Hopp til innhold

The Women’s Garifuna Project: Umalali

Garifunafolket i Mellom-Amerika mistet i januar sin store stjerne og talsperson – Andy Palacio. Han døde midt i arbeidet med plata ”Umalali” - som anbefales sterkt, enkelte betenkninger til tross.

The Women’s Garifuna Project: Umalali

The Women’s Garifuna Project: Umalali Cumbancha.

Foto: Platecover

Umalali betyr stemme på et av verdens minste og nesten glemte språk: garifuna. Verden utenfor Mellom-Amerika ble oppmerksomme på denne kulturen da Andy Palacio kom med sin banebrytende plate ”Wátina” for et år siden, og jeg rekapitulerer historien fra den gang.

Garifuna

I 1635 gikk to slaveskip på grunn ved øya som i dag heter St. Vincent i det østlige Karibia. De overlevende slavene ble møtt av carib- og arawakindianere, og det vokste frem en helt egen afrokaribisk kultur, og språk – garifuna. Dette samfunnet fikk utvikle seg i forbløffende fred og fordragelighet til engelskmennene 150 år senere fikk det for seg at sånn kunne man ikke ha det!

Garifunafolket ble samlet, fraktet tvers over Karibia og sluppet i land på en liten øy utenfor kysten av det som i dag er Honduras. Halvparten døde på turen over, men de 3000 som overlevde reisen, utviklet kulturen videre og kom seg etter hvert over til fastlandet. I dag lever det 250 000 garifunas i Honduras, Nicaragua, Guatemala og særlig i Andy Palacios hjemland, Belize.

Enmannsarmé

Andy Palacios internasjonale berømmelse i kjølvannet av plata Wátina var viktig, og kanskje viktigere hjemme på østkysten av Mellom-Amerika enn her hos oss. Han satte i gang prosjekter og var en slags enmanns kulturell armé for å redde og gjenopprette kulturen og musikken.

Dessverre døde Andy Palacio brått i januar i år, midt i arbeidet med denne platen, hvor det ikke er han som synger, men en rekke forskjellige kvinnelige sangere fra garifunakulturen, samlet rundt Andy Palacios faste orkester, The Garifuna Collective. Og det er umiskjennelig.

Afrika-Karibia t/r

Stemmene her er en helt annen verden enn Andy Palacios sonore og inntagende røst – damene her synger mer upolert og befinner seg nærmere tradisjonsmusikken enn hans Bob Marley-inspirerte sang. Sangerne her fører meg øyeblikkelig nærmere Afrika, hvor garifunakulturen har sin viktigste rot.

Samtidig aner jeg et slektskap til den latinamerikanske folkemusikken, her er sangere som kunne vært lånt fra kolombiansk cumbia eller meksikansk norteño. Men så bryter musikken plutselig ut i umiskjennelig kongolesisk gitar. Jeg tror knapt det finnes maken musikk i verden.

En annen verden

Men det må sies igjen: Dette er ikke Andy Palacio. Han ga ut en av 2007s aller beste cd-er, helt oppe på topp tre på min liste, og det skyldtes ikke at han var garifuna eller noe annet kultursosiologisk – det skyldtes at han hadde et personlig og gjennomtrengende uttrykk som satte nesten all annen musikk i skyggen.

Og selvfølgelig svever Andy Palacios ånd svever over vannene her også, men dette er ikke ham. Dette er lettere og mer folkelig, mer leirbål ved en karibisk strand. Ingenting galt i det, men dette griper ikke på samme måte som fjorårets banebrytende album. Samtidig er dette høyst originalt. Dette er en annen verden. En verden som holder på å bli borte, men som nekter å gi seg.

Og hvis ikke det skulle lyde som en anbefaling, så veit ikke jeg. Løp og kjøp!

Kulturstrøm

 • Elton John blir trekkplaster på Glastonbury

  Elton John spelar sin aller siste konsert i Storbritannia på Glastonbury-festivalen neste år, opplyser festivalen i ei pressemelding.

  Artisten er ute på sin avskjedsturne, og konserten blir den siste av den britiske delen av turneen.

  Avskjedsturneen til Elton John starta i 2018, men blei sett på vent på grunn av pandemien.

 • Kanye West kasta ut fra Twitter - igjen

  Twitter-eier Elon Musk sier at rapperen Kanye West igjen har brutt Twitters regler om oppfordring til vold, og at kontoen hans igjen vil bli stengt.

  Også Wests kjøp av den høyrevridde meldingstjenesten Parler er lagt på is etter hans mange antisemittiske uttalelser de siste ukene. Han har blant annet rost Adolf Hitler for effektive oppfinnelser, og sagt rett ut at han liker Hitler.

  Kanye West, som nå kaller seg Ye, har ytret seg negativt om jøder blant annet hos Tucker Carlson på Fox News og hos konspirasjonsteoretikeren Alex Jones på Infowars.

  Han er de siste dagene også kritisert for å ha tatt med seg den kjente holocaust-fornekteren Nick Fuentes til en middag med tidligere president Donald Trump. Som følge av ytringene har Adidas og andre sponsorer avsluttet samarbeidet med ham.