The Wackness (4)

Hiphoppere har også bankende, sårbare hjerter. Det er vel dette som er den største avsløringen i ”The Wackness”, en fin, liten film som gir oss noen pene blikk tilbake til nær fortid.

Ben Kingsley, Josh Peck og Mary-Kate Olsen i "The Wackness".
Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

Men selv om året er 1994, er figurenes håp, lengsler og problemer de samme. Sir Ben Kingsley står for de beste scenene i en birolle, og den litt for bråkjekke hovedpersonen vokser på oss etter hvert som handlingen utspiller seg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bråkjekk fasade smelter

Det er sommer i New York, og Luke (Josh Peck) er ferdig med high school. Han bedriver tiden med å selge hasj, blant annet til sin faste kunde, psykiateren Dr. Squires (Ben Kingsley).

Luke har et svært godt øye til hans stedatter Stephanie (Olivia Thirlby), og får en slags respons, men blir advart av Dr. Squires om at hun bare kjeder seg. Den bråkjekke fasaden smelter litt etter litt, til toner av 90-tallets fremvoksende hip hop-beats, men går det mot hjertelig lykke eller smertelig nederlag?

Avvæpnende humor

Unge gutter med harde fasader har gjerne et indre som er alt annet enn hardt. Josh Peck gjør en god jobb med å fremstille Luke som en likegyldig fyr som gir blaffen i det meste. Andre bryr seg ikke om ham, han bryr seg ikke om andre. Men i møtene med Dr. Squires merker vi etter hvert at Luke lengter etter noen som faktisk bryr seg om ham.

Samspillet mellom Peck og Kingsley gir filmen den nerven og den avvæpnende humoren den trenger. Vi skjønner at også Dr. Squires leter etter noen å snakke med. Han er lei av å bli snakket til av sine pasienter.

Leker med sårbar gutt

Josh Peck er altså god som Luke. I begynnelsen var jeg ikke helt sikker på om jeg likte verken figuren eller skuespilleren, men historien avdekker Lukes mange sider etter hvert, og gjør ham til en å føle sympati for.

Verre er det med Stephanie, som åpenbart bruker Luke som en leke å bedrive tiden med, noe Luke ikke forstår. Olivia Thirlby spiller henne godt, og gjør det surt å se ei pen, likegyldig jente misbruke en sårbar gutts oppriktige kjærlighet.

Var og fin film med årgangs-hiphop!

”The Wackness” er skrevet og regissert av Jonathan Levine, og han har laget en var og fin film om unge menneskers famlende søk etter kjærlighet og tilhørighet.

Levine gjør bare en stor tabbe. I en av filmens hete scener, klippes det plutselig inn et bilde av et rådyr. Hva i huleste var det?

Bortsett fra det, er ”The Wackness” en fin liten film, med et godt soundtrack med årgangshiphop!


Kulturstrøm

 • Aschehoug: 40 millioner underskudd

  Norges tredje største forlagshus gikk med 40 millioner kroner i underskudd i fjor, likevel tok aksjonærene ut 15 millioner kroner i utbytte, skriver Bok365. Finans- og økonomidirektør Åse Tharaldsen sier selskapet jobber for å ha et stabilt utbytte i stedet for å la det variere med resultatene. Hun sier underskuddet i hovedsak skyldes endringer av eierskap og avvikling av virksomheter (NTB).

 • «Endgame» mest innbringende film

  Filmen «Avengers: Endgame» går forbi «Avatar» som verdens mest innbringende kinofilm, skriver Forbes. «Avatar» har tjent inn 2,78 milliarder dollar, og det ventes at «Endgame» straks når dette. En av årsakene er at filmen har blitt populær i Kina.

  Avengers: Endgame
  Foto: AP
 • Tomb Raider-skuespiller knivstukket

  Hong Kong-skuespilleren Simon Yam, kjent blant annet fra Tomb Raider-filmen, ble angrepet og knivstukket på scenen under et pr-arrangement i dag. Angrepet ble utført av en ukjent mann. Yam skal ikke ha blitt påført livstruende skader, ifølge Reuters.

  Simon Yam
  Foto: Vincent Yu / AP