Tenåring døde etter behandling for internett-avhengighet

En 18-åring i Kina døde under opphold på en klinikk for behandling av internett-avhengighet. Nå raser kritikken mot de kontroversielle institusjonene.

Studenter ved behandlingssenter for internett-avhengighet

BEHANDLING: Ved Qide Education Center i Beijing behandles kinesiske ungdommer for internett-avhengighet med militær disiplin. Dette er ikke det samme senteret som der 18-åringen ble behandlet før han døde.

Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters

Ifølge BBC skal 18-åringen ha fått flere skader under et kort opphold på en avvenningssenter for internett-avhengighet, og døde på sykehus i starten av august.

– Min sønns kropp var fullstendig dekket av skammer og blåmerker, fra topp til tå. Da jeg sendte sønnen min til senteret var han uskadet. Hvordan kan han ha dødd i løpet av 48 timer? skal 18-åringens mor ha sagt til avisen Anhui Shangbao, hvor hun identifiseres som fru Liu.

Ifølge den kinesiske TV-kanalen CCTV har politiet arrestert senterets direktør og fire av lærerne. Dødsårsaken er ikke kjent.

Senteret hvor 18-åringen var innlagt har reklamert for behandlingen sin som en kombinasjon av psykologisk rådgivning og fysisk trening.

Til sykehus etter to dager

Gjennom de siste årene har det i Kina vært en økning i antall behandlingssentre for avvenning av spilleavhengighet og internett-avhengighet.

Flere av sentrene er kjent for sin ekstremt harde disiplin, inspirert av det kinesiske militære, og er blitt kritisert for en overdreven streng praksis.

Tidligere soldat på behandlingssenter i Beijing

MILITÆR DISIPLIN: En tidligere soldat underviser på Qide Education Center i Beijing, som behandler ungdommer for internett-avhengighet. Senteret er et av flere av sitt slag som bruker militær disiplin i behandling av internett-avhengighet.

Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters

Senteret der 18-åringen var innlagt ligger i Anhui-provinsen, øst i Kina.

18-åringens mor forteller til BBC at hun leverte sønnen sin på senteret den 3. august. To dager senere fikk foreldrene beskjed om at 18-åringen var sent til sykehuset, hvor han senere døde.

Ifølge 18-åringens foreldre skal legene på sykehuset ha sagt at sønnen deres hadde over 20 ytre skader, i tillegg til flere indre skader.

Elektrosjokk og slag

I kjølvannet av dødsfallet har flere kinesiske medier etterlyst en strengere regulering av avvenningssentrene i Kina. Noen av sentrene er drevet av offentlige sykehus, mens andre er i privat drift.

Ifølge BBC har sentrene hatt et godt omdømme i Kina, selv om de er blitt kritisert for å bruke metoder som elektrosjokk og slag som en del av behandlingen.

Kinesiske myndigheter har nylig vedtatt lover som skal forhindre voldelige behandlingsmetoder ved sentrene.

Trent Bax har forsket på internett-avhengighet i Kina ved Ewha Womans University i Sør-Korea. Han sier til BBC at mange av sentrene i Kina reklamerer for behandlingene som en rask og enkel løsning på avhengighetsproblemer.

– Noen av foreldrene sender barna sine til sentrene som en respons på en veldig reell frykt om at deres fremtidige suksess står i fare, når ungdommene nekter å studere på grunn av spillingen, sier Bax til BBC.

Kulturstrøm

  • Idris Elba i «Cats»

    Den britiske skuespilleren Idris Elba er siste tilskudd til rollelisten til den kommende filmversjonen av dansemusikalen «Cats». I filmen skal Elba tre inn i rollen som «skurkenes skurk», den slemme katta Macavity, melder Billboard. Elba slutter seg til en stab som er temmelig stjernespekket: Taylor Swift, Jennifer Hudson og Ian McKellen er allerede om bord. Andrew Lloyd Webbers kattemusikal «Cats» bygger på T. S. Eliots diktsamling «Å nærme seg en katt» fra 1939.

    Luther (series 4)
    Foto: Steffan Hill / BBC 2015
  • 2.250 euro i bot fra biblioteket

    En tysk psykologiprofessor er ilagt en bot på 2.250 euro for å ha levert tilbake bøker til høyskolens bibliotek for sent. Professoren leverte tilbake 50 bøker for sent til biblioteket ved Hochschule Niederrhein i delstaten Nordrhein-Westfalen. Saken har nå havnet i retten. I retten fredag sa forsvareren at professoren anker boten fordi hun mener den er uforholdsmessig høy (NTB).