NRK Meny
Normal

Teatersjefen i Nationaltheatret: – Fantastisk bra at verkebyllen sprekker

Teatersjefen ved Nationaltheatret har selv opplevd å bli trakassert i bransjen, uten at hun meldte ifra. – Ingen skal tåle å bli seksuelt trakassert på jobb, sier Hanne Tømta.

Hanne Tømta

FRYKT FOR Å SI IFRA: Sjef ved Nationaltheatret, Hanne Tømta, tror teaterbransjen har vært preget av en frykt for å si fra om trakassering og overgrep, fordi mange skuespillere er redde for å miste jobben.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Teatersjefen sier det er forferdelig å lese de kvinnelige skuespillernes historier om seksuell trakassering, som har kommet fram i kjølvannet av #Metoo-kampanjen.

– Jeg forsøker fortsatt å ta det inn, både mengden og det som er rene overgrep og kriminelle handlinger, sier Tømta til NRK.

Selv begynte hun som bud i teaterbransjen som 19-åring, og er ikke overrasket over det som kommer fram, ikke minst fordi hun har opplevd det selv.

– Men jeg tok det heller ikke videre, så jeg kjenner meg veldig igjen i det. Det var lang tid tilbake. I dag blir jeg i større grad utsatt for forsøk på hersketeknikk, og nedvurdering av min rolle eller posisjon ut fra generell kjønnsdiskriminering, sier Tømta.

– Mange gråsoner i kunsten

Ifølge Tømta har Nationaltheatret allerede satt i gang tiltak mot trakassering, og vil sørge for at uønskede hendelser blir møtt på en skikkelig måte fra arbeidsgiver.

– Ingen ansatte på Nationaltheatret skal akseptere å bli trakassert på arbeidsplassen. Det er ikke greit.

Hun tror teaterbransjen har vært preget av en frykt for å si fra om overgrep og trakassering, fordi mange skuespillere er redde for å miste jobben.

I tillegg beskriver hun mange gråsoner i kunsten med nakenhet, og nærhet mellom kolleger, og en holdning om at man skal tåle å «gi alt av seg selv» for å oppnå noe bra i produksjonen.

– Selv om det er forferdelig å lese det mange kvinner har blitt utsatt for, er det fantastisk bra at verkebyllen sprekker, og at skjelettene kommer ut av skapet.

Skuespillerforbundet ikke overrasket

Knut Alfsen

– FOLK MÅ SI I FRA: – Dette skjer jo, og da har vi et problem, det må vi ikke underslå, sier Knut Alfsen, leder i Norsk skuespillerforbund.

Foto: Gisle Bjørneby

– Vi er dessverre ikke så veldig overrasket. Vi har jobbet med disse sakene en stund, så det viser jo hvor stort omfanget er. Det er ille, sier leder i Norsk skuespillerforbund, Knut Alfsen.

Han synes det er veldig tøft av skuespillerne å stå fram med sine historier.

– Litt av problemet vårt tidligere har vært at vi har visst at det har skjedd, men at vi har ikke fått de konkrete sakene.

Dette skjer jo, og da har vi et problem, det må vi ikke underslå, sier Alfsen.

Ifølge Skuespillerforbundet trengs en holdningsendring, og at fokuset nå gir anledning til å snakk om og ta tak i problemet.

– Så må folk begynne å si ifra, konkluderer Alfsen.

Kulturstrøm

  • Ønsker folk skal huske bandet

    Ozzy Osbourne håper at follk vil huske ham for tiden i bandet «Black Sabbath». – Jeg er så stolt av musikken vi gjorde. Men for å være ærlig så er det å bli husket i det hele tatt en stor bragd for meg, sier den norgesaktuelle artisten til The Guardian. Osbourne feirer sin imponerende karriere som en av rockens største ikon med en siste avskjedsturne. Onsdag 20. juni headliner han «Tons Of Rock» i Halden.

    Ozzy Osbourne på Koengen i Bergen 29. mai 2012
    Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK