NRK Meny
Normal

The Pogues til Norge

– Det at Shane MacGowan er tilbake bak mikrofonstativet er spesielt gledelig.

The Pogues på Roseland Ballroom 13. mars 2009 i New York.

The Pogues under en konsert på Roseland Ballroom i New York. 13. mars i år.

Foto: Stephen Lovekin / AFP

Shane MacGowan

Shane MacGowans alkoholproblemer førte til at han ble sparket fra sitt band The Pogues. Edru var han heller ikke da NTB traff ham i Dublin for en samtale om hans første soloalbum «The Snake».

Foto: Thursfield, Peter / Scanpix

Union Scene i Drammen får besøk av The Pogues som lander i landet med originalbesetningen – for første gang på 20 år.

20. august står bandet på scenen i Drammen.

Eksklusivt

Bandet skal kun spille på Union Scene her til lands, melder arrangørene.

– Det at Shane MacGowan er tilbake bak mikrofonstativet – etter sigende i bedre form enn på lenge – er spesielt gledelig, og det som gjør dette til en unik begivenhet, ikke bare i Drammen, men for alle svorne Pogues-fans her til lands, sier produsent Thomas Innstø i en pressemelding.

Bandet fikk fin mottakelse da de tidligere i år turnerte USA.

- En begivenhet

The Pogues startet opp i 1982 og gjorde seg raskt bemerket med sin blanding av irsk tradisjonsmusikk og punk.

Siden oppstarten har de gitt ut ni studioalbum og en rekke samleplater, og ikke minst levert en udødelig julelåt: «Fairytale of New York».

– Bare det å få se The Pogues med MacGowan her til lands, er en begivenhet. At det i tillegg skjer her i Drammen og på Union Scene gjør meg både stolt og rørt. Dette blir legendarisk, sier Innstø videre.

Kulturstrøm

 • Utdanner få kvinnelige regissører

  Siden 2013 har det blitt utdanna åtte mannlige regissører – og én kvinne på Kunsthøgskolen i Oslo. Siden 2015 har ingen kvinner blitt tatt opp til regilinjene, ifølge tall Dagbladet har fått av Teaterhøgskolen. Likestillings- og diskrimineringsombudet mener dette reiser spørsmål om kjønn spiller inn ved opptaket.

  Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Dang Trinh / NRK
 • Barnebok om å bli født i feil kropp

  Å være født i feil kropp er ikke noe vanlig tema i barnelitteraturen. Det har forfatteren Line Baugstø gjort noe med, skriver NRKs barnebok-anmelder Anne Cathrine Straume. Les hele anmeldelsen her.

  Line Baugstø forfatter portrett
  Foto: Fotograf Torun Nilsen
 • Flere priser til dokumentarist

  Den norske dokumentaristen Deeyah Khan vant en spesialpris under TV-festivalen i Monte Carlo. Filmen «White Right: Meeting the Enemy» vant PeaceJam Special Jury Prize, som ble delt ut under TV-festivalen 19. juni. Fra i år av er Khan et av de ti faste medlemmene i Norsk kulturråd, og tidligere i år ble hun tildelt en æresgrad fra til prestisjetunge, amerikanske Emerson College i Boston. Khan har vunnet Emmypris, Peabody Award og Kulturdepartementets menneskerettspris for tidligere filmer. Du kan se dokumentaren her:

  Norsk/britisk dokumentar fra 2017. Siden hun var seks, har Deeyah ventet på den tolerante verdenen faren lovte henne. Nå drar hun til USA for å møte mennesker på ytterste høyre fløy ansikt til ansikt. Regi: Deeyah Khan.