NRK Meny
Normal

Overse dette frieriet

Det skal være en komedie, men hovedrolleinnehaver Sandra Bullock har problemer med komediestilen, mener vår anmelder.

Sandra Bullock og Ryan Reynolds i «The Proposal»
Foto: Photo: Kerry Hayes SMPSP

Videre har hun problemer med nærhet, og dermed er det ikke mye ved forsøkene på å skape romantikk.

2 stjerner

Fem vittigheter

Publikum vet allerede en del om «The Proposal». Filmen har fått mer forhåndsomtale enn fortjent. En seriøs dagsavis skrev sist helg til og med om hovedrolleinnehaver Sandra Bullocks små pupper. Den informasjonen er faktisk relevant. De små puppene til Bullock utgjør et av få komiske poeng i filmen.

«The Proposal» er en romantisk komedie nesten uten romantikk, med fem små vittigheter. Forsøket på å fylle kurvene i slektens arvebrudekjole er den ene vittigheten. To andre er basert på muntlige utfordringer. En neste vittighet handler om golf.

Sandra Bullock og Betty White i «The Proposal»

EN VITTIGHET: Sandra Bullock og Betty White med brudekjolen.

Foto: Kerry Hayes, SMPSP/Touchstone Pictures

Sandra Bullock er en all right skuespiller, men hun er best i farten. Her skal hun være langsom, kanskje til og med ettertenksom. Hun er ikke flink med nærhet, i hvert fall ikke i samspill med Ryan Reynolds.

Hun er heller ikke god på affektert hollywoodsk komediestil. Rollepersonen hennes skal være komisk, men hun er umorsom. Reynolds er i hvert fall litt søt. Han er litt mer berørt av ting og tilstander, kan en si.

Ellers legger vi merke til en livlig og levende Betty White som bestemor og Mary Steenburgen som lite spillende, men mer poserende svigermor. Hun har et vakkert smil, men ansiktet hennes har dessverre bare to uttrykk.

Oppholdstillatelse

Historien er variasjoner over kjente tema: En kvinne må gifte seg for ikke å bli kastet ut av USA. Hun er kanadisk statsborger med god jobb, men med tidsbegrenset oppholdstillatelse. Han er hennes assistent i det hektiske forlagsmiljøet, og han har riktig statsborgerskap.

Frieriet hennes er nærmest en ordre, det er i hvert fall ikke basert på følelser. Men langt uti prosessen et sted trenger noe emosjonelt seg på. Det er ikke lett å se forandringen på dem det gjelder, men filmen smører det emosjonelle ut. Stemningen tykner til med «God Bless America» og familieføleri og myke toner. Men det er altså utenpå.

«The Proposal» med Ryan Reynolds og Sandra Bullock
Foto: Kerry Hayes, SMPSP/Touchstone Pictures

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP