NRK Meny
Normal

The Six Nations Women Singers på Riddu Riđđu

Sang fra et urfolk til et annet.

Jungeltelegraf

Kvinnene fra Six Nations of the GRand River opptrådte blant annet under Jungeltelegrafen sin sending fra Riddu Riđđu.

Foto: Elise Holdal / NRK

Hvert år inviterer Riddu Riđđu et nordlig folk på besøk. Årets nordlige folk er indianere fra reservatet Six Nations of the Grand River i Canada. Gruppen kaller seg selv The Six Nations Women Singers og består i dag av Mohawk, Cayuga, Onondaga, Oneida, Seneca og Tuscarora som alle bor innenfor reservatet ved elven Grand River.

The Six Nations Women Singers har sunget sammen i hele 28 år, og gruppen synger hovedsakig religiøs og sosial musikk, og danser i Longhouse-tradisjonen. Gruppa er en del av et større kvinnenettverk som opptrer med sang for å samle inn penger til veldedige formål, noe som er tradisjon for Six Nations-indianerne.

Spilte for presidenten

Damene blir sett på som en av de mest innflytelsesrike kvinnelige indianske sanggruppene i verden, og dette har ført til flere interessante samarbeid og oppdrag.

De har blant annet spilt inn en plate med artisten Robbie Roberston som kommer fra det samme indianerreservatet som The Six Nations Women Singers. Robbie Robertson er mest kjent for å være med i The Band, men i 1998 invitert han The Six Nations Women Singers til å synge med på sangen «Stomp Dance» fra albumet «Contact from the Underworld of Redboy».

De seks damene ble også invitert i 1997 til å synger i innsettelsesseremonien til den da påtroppende president Bill Clinton. Dette ble sett som som en stor anerkjennelse av det amerikanske urfolket, og mange har tolket dette som en vedkjennelse fra høyeste hold om at den ameriknakse jorden opprinnelig tilhørte indianerne.

Knytter bånd

Til Riddu kommer de altså som ambassadører for sitt folk, og de tar med seg ambisjoner om et fellesskap utover de seks nasjonene. Akkompagnert av tradisjonelle rangler og stødige trommerytmer høres disse seks damene ut som et helt kor, og det er bare å forvente seg en kveld som omfavner alle kontinenter.

The Six Nations Women Singers opptrer torsdag 9. juli.