NRK Meny
Normal

Teller ikke drapene!

Nils Nordberg har produsert 330 sendinger for Radioteatret – der flertallet av disse har et kriminelt innhold.

Nils Nordberg
Foto: Ole Kaland / NRK

- Jeg har ennå ikke turt å telle drapene som jeg har formidlet gjennom NRK Radio. Jeg kan nok bli ganske morderisk i studio når jeg skal ”ta livet av noen”, men jeg kan berolige folk med at jeg privat og av natur er bortimot kjemisk fri for aggressivitet! Det lengste jeg i så måte har gått, er å knuse en kaffekopp. Den var det til og med hakk i!

I 32 år har verdalingen Nils Nordberg vært knyttet til NRK. Hans karriere her startet som hallomann, og stemmen hans kan du fortsatt høre blant annet i såkalte ”jingler” eller ”trailere” i radio eller som kommentator til dokumentarer som vises enten i NRK 1 eller NRK 2.

I juni i fjor takket søndagens sølvsupergjest av som sjef for produksjon av krimhørespill i radioteatret til fordel for en myk overgangsfase mot år 2010 da han blir pensjonist.

Nær katastrofe
Det var ”Paul Temple og Gregory-saken” som våren 1952 tente Nils Nordberg sin interesse for radio og radioteater. Han var da 9 år gammel. I samtalen med programleder Haakon D. Blaauw forteller han om hvordan han og familien satt klistret til radioapparatet når denne serien ble sendt. Da siste episode skulle sendes var det nær ved å skje en katastrofe:

- E-verket i Verdal kuttet plutselig ut strømmen, og gode råd var dyre. Men løsningen ble at min far tok meg med til en drosjesjåfør som hadde radio i bilen, forteller Nordberg som den dag i dag ikke har noe problem med å mønstre entusiasme for god krim, enten det er i radioform eller bokform. Skulle jakten i hans private bokhylle på en god bok ikke føre fram, kan han velge og vrake blant 5000 forskjellige filmtitler på video eller DVD.

Lesehest
Sølvsupergjesten kan også kalle seg for en lesehest. Som 6-åring kastet han seg over Donald-blad i Skoleboksamlingen i Verdal slukte han på rekordtid, før litt mer voksen litteratur tok over.

Han prøvde seg også selv som tegneserieforfatter og har fått en serie på trykk i daværende Arbeider-Avisa i Trondheim. Denne var bygget på norske folkeeventyr.

Nils Nordberg har også et representativt forfatterskap bak seg etter at han i 1963 forsøkte seg som novelleforfatter i ”Magasinet” under pseudonymet Coffin. Likheten mellom dette engelske ordet og den norske betydningen lik-kiste, er naturligvis helt tilfeldig!

NRK P1 Sølvsuper søndag 20. januar 2008 kl. 07.03.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK