Therese var ikke Therese likevel

Et nytt fornavn er bare noen tastetrykk unna, likevel gjør nesten ingen som Therese. Hun fant plutselig ut at hun heller ville hete Veronica.

Therese blei Veronika

Veronica mener hun ble mer impulsiv etter navnebyttet. Hun sammenligner navnet Therese med lesebriller, litt tørt og kjedelig. Veronica er derimot som solbriller, lett og gøy.

Foto: Ingrid Sæthre Stabrun / NRK

– Det bare stemte ikke, sier Veronica om navnet hun bar i de første 25 årene av sitt liv.

– Therese er tungt og litt sånn lesebrillete, mens Veronica er lettere, mer solbrillete. Jeg ble en annen person som Veronica. Mer utadvent og fri, forklarer hun, tar på seg solbrillene og ler.

For de fleste er et bytte utenkelig

– Selv om det er enkelt å skifte fornavn, er det de færreste som faktisk gjør det, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

– Og hvis en først gjør det, er det som regel fornavn nummer to vi forandrer på, for eksempel Anne Kathrine som blir til Anne Sofia, eller bare Anne. De fleste er så knyttet til sitt første fornavn at det blir unaturlig å bytte det.

Therese hadde aldri tenkt på å bytte navn før hun fortalte kjæresten at foreldrene hadde vurdert å kalle henne Veronica da hun ble født. Kjæresten syntes Veronica var fint, og begynte å kalle henne for det.

– Jeg kjente at Veronica var mer meg. Det er lettere og mer utadvendt på et vis.

Holdt navnebyttet hemmelig

Da Veronica skulle gifte seg og skifte etternavn, tenkte hun at hun kunne skifte fornavn i samme slengen. Skjema ble sendt inn, og uten at slekta visste det gikk hun opp kirkegulvet som Veronica.

Planen var å fortelle det under bryllupsfesten når slekt og venner var samlet. Men så viste det seg at flere av bryllupsgavene var gravert med navnene deres, altså Therese.

– Jeg husker blant annet at vi fikk et kjempefint kjøkkenhåndkle der navnene våre var brodert på. Da fikk jeg meg ikke til å fortelle det likevel, minnes Veronica med et smil.

Er fortsatt Therese for pappa

– De fleste godtok navnevalget mitt med en gang. Faktisk fikk jeg ingen negative reaksjoner som jeg kan huske. Det eneste er pappa, han kaller meg fortsatt ofte for Therese:
«Jaja, jeg vet det, men for meg vil du alltid være Therese!» sier han.

Therese Solås og kollega Cecilie Anderssen Gaulen

Cecilie Anderssen Gaulen måtte venne seg til at kollegaen plutselig hadde et annet fornavn.

Foto: Ingrid Sæthre Stabrun / NRK

Og nettopp hensynet til omgivelsene gjør at mange vegrer seg for å skifte navn, sier navneforsker Utne:

– Det er ikke bare du selv som skal bli vant til et nytt navn, men alle rundt deg på jobb og i vennekretsen.

Venninnen øvde inn Veronica

– Min første reaksjon var: «Hæ? Skal du skifte navn? Det var spesielt!» ler Thereses venninne og kollega Cecilie Anderssen Gaulen.

– Det er typisk Veronica å gjøre noe sånt, sier hun og smiler.

– Selv om det var en overgang, ble jeg fort vant til å kalle henne Veronica. Jeg var fast bestemt på at jeg skulle klare å ikke si Therese. Faktisk var jeg så bevisst på det at jeg nesten kalte de andre jeg kjenner som heter Therese for Veronica også.

Cecilie har sett en forandring hos venninnen.

Som Therese var hun veldig anonym. Nå fremstår hun mye mer selvsikker og rett og slett litt lykkeligere, men om det har bare med navnet å gjøre er vanskelig å si. Selv synes hun både Therese og Veronica er fine navn.

– Det var vanskelig å forklare byttet for folk, det var jo ingenting galt med det navnet jeg hadde, men det var bare ikke meg lenger, forklarer Veronica.

– Jeg var ikke veldig misfornøyd med navnet, så da var det nesten enda vanskeligere å forklare hvorfor jeg ville bytte, minnes hun.

Mye papirarbeid

Navneforsker Ivar Utne

Navneforsker Ivar Utne ber deg tenke deg grundig om før du skifter fornavn.

Foto: Marit Stensby / NRK

Det finnes ingen eksakte tall på hvor mange som velger å skifte fornavn. Men det er få som gjør det. Det er flere grunner til det sier Utne:

– Tenk deg så upraktisk da. Alt av papirer, førerkort og pass må skiftes. Dessuten skal venner og familie bli vant til det nye navnet ditt. På mange måter forsvinner en litt under jorda, for folk finner deg ikke lenger i telefonboka eller på nettet sier han.

For Veronica sin del var ikke dette noe tema.

– Jeg skulle gifte meg og ta mannen min sitt etternavn, så da måtte jeg uansett skifte alt av kort og ID papirer.

En annen bremsekloss for navneskifte er at de aller fleste har sterke følelser knyttet til navnet sitt uansett om de synes selve navnet er fint eller ikke, mener Utne.

– Navnet har du hatt hele livet, og det er en del av hvem du er. En har som regel sterkere følelser for førstenavnet enn andrenavnet sitt. Derfor er det mange som velger å bare bytte andrenavnet.

Tror få vet at det går an

Veronica har ingen negative opplevelser rundt navnet sitt.

– Jeg synes ikke Therese er et stygt navn, men for meg er det litt sånn introvert bokorm. Men dette med assosiasjoner til navn er jo forskjellig. Det er sikkert mange som synes Therese er finere enn Veronica, sier hun.

Utne tror noe av grunnen til at så få skifter fornavn er at mange ikke er klar over at det er lov å bytte navn sånn uten videre.

– Før en endring i navneloven i 1980 byttet man bare fornavn i spesielle tilfeller. For eksempel hvis en hadde navn som kunne bli oppfattet som plagsomme, som Adolf og Vidkun like etter krigen. Mange tror nok at det fortsatt er slik, mener Utne.

Men i dag er det altså langt enklere å skifte navn, ved hjelp av et enkelt skjema til Skattekontoret. Det finnes likevel noen restriksjoner, en kan for eksempel ikke ha etternavn som fornavn, eller guttenavn på jenter og omvendt. Du må dessuten være over 18 år, eller ha samtykke fra foresatte. Ifølge Navneloven blir navnet ikke godkjent dersom det kan være til vesentlig ulempe for vedkommende eller andre sterke grunner tilsier det.

Skjema for navnebytte.

Å bytte fornavn er enkelt i dag. Faktisk kan du bytte hvert tiende år. Angrerett har du også.

Foto: Ingrid Sæthre Stabrun / NRK

Tenk deg om før du bytter

Men selv om det er enkelt, så er det lurt å tenke seg om både to og tre ganger før en bytter navn. Skulle du angre, må du nemlig smøre deg med tålmodighet og vente i 10 år før du kan bytte igjen. Med unntak av hvis du bytter tilbake til navnet du hadde fra før.

Veronica kunne aldri tenke seg å bytte tilbake.

– Therese er bare ikke meg lenger. Hvis noen roper det på gaten reagerer jeg ikke engang.

Og hva med navneforskeren selv?

– Jeg er godt fornøyd med navnet Ivar, selv om det oftest er de i generasjonen over meg som heter det. Jeg kunne uansett aldri tenke meg å bytte.

Har du byttet fornavn, eller vurderer du å gjøre det? Kontakt oss på nomino@nrk.no og på norgesglasset@nrk.no.

I dagens sending av Norgesglasset hører du Veronica fortelle sin navnehistorie, og du kan også ringe eller skrive inn og fortelle hvorfor du ønsker å bytte fornavn.
Og har du alt byttet, så vil Norgesglasset gjerne høre hvorfor.

Du finner mer stoff om navnebytte på vår Facebookside. Der kan du også dele din navnehistorie.
Klarer du deg med 140 tegn, så send gjerne din historie til oss på Twitter. Der heter vi @NominoNRK.

Kulturstrøm

 • Ikke Slottsfjellfestival i år

  Det blir ikke noe av Slottsfjellfestivalen sommeren 2021. Det bekrefter Jon Terje Johnsen overfor TB. Han er styreleder i Focus Holding AS, som er hovedeier i den populære festivalen. Etter et tungt 2020 ser de seg nødt til å utsette relanseringen.

  Publikum - Slottsfjell 2018
  Foto: Tom Øverlie / NRK P3
 • Kate Winslet begeistrer

  Kate Winslet lager hverdagsgrå krimkunst med rollefiguren Mare Sheena i dramakrimserien «Mare of Easttown», der alt er holdt i et gråtonet, realistisk og akkurat passe sorgmuntert uttrykk, skriver Filmpolitiet etter å ha sett de tre første episodene. Terningkast 5.

  Kate Winslet som detektiven Mare Sheenan i Mare of Easttown
  Foto: HBO Nordic
 • Mollestad vant Åpen klasse

  Hedvig Mollestad vant Spellemannprisen 2020 ikategorien Åpen klasse fredag kveld for plata «Ekhidna». Verket ble skrevet på bestilling til Vossajazz i 2019.

  Spellemannsprisen 2020: Hedvig Mollestad Åpen klasse
  Foto: NRK