Hopp til innhold

Teaterkniv byttet med ekte

En skuespiller skar over sin egen strupe på scenen da teaterkniven hadde blitt byttet med en ekte.

Burgtheater

Burgtheater i Wien, her i et bilde fra november.

Foto: HEINZ-PETER BADER / REUTERS

Det gikk alvorlig galt i Wiens Burgteater lørdag kveld, da den tretti år gamle svenske skuespilleren Daniel Hoevels’ rollefigur skulle ta selvmord i den siste scenen av Friedrich Schillers ”Mary Stuart”.

Blodet rant fra halsen på Hoevels mens publikum applauderte for det de trodde var en spesialeffekt. Det var først da han ikke reiste seg for å bukke etter forstillingen at det gikk opp for de tilstedeværende at noe hadde gått galt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Faksimile

'Ekte drama på Burgteateret'

Foto: faksimile/Europics

- Kunne druknet i blod

Politiet etterforsker nå om knivbyttet skjedde ved en feiltakelse, eller om det var del av et mordkomplott. Resten av skuespillerne og de andre ansatte bak scenen er nå under etterforskning, og det vil bli tatt DNA-tester.

Daniel Hoevels

Daniel Hoevels

Foto: vollfilm.com

Hoevels overlevde til tross for store blødninger, fordi kniven gikk klar av halspulsåren.
- Et litt dypere kutt ville ført til at han hadde druknet i sitt eget blod, har legen Wolfgang Lenz som behandlet ham sagt til The Guardian.
- Ryktene er helt ville. Noen sier at han ble offer for en sjalu rival. Vi vet ingenting ennå, har en politibetjent sagt til østerriksk TV.

Kniven ble vissnok kjøpt i en lokal butikk, og en mulig forklaring på hendelsen kan være at bladet ikke ble slipt ned av teaterets ansatte. Ifølge en etterforsker hadde kniven også fortsatt prislappen på.

Etter å ha mottatt akutt behandling på sykehus var Hoevels tilbake på scenen søndag kveld, med bandasjert hals.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober