Teatersjefen i Nationaltheatret: – Fantastisk bra at verkebyllen sprekker

Teatersjefen ved Nationaltheatret har selv opplevd å bli trakassert i bransjen, uten at hun meldte ifra. – Ingen skal tåle å bli seksuelt trakassert på jobb, sier Hanne Tømta.

Hanne Tømta

FRYKT FOR Å SI IFRA: Sjef ved Nationaltheatret, Hanne Tømta, tror teaterbransjen har vært preget av en frykt for å si fra om trakassering og overgrep, fordi mange skuespillere er redde for å miste jobben.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Teatersjefen sier det er forferdelig å lese de kvinnelige skuespillernes historier om seksuell trakassering, som har kommet fram i kjølvannet av #Metoo-kampanjen.

– Jeg forsøker fortsatt å ta det inn, både mengden og det som er rene overgrep og kriminelle handlinger, sier Tømta til NRK.

Selv begynte hun som bud i teaterbransjen som 19-åring, og er ikke overrasket over det som kommer fram, ikke minst fordi hun har opplevd det selv.

– Men jeg tok det heller ikke videre, så jeg kjenner meg veldig igjen i det. Det var lang tid tilbake. I dag blir jeg i større grad utsatt for forsøk på hersketeknikk, og nedvurdering av min rolle eller posisjon ut fra generell kjønnsdiskriminering, sier Tømta.

– Mange gråsoner i kunsten

Ifølge Tømta har Nationaltheatret allerede satt i gang tiltak mot trakassering, og vil sørge for at uønskede hendelser blir møtt på en skikkelig måte fra arbeidsgiver.

– Ingen ansatte på Nationaltheatret skal akseptere å bli trakassert på arbeidsplassen. Det er ikke greit.

Hun tror teaterbransjen har vært preget av en frykt for å si fra om overgrep og trakassering, fordi mange skuespillere er redde for å miste jobben.

I tillegg beskriver hun mange gråsoner i kunsten med nakenhet, og nærhet mellom kolleger, og en holdning om at man skal tåle å «gi alt av seg selv» for å oppnå noe bra i produksjonen.

– Selv om det er forferdelig å lese det mange kvinner har blitt utsatt for, er det fantastisk bra at verkebyllen sprekker, og at skjelettene kommer ut av skapet.

Skuespillerforbundet ikke overrasket

Knut Alfsen

– FOLK MÅ SI I FRA: – Dette skjer jo, og da har vi et problem, det må vi ikke underslå, sier Knut Alfsen, leder i Norsk skuespillerforbund.

Foto: Gisle Bjørneby

– Vi er dessverre ikke så veldig overrasket. Vi har jobbet med disse sakene en stund, så det viser jo hvor stort omfanget er. Det er ille, sier leder i Norsk skuespillerforbund, Knut Alfsen.

Han synes det er veldig tøft av skuespillerne å stå fram med sine historier.

– Litt av problemet vårt tidligere har vært at vi har visst at det har skjedd, men at vi har ikke fått de konkrete sakene.

Dette skjer jo, og da har vi et problem, det må vi ikke underslå, sier Alfsen.

Ifølge Skuespillerforbundet trengs en holdningsendring, og at fokuset nå gir anledning til å snakk om og ta tak i problemet.

– Så må folk begynne å si ifra, konkluderer Alfsen.

Kulturstrøm

 • Saksofonist skal redde truet fugl

  Et energiselskap i New Zealand vil prøve å redde fuglearten kākāpō ved hjelp av musikk. Det fins bare 147 fugler igjen av den kritisk truede arten, som er en type papegøye.

  Selskapet Meridian Energy støtter newzealandske viltmyndigheter i arbeidet med å redde kākāpōene. Nå håper de at sensuell musikk skal få fuglene i paringshumør. Derfor søker det etter en saksofonist som skal spille for dem, skriver Limelight Magazine.

  En fugl av arten kākāpō
  Foto: Wikimedia Commons / Flickr / Department of Conservation
 • Zeshan Shakar på lydboktoppen

  «Tante Ulrikkes vei» er den skjønnlitterære romanen flest har lyttet til i 2018 i strømmetjenesten Fabel, melder Gyldendal forlag. Zeshan Shakars debutroman er lyttet til dobbelt så mange ganger som den neste romanen på lista. Shakar fikk i fjor Tarjei Vesaas debutantpris for romanen, som ble den nest mest solgte boka i 2018, uavhengig av genre. Den skal bli teater, TV-serie og oversettes til engelsk.