«Mayakalenderen» teller ned til verdens undergang

I en ny humorserie på NRK.no får vi møte mennesker som gjør seg klar til dommedag. – Sannsynligvis får vi ikke vist den siste episoden, på grunn av dommedagen, sier Jon Iver Helgaker.

Maya-kalenderen

Se humorserien «Mayakalenderen» på NRK.no - ny episode hver dag (med mindre jorda går under da).

Mayasivilisasjonens kalender stopper som kjent 21. desember i år.

Like kjent er det også at noen få mennesker tror på myten om at denne datoen marker slutten på verden slik vi kjenner den. Det er disse menneskene vi får møte i NRK. nos nye humorserie på nett – Mayakalenderen.

Humorserien følger journalisten Torstein Haavik, en slags kloning av Louis Theroux, som møter fem fiktive personer med forskjellige teorier om hva som kommer til å skje 21. desember i år.

Se en smakebit her:

Se klipp fra NRK.nos nye humorserie «Mayakalenderen». Ny episoden kommer hver dag.

SE KLIPP: Disse fellene skal holde inntrengere unna

– Det er klart at man blir litt påvirket av alle menneskene man møter som tar dette på alvor. Man begynner jo å lure på om man har forberedt seg godt nok i tilfelle noe skulle skje, sier Jonas Torgersen ironisk.

– Bare se hvor lite som skulle til før vi fikk smørkrise

Torgersen og Jon Iver Helgaker står bak serien, som blir deres debut som serieskapere. Selv om dagens premiere virker skremmende nær, er det ikke mye nervøsitet å spore hos noen av dem.

De er mer nervøse for dommedagen.

– Bare se hvor lite som skulle til før vi fikk smørkrise. Litt usikkerhet kan fort gå over i panikk. Så da kan det fort balle på seg.

Torgersen og Helgaker kommer fra reklamebransjen, der de gjennom flere år har drevet med manus og lyd. Ideen til Mayakalenderen kom under et møte i NRK.

– Vi drodlet en del rundt en idé om en kalender som telte ned til 21 desember, og så på mange dommedagsdokumentarer. Det er jo tusenvis av folk som forbereder all mulig galskap. «Mayakalenderen» er veldig inspirert av programmer som Doomsday Preppers på Natural Geographic, sier Torgersen.

– Det er som en mellomting mellom Norge Rundt og Louis Theroux, sier Helgaker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Spilte inn én episode hver dag

Sagenveien Resort

Jonas Torgersen og Jon Iver Helgaker står bak Mayakalenderen. – Vi har ikke gjort andre forberedelser selv enn det vel de aller fleste har gjort. Kjøpt masse hermetikk og NAN morsmelkerstatning.

Foto: Sagenveien Resort

Mayakalenderen ble spilt inn på rekordtid. Hver episode ble spilt inn på én dag. Men Torgersen og Helgaker klager ikke.

– Folk spurte hva vi drev med da vi sa vi skulle spille inn én episode hver dag. Men siden vi ikke har produsert noe lignende tidligere, har vi ikke noe referansepunkt. Så vi har jo ikke muligheten til å klage, ler Helgaker.

Nå vil duoen lage mer humor – hvis de i det hele tatt får muligheten. Selv om mayamyten er blitt avkreftet hundrevis av ganger, er det jo en teoretisk mulighet.

– Sannsynligvis får vi ikke vist den siste episoden, på grunn av dommedagen. I så fall har vi laget verdens mest ironiske serie noensinne, sier Helgaker.

Kulturstrøm

 • Prises av svenskene

  Ingvild H. Rishøi mottok fredag den høythengende Kulturhuset Stadsteaterns internasjonale litteraturpris for novellesamlingen «Vinternoveller». Prisen er på 150.000 svenske kroner. «Vinternoveller», som utkom på norsk i 2014, er oversatt til svensk av Nils Sundberg og Stephen Farran-Lee og vant Brageprisen, Kritikerprisen og Bokbloggerprisen her hjemme.

  Ingvild H. Rishøi
  Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
 • Carola gjør comeback

  Den svenske artisten Carola Häggkvist (53) gjør comeback i Melodifestivalen, skriver svenske Aftonbladet. Ifølge avisen planlegger stjernen å konkurrere i kvalifiseringen til Eurovision Song Contest-finalen med en sang hun har skrevet selv.

  Carola
  Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix