Terje Formoe

Terje Formoe var gjest i Stjerneklart 5. september 2011.

Terje Formoe
Foto: Holm, Morten / Scanpix

TERJE FORMOES CV

Terje Formoe ble født i Fredrikstad den 6. desember 1949 som sønn av butikkmedarbeider og syerske Erna Miriam Formoe og Helge Jakob Formoe som var daglig leder innen engrossalg. Han gikk på St. Croix barneskole i 7 år, deretter Frydenberg realskole og gymnas der han var russ i 1968. Så fant han veien til Kristiansand for å gå på lærerskole. Etter utdanningen, som også omfatter videreutdanning i Bergen i fagene engelsk og samfunnsfag med historie, jobbet Terje som lærer i 4-5 år. Lysten til å drive med musikk tok overhånd, og han forlot en trygg lærertilværelse med sikt på å livnære seg som omreisende visesanger. Han holdt blant annet over 200 skolekonserter for Rikskonsertene sammen med gitaristen Lasse Sandberg. I 1975 spilte han inn sin første plate, ”Beske ballader og blidgjort blues”. I 1980 kom albumet ”Scenespill” ut, og der møter vi Pinky som senere ble en av figurene i Kaptein Sabeltann-verdenen.

Dyreparken

I 1983 spilte han inn albumet ”Livet er toppen!”, og det inneholdt en etter hvert svært så kjent sang – ”Her kommer Julius”. Da hadde han tatt kontakt med Kristiansand Dyrepark som hadde sjimpanseungen Julius i sin varetekt og som var landskjent gjennom er barne-TV-serie. Terje fikk jobben som markeds- og underholdningssjef i Dyreparken. Hver sommer fremførte han egne, musikalske familieforestillinger, blant annet ”Vår dyreverden”. I 1987 kom albumet ”Til Donald” ut.

Kaptein Sabeltann blir til

I 1989 kom den første forestillingen med Kaptein Sabeltann i Dyreparken. Arbeidet med kapteinen og hans forestillingsverden ga ham flere priser, blant annet Spellemannprisen i 1994 i klassen for barenplater for ”Kaptein Sabeltann og hemmeligheten i Kjuttaviga”. Fortellingene om Kaptein Sabeltann er etter hvert blitt til både lydbøker, filmer, dataspill, legoklosser og en rekke andre leker, foruten selve teaterforestillingene. Terjes datter Janne Formoe startet sin skuespillerkarriere i Kjuttaviga hos kaptein Sabeltann.

Forretningsmannen

I 1995 sa Terje Formoe opp stillingen sin i Dyreparken for å jobbe på heltid med Sabeltann og annen underholdningsvirksomhet. De to selskapene Kaptein Sabeltann AS, med Terjes samboer Therese Falk som administrerende direktør, og Sabeltannprodukter AS omsetter for godt over 30 millioner kroner hvert år. Nå har Terje nettopp kommet ut med sitt første album på mange år uten hjelp av Kaptein Sabeltann. Det heter ”Et sted under stjernene”.

Far og bestefar

Terje er altså samboer med Therese Falk og har barna Janne på 36, Marius på 29 og Henrik på 16. I tillegg er han bonuspappa for Thereses datter Caroline på 21. Han er morfar for Felicia på 6 og for Iben på 4 måneder.

Kulturstrøm

  • Klagar inn TV 2-avtalen for ESA

    TVNorge-eigar og TV 2-konkurrent Discovery klagar inn TV 2 sin avtale med staten til tilsynsorganet ESA, melder Dagens Næringsliv. Dei meiner avtalen bryt med EØS-reglar for statsstøtte. TV 2 svarar at det er brei politisk støtte til avtaleforma.

  • Vil ha egen e-sport-linje på VGS

    Oslo Høyres programkomite foreslår å opprette en egen linje for e-sport på videregående i sitt førsteutkast til partiprogram. Idretten følges av flere hundre millioner mennesker over hele verden, og forslaget vil behandles av Oslo Høyre i januar.

    Fans of Electronic Sports (E-Sports) watch the final of the ESL One Cologne Counter-Strike tournament at the Lanxess Arena in Cologne
    Foto: Wolfgang Rattay / Reuters