NRK Meny
Normal

The Hives i ny rockestrid om millioner

Det svenske bandet The Ark er neste i rekken til å kreve millionbeløp fra de fattige rockerne i The Hives.

Ola Salo fra The ARk og Howlin Pelle Almquist fra The Hives

SVENSK BANDOPPGJØR: Frontfigur Ola Salo fra The Ark (til venstre) mener vokalist Per «Howlin' Pelle» Almquist og resten av The Hives skylder ham over ni millioner. En fersk avgjørelse i svensk høyesterett i en liknende sak fører nå til at The Ark tar saken til tingretten.

Foto: BOB STRONG/JEAN-CHRISTOPHE BOTT / REUTERS/AP

De svenske rockerne i The Hives har siden glansdagene på tidlig 2000-tall slitt økonomisk, etter at musikkstudioet bandet var tilknyttet hadde trikset med bokføringen (se faktaboks).

I forrige uke avgjorde svensk høyesterett at dommen fra tingretten og lagmannsretten blir stående, og at The Hives dermed skylder bandkollegene i The Cardigans 28,5 millioner kroner.

Nå krever også glamrockerne i The Ark, kjent for låter som «It Takes a Fool to Remain Sane», et stort millionbeløp fra bandet.

– Snytt for over ni millioner

The Music of Prince Tribute Concert Nina Persson

THE HIVES SKYLDER HENNE MILLIONER: Nina Persson fra The Cardigans, her på scenen under en Prince-hyllestkonsert i New York i 2014.

Foto: Evan Agostini / Ap

The Ark leverte sitt opprinnelige søksmål allerede i 2011, men saken har ligget i bero i påvente av en endelig avgjørelse i saken mellom The Hives og The Cardigans.

– Etter det som skjedde i høyesterett er det vanskelig å se et annet utfall enn at The Ark nå får medhold, sier The Cardigans' forsvarer David Berggren til Sydsvenskan.

Bankutskrifter viser at til sammen seks millioner svenske kroner har blitt overført fra The Arks konto til The Hives' uten å ha blitt tilbakebetalt.

Med renter tilsvarer dette altså drøyt ti millioner svenske kroner, eller like i overkant av ni millioner norske kroner.

Bekrefter at saken skal opp igjen

The Ark bekrefter til Sydsvenskan at høyesteretts avgjørelse gjør søksmålet fra 2011 til fersk rettsmat.

– Vår oppfatning er at disse søksmålene i all vesentlighet er like, og at lagmannrettens avgjørelse skal være veiledende. Så kan motparten peke på forskjeller, og da får vi forholde oss til det, sier The Arks advokat Krister Azelius til Sydsvenskan.

– Vi skal nå tilby alt relevant bevismateriale. Så blir det opp til tingretten i Lund å sette en tid for en hovedforhandling, sier han videre.

Saken fortsetter under videoen.

The Ark i Eurovision 2007

DELTOK I EUROVISION: The Ark var Sveriges bidrag i Eurovision Song Contest i 2007. Låten deres endte som nummer 18 av 24 i finalen, selv om den var trukket fram som en av favorittene av bookmakerne.

– The Hives er Hellas

Det er høyst tvilsomt om The Hives har midler til å betale tilbake pengene de skylder The Cardigans.

I 2012 fortalte bandets advokat at to av bandmedlemmene har vært tvunget til å selge husene for å klare seg, og en har levd på et eksistensminimum.

– Du kan lese om økonomien i Hellas og bare bytte ut ordet Hellas med The Hives, sa vokalist «Howlin' Pelle» Almqvist da i et intervju med magasinet Café, gjengitt av Expressen.

Verken The Arks gitarist Martin Axén eller The Hives' advokat Monica Crusner har kunnet kommentere saken til Sydsvenskan.

LES OGSÅ:

Trygdekontoret - Pop & Rock-spessial

VIDEO: I 2011 var The Hives' Per «Howlin' Pelle» Almquist (til venstre) gjest hos Thomas Seltzer i Trygdekontoret og snakket blant annet om suksessen til svensk popmusikk.