Hopp til innhold

Thor Heyerdahl blir verdensarv

Kon-Tiki Museet i Oslo letter på sløret. I Thor Heyerdahls arkiver finnes blant annet loggbøker, bilder og filmer som aldri før har blitt vist offentlig.

Thor Heyerdahls arkiver ble ført opp på UNESCOs verdensarvliste i fjor vår. Nå inviterer Kon-Tiki Museet til avduking av UNESCO-sertifikatet og viser fram mye ukjent verdensarv.

NRK fikk i dag en eksklusiv omvisning med Thor Heyerdahl jr. som guide.

Thor Heyerdahl jr.

– Det er spesielt artig å lese i de gamle loggbøkene, sier han.

Stort arkiv

Heyerdahls arkiver omfatter manuskripter, publikasjoner, korrespondanse, fotografier, film og bibliotek, som blir oppbevart på Kon-Tiki Museet i Oslo.

Dokumentasjonen fra Thor Heyerdahls 101 dager lange ferd over Stillehavet er det siste norske bidraget til verdens dokumentarv.

Andre norske bidrag på lista er dokumentasjonen fra Roald Amundsens ferd til Sørpolen og Henrik Ibsens "Et dukkehjem".

Se hele UNESCOs liste

Materialet gir en enestående innsikt i livsverket til en av det 20. århundrets største formidlere og kjente oppdagere, som samtidig har vært en kilde til inspirasjon for flere generasjoner av leg og lærd over hele verden.

UNESCOs kunngjøring

Tilgjengelig for alle

Å sette opp bidrag på UNESCOs liste over verdens dokumentarv er ikke bare stas.

Det stilles store krav til at materialet skal gjøres allment tilgjengelig, noe Thor Heyerdahl selv kanskje ikke ville vært så fornøyd med.

Han nektet nemlig å offentliggjøre dagboka fra ekspedisjonen, men nå vil også den gjøres tilgjengelig for alle.

– Han ville ikke la andre lese den, for det står en del private ting der. Men nå, når hele verden får tilgang til den, så må også jeg som sønn få lov til å lese den. Det skal bli spennende, avslutter Thor Heyerdahl jr.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.