NRK Meny
Normal

Teaterkniv byttet med ekte

En skuespiller skar over sin egen strupe på scenen da teaterkniven hadde blitt byttet med en ekte.

Burgtheater

Burgtheater i Wien, her i et bilde fra november.

Foto: HEINZ-PETER BADER / REUTERS

Det gikk alvorlig galt i Wiens Burgteater lørdag kveld, da den tretti år gamle svenske skuespilleren Daniel Hoevels’ rollefigur skulle ta selvmord i den siste scenen av Friedrich Schillers ”Mary Stuart”.

Blodet rant fra halsen på Hoevels mens publikum applauderte for det de trodde var en spesialeffekt. Det var først da han ikke reiste seg for å bukke etter forstillingen at det gikk opp for de tilstedeværende at noe hadde gått galt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Faksimile

'Ekte drama på Burgteateret'

Foto: faksimile/Europics

- Kunne druknet i blod

Politiet etterforsker nå om knivbyttet skjedde ved en feiltakelse, eller om det var del av et mordkomplott. Resten av skuespillerne og de andre ansatte bak scenen er nå under etterforskning, og det vil bli tatt DNA-tester.

Daniel Hoevels

Daniel Hoevels

Foto: vollfilm.com

Hoevels overlevde til tross for store blødninger, fordi kniven gikk klar av halspulsåren.
- Et litt dypere kutt ville ført til at han hadde druknet i sitt eget blod, har legen Wolfgang Lenz som behandlet ham sagt til The Guardian.
- Ryktene er helt ville. Noen sier at han ble offer for en sjalu rival. Vi vet ingenting ennå, har en politibetjent sagt til østerriksk TV.

Kniven ble vissnok kjøpt i en lokal butikk, og en mulig forklaring på hendelsen kan være at bladet ikke ble slipt ned av teaterets ansatte. Ifølge en etterforsker hadde kniven også fortsatt prislappen på.

Etter å ha mottatt akutt behandling på sykehus var Hoevels tilbake på scenen søndag kveld, med bandasjert hals.

Kulturstrøm

  • – Kulturpolitikken må styrke folk

    – Politikken bør fremme den demokratiske samtalen ved å styrke evne og vilje hos befolkningen til å finne og fortolke informasjon og forstå ytringer, slår en studie av kulturens rolle i Norge fast. Studien er gjort for Kulturdepartementet, og skal gi innspill til mulige endringer i kulturpolitikken.Det vises til flere trender som man venter kommer til å påvirke hvordan kulturen påvirker samfunnet i årene som kommer. Les hele rapporten her.

  • – Kulturutbytte, men ikke i penger

    Norges utbytte av programmet som har kostet Norge nærmere 167 millioner kroner de siste tre årene er vanskelig å måle i kroner og øre, men programmet er likevel verdifullt, skriver Kulturdepartementet. De har fått evaluert Norges deltakelse i EU-programmet «Kreativt Europa». Programmet gir norske aktører innen TV, film, kunst og kultur muligheter til å samarbeide internasjonalt og til å nå ut til et større europeisk publikum. Les hele rapporten her.