Hopp til innhold

Things we lost in the fire (4)

Halle Berry i "Things we lost in the fire".
Foto: Photo Credit: Doane Gregory / Photo Credit: Doane Gregory

Den danske regissøren Susanne Bier har laget sin første amerikanske film. ”Things we lost in the fire” har blitt en litt baktung opplevelse, med alvorlige temaer som død, sorg og dop.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lite kan utsettes på filmatiske kvaliteter, skuespill og ambisjoner. Men dialogen treffer ikke blink hele veien, og enkelte elementer av historien overbeviser ikke. Spesielt hele filmens utgangspunkt.

Ikke enkelt

Audrey Burke (Halle Berry) inviterer sin nylig avdøde manns beste venn Jerry (Benicio Del Toro) til å bo i husets bi-leilighet. Han trenger å komme seg på beina etter lengre tids heroinmisbruk.

Og Jerry kan hjelpe Audrey og ungene til å komme seg igjennom sørgeprosessen. Ingen av delene skal bli enkelt.

Bra fortellerteknisk

Det er en interessant historie som rulles opp. Den avslører ikke alt med en gang, men hopper litt frem og tilbake i tid for å fortelle oss nye ting etter hvert. Fortellerteknisk fungerer dette veldig bra.

Benicio Del Toros rollefigur er den mest interessante her, og vi utvikler raskt en sympati for ham, selv om han kanskje skildres litt i overkant hyggelig og ukomplisert.

Litt lite troverdig

Men jeg forstår ikke helt hvordan Audrey kan mene at det er en smart idé å invitere en tung narkotikamisbruker til å bo i huset. Det er også litt lite troverdig hvordan Audreys unger knytter seg til Jerry, den lugubre mannen som bor i garasjen deres.

Unger jeg kjenner ville nok vært litt mer skeptiske til hans fremtoning. Og forholdet mellom dem blir litt for sukkersøtt etter hvert. Som om de var med i en amerikansk film.

Styrker og svakheter

”Things we lost in the fire” gjør meg ikke helt uberørt. Den har sympatiske figurer som vil hverandre godt, til tross for store utfordringer. Den har også noen interessante bi-figurer som forteller noe om menneskelige styrker og svakheter.

Filmen når også en troverdig konklusjon som fyller oss med håp for Audrey og Jerry, også etter at vi forlater dem i kinosalen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.