyerdahl selv kanskje ikke ville vært så fornøyd med.

Han nektet nemlig å offentliggjøre dagboka fra ekspedisjonen, men nå vil også den gjøres tilgjengelig for alle.

– Han ville ikke la andre lese den, for det står en del private ting der. Men nå, når hele verden får tilgang til den, så må også jeg som sønn få lov til å lese den. Det skal bli spennende, avslutter Thor Heyerdahl jr.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.