Hopp til innhold

Terje Skonseng Naudeer

Terje Skonseng Naudeer var gjest i Stjerneklart mandag 07.06.2010.

Terje Skonseng Naudeer
Foto: Therese Grimstad Pisani / NRK

Terje Skonseng Naudeer ble født i Mo i Rana den 30. mai 1973 som sønn av Torbjørn Jomar Skonseng og hans kone Inga Marie Høgås Naudeer Skonseng. Foreldrene drev bokhandel på Mo, og Terje vokste opp sammen med dem og to eldre søsken. Han gikk på Lyngheim barneskole, Mo ungdomsskole og etter hvert på Regnskapslinja på Handel og Kontor på Mo. Etter videregående dro han i militæret i GP på Porsangmoen der han tjenestegjorde i nesten 1 år. Tilbake på Mo tok han 2-årig grunnfag i engelsk gjennom Universitetenes registreringssentraler, Unireg.

I 1995 reiste han til Trondheim og tok tre mellomfag ved det som etter hvert ble NTNU, engelsk, filmvitenskap og drama og teater. I 1999 gikk veien videre til Oslo, og i fra 2000 til 2003 studerte han på Art Educational Schools i London. Etter hjemkomsten til Norge bosatte han seg i Oslo og medvirket blant annet i en kort sekvens i TV-serien ”Fox Grønland” på TV2 i 2001. Han jobbet som regiassistent for Stein Winge på Det Norske Teatret med oppsetningene ”Richard II” og ”Brotsverk og straff”.

I 2006 var han instruktør for Kattateatret ved Oslo Katedralskole i deres Brecht-oppsetning ”Fryktens sirkus presenterer ”Det var en gang…?”” I 2007 var han Adam i Petter Schjervens TV-serie om kjønnsforskjellene på NRK1 – ”Eva og Adam”. For to år siden medvirket han i Varg Veum-filmen ”Tornerose”, og han regisserte ”Verdensfortellinger” ved Nationaltheateret i mangfoldsåret 2008. Men det er som rollefiguren Roland i NRKs suksess-serie ”Himmelblå” han er blitt mest kjent. Serien startet i september 2008 og ble avsluttet med tredje sesong i mars i år. I høst spiller han i August Strindbergs ”Et drømspill” på Hålogaland Teater i Tromsø, med premiere 16. september.

Terje har et fireårig ekteskap bak seg, men bor alene nå i en leilighet på Majorstua i Oslo.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober