Teppet til side for dramatikeren Henrik Wergeland

I år er det 200 år siden dikteren Henrik Wergeland ble født. 17. mai-mannen kjenner vi, men er det like kjent at han skrev flere dramatiske verk enn Ibsen?

Henrik Wergeland

Henrik Wergeland

Foto: NTB / SCANPIX

Dramatikeren Henrik Wergeland

Det vil sannsynligvis vekke nysgjerrighet om man tar innover seg at vi har en dramatiker her til lands som forut for Ibsen skrev rundt 30 dramatiske verk, historisk dramatikk så vel som farser, musikkspill og samtidsanalyser. Bortimot 200 år gammel litteratur – men blodferskt fra frysen for teaterfolk. De dramatiske verkene av nasjonalskalden vår ligger der så å si urørt.

Vi vet jo at Ibsen må ha relatert dovregubbens hall i Peer Gynt til Wergelands huldrehall i farsen Vinægers Fjeldeventyr. Og begynner man å lete, finner man flere spor som leder fra den ene dramatikeren til den neste. Brand sier for eksempel:

Det du er, vær fullt og helt

Og ikke stykkevis og delt.

Mens Wergelands Fanchette i Barnemordersken sier:

Vær hvad du er, og kan du, som du er.

Vel, jeg skal ikke redusere interessen for Wergeland til et forstudium for Ibsen.

Språkproblemer

Det skal ikke bortforklares at det er skjær i sjøen for den som vil sette opp Wergeland på scenen. Språket er sannsynligvis første hindring. Men uoverstigelig er den ikke. Vi har hatt og har dyktige Shakespeare-oversettere her til lands som har klart å løse opp lange engelske setninger med poetiske og burleske innskudd. Det skulle være mulig å oversette fra norsk til norsk også. Dessuten ligger det en liten overraskelse og venter for den som gir seg i kast med dramatikeren Wergeland: Han har en sans for muntlighet som man ikke like ofte finner hos lyrikeren Wergeland. I lange partier har han en lett replikkføring og i noen farser har han en avansert bruk av sosiolekter i persontegningen.

Har Wergeland apell i dag

Om nå språkbarrieren brytes, så kommer vi til innholdet. Har Wergelands budskap noen verdi eller appell i dag?

Tenåringer 1991 sa nei, unge voksne i en flerkulturell klasse i 2005 sa ja.

Dette er et utdrag av foredraget: "Teppet til side for dramatikeren Henrik Wergeland". Holdt i P2-akademiet 17.01.08 av Kristin Lyhmann.

En oversikt over Wergelands dramatikk på scenen vil bli å finne på Nasjonalbibliotekets nettsted i anledning 200-års jubileet for dikteren:: www.Wergeland2008.no

Produsent for P2-akademiet er Annette Hobson.

Det går også an å laste ned P2-akademiet som podcast ved å gå inn på www.nrk.no/podkast

Og Radioforedragene utgis også i bokform, er du interessert kan du enten sende en e-post til p2.akademiet@nrk.no eller ringe 23048560

 

 

Kun åtte av Wergelands skuespill er spilt på norske offentlige teatre fra Wergelands tid til i dag. Mens 22 av skuespillene hans er vist på Suttungteatret på Tangen i Hedmark etter 1960.

Dramatikken til Wergeland er tilgjengelig for alle. Samlede verker ligger på nett. I tillegg åpner Nasjonalbiblioteket et Wergeland-nettsted nå i jubileumsåret 2008.

 

Kulturstrøm

 • Ny norsk barnefilm

  Ekteparet Silje Salomonsen og Arild Østin Ommundsen har laget barnefilmen «Tottori! Sommeren vi var alene» med døtrene Vega og Billie i hovedrollene. – En fin film med spenning, fare, humor og søskenkjærlighet, skriver Filmpolitiet. Terningkast 5.

  Billie (Billie Østin) og Vega (Vega Østin) er uenige om retningen i «Tottori! Sommeren vi var alene».
  Foto: Norsk Filmdistribusjon/Chezville AS
 • Twitter nektet Trump å tvitre

  Twitter nektet USAs president Donald Trump å tvitre fram til et innlegg om barns påståtte koronaimmunitet ble fjernet, skriver Washington Post. I innlegget, som nå er slettet, sa Trump sa at barn er «nesten immune» mot covid-19.

 • Facebook fjerner Trump-video

  Facebook har for frste gang fjernet et innlegg fra president Donald Trump der han sier at barn er «nesten immune» mot koronaviruset. – Falske påstander og skadelig informasjon, sier Facebook ifølge NBC News.