Terrorklage fikk ikke støtte

Kringkastingsrådet roste NRK-programmet «Ikke gjør dette hjemme» som har fått kritikk for å mane til terror og dårlig oppførsel.

Video Lager Satans mor på badet

'Ikke gjør dette hjemme' er et program som ikke tråkker over noen grenser, i følge K-rådet.

Programmet «Ikke gjør dette hjemme» sammenlignes med amerikanske «Mythbusters» som er en slags blanding av underholdning og eksperimentering.

Programlederne sender blant annet opp fyrverkeri innendørs og sprenger hermetikkbokser på komfyren.

Klageren mente at programmet i verste fall kunne stimulere til terror og skadeverk ved at programlederne blant annet skyter opp fyrverkeri innendørs og gir oppskrifter på fremstilling av bomber.

- Stimulere til terror

Prosjektleder Njord Røv beklagde at enkelte har misforstått programmet, men mente at det allikevel er godt innenfor hva man bør tåle på TV. Han forklarte at formålet var å skape et politisk ukorrekt program med en ungdommelig stil.

Prosjektleder følte seg trygg på at dagens unge er trente medieforbrukere og dermed er i stand til å skille mellom underholdning og virkelighet.

Overbeskyttende foreldre

Knut Haavik

Knut Haavik liker «Ikke gjør dette hjemme» og mente det var et viktig program.

Foto: Ole Kaland / NRK

Klagen ble nøye debattert i K-rådet. Medlem Knut Haavik mente motsetning til klageren at programmet var en veldig god blanding av spøk og alvor.

Videre mente den tidligere Se & Hør-generalen at mange foreldre i dag er alt for overbeskyttende og at et slikt program var viktig og opplærende for dagens unge.

Om programmet kunne ha en negativ påvirkning for unge ble i stor grad avfeid etter innspill fra barnepsykolog og pedagog. Rådet fant i samråd med de eksterne rådgiverne ut at det ikke var videre grunn til bekymring.

Kulturstrøm

 • Sivert Aarflot-bygget åpnet

  I dag ble det nye mediebygget ved Høgskulen i Volda åpnet. «Sivert Aarflot-bygget» er nesten 4000 kvadratmeter og inneholder en rekke studio, redaksjonslokaler og kontorer og skal for det meste brukes av de 600 mediestudentene. Medieutdanninga i Volda er i år 50 år.

  Sivert Aarflot
  Foto: Høgskulen i Volda / NRK
 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag