The Beatles komplett

I løpet av 2007 fikk du høre historien bak alle The Beatles 212 offisielt utgitte låter. Her finner du innslagene.

Beatles-cover
Foto: EMI / Apple Corps

The Beatles singler og EPer

Noen av The Beatles låter ble bare utgitt som singler eller EPer, andre både på singel, EP og album.

Historiene bak låtene: The Beatles singler og EP-er

Please Please Me
Foto: EMI / Apple Corps

Please Please Me

Please Please Me var The Beatles første album, og ble innspilt i Abbey Road Studios i London i tre omganger: 11. september og 26. november 1962, samt 11. februar 1963.

Plata ble spilt inn i mono på en to-spors båndspiller, med instrumentene på ett spor og vokal på det andre. På grunn av hastverk fordi The Beatles hadde suksess med singlene "Love Me Do" og "Please Please Me", ble albumet først utgitt i mono 22. mars, 1963, for siden å bli mikset og utgitt i stereo 26. april, 1963.

Historiene bak låtene: Please Please Me

With The Beatles
Foto: EMI / Apple Corps

With The Beatles

With The Beatles var The Beatles andre album, utgitt 22. november 1963. Plata hadde et forhåndssalg på over en halv million, og ble den andre LP-platen i Storbritannia som solgte over en million.

With The Beatles lå på førsteplass på hitlistene i Storbritannia i 21 uker, og overlappet det første albumet Please Please Me, slik at The Beatles de lå på førsteplass nesten ett år. Plata ble spilt inn fire måneder etter utgivelsen av The Beatles første album.

Historiene bak låtene: With The Beatles

A Hard Day's Night
Foto: Apple Corps / EMI

A Hard Day's Night

The Beatles tredje album, A Hard Day's Night, ble utgitt 10. juli 1964, som filmmusikk til filmen med samme navn. Albumet var det første Beatles-albumet der alle låtene var signert Lennon-McCartney, og ble spilt inn i Paris og London.

Tittelen på plata kom fra en noe døgnvill Ringo Starr, som våknet midt på natta og trodde det var dag. "It's been a hard day...." (Det har vært en hard dag), sa Ringo, oppdaget at det var mørkt ute, og skyndte seg å tilføye "...night" (natt). Tittelen ble "A Hard Day's Night", - en hard dags natt.

Historien bak låtene: A Hard Day's Night

Beatles For Sale
Foto: EMI /Apple Corps

Beatles for Sale

Beatles for Sale var The Beatles fjerde album, utgitt 4. desember 1964, og kom som et resultat av stor etterspørsel etter flere plater.

Plata er av mange ansett som det svakeste albumet av The Beatles, noe som kan skyldes den hyppige turneringsvirksomheten deres mens de jobbet med plata.

Historiene bak låtene: Beatles for Sale

Help
Foto: EMI / Apple Corps

Help!

Help var The Beatles femte album, og soundtrack til filmen med samme navn. Plata inneholder sju sanger som var med på filmen, og sju sanger som ikke var med, inkludert "Yesterday", som er en av de mest covrede låtene i historien.

Historiene bak låtene: Help!

Rubber Soul
Foto: EMI / Apple Corps

Rubber Soul

Rubber Soul var The Beatles sjette album og et merkbart framskritt i The Beatles musikalske utvikling. Plata ble sluppet i desember 1965, og ble fort en kritikerfavoritt.

Rubber Soul var en forsmak på et mer eksperimentelt The Beatles. Blant annet kan man for første gang i pophistorien høre bruk av sitar, på låta "Norwegian Wood".

Historiene bak låtene: Rubber Soul

Revolver
Foto: EMI / Apple Corps.

Revolver

Revolver er The Beatles syvende album, utgitt 5. august 1966. Mange regner Revolver for å være det beste albumet i The Beatles katalog.

Revolver er ansett som det første psykedeliske rockealbum, og lovprist for musikalsk eksperimentering. The Beatles nærmest boblet over av både musikalsk og lyrisk kreativitet, og lot seg inspirere både av klassisk, indisk og psykedelisk musikk.

Historiene bak låtene: Revolver

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
Foto: EMI / Apple Corps.

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band er The Beatles åttende album, og et av de mest innflytelsesrike albumene i historien. Plata ble spilt inn i en periode på 129 dager, fra 6. desember 1966.

Historiene bak låtene: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

Magical Mystery Tour
Foto: EMI / Apple Corps

Magical Mystery Tour

Magical Mystery Tour ble utgitt som album og dobbel EP i november 1967, og ble spilt inn i løpet av 18 kreative måneder. Plata er todelt, der A-sida er filmmusikk til filmen med samme navn, og B-siden er en samling av A- og B-sidene på singlene utgitt samme år.

Historiene bak låtene: Magical Mystery Tour

The Beatles (The White Album)
Foto: EMI / Apple Corps

The Beatles

The Beatles niende album, The Beatles, ble utgitt i 1968, og er også kjent som The White Album. Plata er The Beatles første og eneste dobbeltalbum, og inneholder hele 30 låter.

Historiene bak låtene: The Beatles

Yellow Submarine
Foto: EMI / Apple Corps

Yellow Submarine

Yellow Submarine er The Beatles tiende album, og soundtrack til filmen av samme navn.

Yellow Submarine er vanligvis ansett for å være The Beatles svakeste album, med bare 6 låter fra bandet. B-siden på plata inneholder George Martins filmmusikk, delvis bygd på The Beatles' musikk.

Historiene bak låtene: Yellow Submarine

Abbey Road (The Beatles)
Foto: EMI / Apple Corps

Abbey Road

Abbey Road var det siste albumet The Beatles spilte inn, men ble det nest siste som ble utgitt.

Abbey Road er oppkalt etter gaten Abbey i London, der EMIs platestudio Abbey Road ligger, og hvor The Beatles spilte inn mesteparten av låtene sine.

Historiene bak låtene: Abbey Road

Let It Be
Foto: EMI / Apple Corps

Let It Be

1969 var året da stemningen i gruppen The Beatles ble så dårlig at det nærmest var uutholdelig for medlemmene å være i samme rom. Likevel klarte The Beatles å lage noen av sine beste plater i denne perioden.

Historiene bak låtene: Let It Be

Andre utgivelser

Noen av The Beatles innspillinger ble utgitt av andre enn dem selv.

Historiene bak låtene: Andre utgivelser

Her på denne websiden vil du i løpet av 2007 finne lenker til alle innslagene om The Beatles 212 låter, - The Beatles komplett.

Kulturstrøm