Thor Heyerdahl blir verdensarv

Kon-Tiki Museet i Oslo letter på sløret. I Thor Heyerdahls arkiver finnes blant annet loggbøker, bilder og filmer som aldri før har blitt vist offentlig.

Thor Heyerdahls arkiver ble ført opp på UNESCOs verdensarvliste i fjor vår. Nå inviterer Kon-Tiki Museet til avduking av UNESCO-sertifikatet og viser fram mye ukjent verdensarv.

NRK fikk i dag en eksklusiv omvisning med Thor Heyerdahl jr. som guide.

Thor Heyerdahl jr.

– Det er spesielt artig å lese i de gamle loggbøkene, sier han.

Stort arkiv

Heyerdahls arkiver omfatter manuskripter, publikasjoner, korrespondanse, fotografier, film og bibliotek, som blir oppbevart på Kon-Tiki Museet i Oslo.

Dokumentasjonen fra Thor Heyerdahls 101 dager lange ferd over Stillehavet er det siste norske bidraget til verdens dokumentarv.

Andre norske bidrag på lista er dokumentasjonen fra Roald Amundsens ferd til Sørpolen og Henrik Ibsens "Et dukkehjem".

Se hele UNESCOs liste

Materialet gir en enestående innsikt i livsverket til en av det 20. århundrets største formidlere og kjente oppdagere, som samtidig har vært en kilde til inspirasjon for flere generasjoner av leg og lærd over hele verden.

UNESCOs kunngjøring

Tilgjengelig for alle

Å sette opp bidrag på UNESCOs liste over verdens dokumentarv er ikke bare stas.

Det stilles store krav til at materialet skal gjøres allment tilgjengelig, noe Thor Heyerdahl selv kanskje ikke ville vært så fornøyd med.

Han nektet nemlig å offentliggjøre dagboka fra ekspedisjonen, men nå vil også den gjøres tilgjengelig for alle.

– Han ville ikke la andre lese den, for det står en del private ting der. Men nå, når hele verden får tilgang til den, så må også jeg som sønn få lov til å lese den. Det skal bli spennende, avslutter Thor Heyerdahl jr.

Kulturstrøm

 • Mannen som anga Anne Frank truleg avslørt etter 77 år

  Ei ny etterforsking har identifisert ein person, mistenkt for å ha avslørt Anne Frank og hennar familie til nazistane.

  Anne Franks dagbok er den mest kjente førstehandskjelda om jødisk liv under krigen. Ho døydde i ein konsentrasjonsleir i 1945, 15 år gamal, etter to år i skjul.

  Eit team, inkludert ein eks-FBI-agent, sa at ein jødisk mann i Amsterdam truleg tysta på Frank-familien for å redde sin eigen familie, skriv BBC.

  Teamet, beståande av historikarar og andre ekspertar, brukte seks år med moderne etterforskingsteknikkar for å kome til bunns i saka.

  Anne Frank
 • Earl Sweatshirt tilbake med nytt album

  Den amerikanske rapartisten Earl Sweatshirt (27) er ute med sitt nye album «Sick!». Musikkanmelder Faduma Mohamud i P3 liker at Sweatshirt «er blitt enda skarpere og enda tydeligere». Terningkast 5.

  Earl Sweatshirt
  Foto: Ryosuke Ryosuke Tanzawa / Warner Music
 • Vil fjerne BBC-lisensen

  Neste nyhet om lisensen blir den siste, sier britenes kulturminister Nadine Dorries. Opposisjonen anklager Boris Johnson for å angripe BBC for å redde skinnet.

  Kulturministerens utspill tolkes i britiske medier som et tegn på at den konservative regjeringen ønsker å avskaffe TV-lisensen i 2027, når dagens avtale går ut. Fram til 2024 skal lisensavgiften fryses, og ikke lenger stige sammen med prisene for øvrig.

  Fryses lisensen de kommende årene, vil BBC miste inntekter på rundt 24 milliarder kroner.