Hopp til innhold

Terfel for første gang i Bergen

I kveld står den walisiske stjernesangeren Bryn  Terfel på scenen i Grieg-hallen. Han skal synge sanger av Schubert og Schumann - men selv hører han aller helst på Tom Jones.  

Sangeren Bryn Terfel

Bryn Terfel er i Bergen for første gang.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

LES MER: ALT OM FESTSPILLENE I BERGEN!

I kveld synger den walisiske sangeren Bryn Terfel i Bergen for aller første gang. Det blir sanger av  Franz Schubert, Robert Schumann, Jaques Ibert, Gerald Finzi, og walisiske folkeviser, og med seg har han sin faste akkompagnatør gjennom en årrekke,  Malcolm Martineau.

Sangeren Bryn Terfel
Foto: Sheila Rock/DG (presse)

Bryn Terfel har i de siste ti årene vært en av den klassiske musikkens absolutte superstjerner, han synger på de store scenene i verdens metropoler, og opptrer med et veldig allsidig repertoar - han synger alt fra musikaler, og folkesanger til store Wagner-roller. 

Alt annet enn klassisk

Terfel er oppvokst i Wales, og var interessert i alt annet enn klassisk musikk i oppveksten.

- Jeg var en typisk landsens gutt - interessert i fotball og visste vel egentlig ikke helt hva jeg ville drive med når jeg ble stor, har han uttalt flere ganger.

Men som tenåring oppdaget han at han hadde en vakker sangstemme, og dro nærmest ved en tilfeldighet på opptaksprøve på den prestisjetunge Guildhall School of Music. Og derfra er resten historie - da han tok eksamen i 1990 fikk han skolens gullmedalje, og samme år debuterte han i Mozarts Cosi fan tutte og Figaros Bryllup ved Welsh National Opera.

Det store internasjonale gjennombruddet kom i 1992, da han ved festspillene i Salzburg sang Jochanaans parti i Richard Strauss’ ”Salome” og ble utnevnt til Young Singer of the Year av tidsskriftet Gramophone.

Hele verden

Nå har han hele verden som arbeidsarena.

Men selv er han opptatt av å beholde røttene til Wales og miljøet han kommer fra.

- Sangen vil alltid være nummer to for meg. Jeg er fortsatt like glad i en god fotballkamp, og når jeg virkelig skal koble av med musikk hører jeg gjerne på Tom Jones. Jeg har også hatt gleden av å synge sammen med ham - og det var en stor opplevelse å stå på scenen med en av mine store musikalske helter.

Konserten Grieg-hallen torsdag kveld overføres direkte i NRK P2 klokka 19.25. 

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)