Hopp til innhold

Teaterdirektør siktet etter forestilling

Politiet har siktet teaterdirektør Anne-Cécile Sibué-Birkeland og de tre kunstnerne bak forestillingen «Ways of seeing» for å ha krenket privatlivets fred. – Ingen domstol i verden vil akseptere siktelsen, sier kunstnernes advokat Jon Wessel-Aas til NRK.

Anne-Cécile Sibué-Birkeland

SIKTET: Teatersjef Anne-Cécile Sibué-Birkeland ved Black Box.

Foto: Black Box teater

Det var samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) som anmeldte oppsetningen i desember.

De fire er siktet for å ha brutt straffelovens paragraf 267 om krenkelser av privatlivets fred, skriver VG, som var først ute med denne nyheten.

Siktelsen skjedde onsdag, før siktelsen av Waras samboer, men ble først kjent for offentligheten i dag.

Politiet har bedt om tillatelse til å ransake teaterdirektørens og de tre kunstnernes hjem og kontorer i jakten på bevis. Dette har Oslo tingrett avvist, men dette er anket til Borgarting lagmannsrett.

– Alvorlig angrep mot ytringsfriheten

Black Box. Ways of seeing.

OMSTRIDT FORESTILLING: Bildet er fra stykket Ways of seeing.

Foto: Leif Gabrielsen

NRK har fått bekreftet siktelsen av teaterdirektørens advokat Halvard Helle.

Helle kaller siktelsen helt enestående i nyere norsk historie, og helt uakseptabel.

– Både siktelsen og begjæringen om ransakelsen er et alvorlig angrep mot ytringsfriheten og frie kunstneriske institusjoners rett til å sette opp oppsetninger uten innblanding fra politiets side, sier Helle til NRK.

– I dette tilfellet er teateret kun en teknisk arrangør, det er de frittstående produsentene som har laget forestillingen. For teateret har det vært uaktuelt å blande seg inn i oppsetningen. Det er et grovt overtramp at alle disse nå er siktet og at politiet har anmodet om ransaking både av kontorer og private hjem, sier Helle.

Han har bedt politiet trekke siktelsen og henlegge saken. Han forventer at dette blir gjort snarest mulig.

– Dypt bekymret for denne vendingen

Pia Maria Roll

KUNSTNER: Pia Roll er regissør for forestillingen Ways of seeing på Black Box.

Foto: Privat

Teaterregissør Pia Maria Roll ble sammen med skuespillerne Sara Baban, Hanan Benammar og teateret Black Box i Oslo anmeldt av Bertheussen for brudd på straffelovens paragrafer om hensynsløs atferd, krenkelse av privatlivets fred og ulovlig bruk av fast eiendom.

Advokat Helle sier teaterdirektør Anne-Cécile Sibué-Birkeland reagerer sterkt på siktelsen.

– Hun er dypt bekymret for at saken har tatt en slik vending, sier Helle.

Dette svarer politiet

Halvard Helle

ADVOKAT: Halvard Helle representerer teaterdirektør Anne-Cécile Sibué-Birkeland.

Foto: NRK

Oslo politidistrikt begrunner siktelsen slik:

«I utgangspunktet besluttet politiet å henlegge anmeldelsen fra Laila Bertheussen mot navngitte personer tilknyttet Black Box – uten etterforskning. Etter klage omgjorde Oslo statsadvokatembeter politiets beslutning. Samtidig ba statsadvokaten politiet om å skaffe seg tilgang på filmopptakene som var gjort mot klagers bolig. Dette er bakgrunnen for at politiet ba Oslo tingrett om en beslutning om ransaking hos dem som er anmeldt. Dette ble avslått av tingretten onsdag 13. mars. Politiet anket tingrettens beslutning inn for lagmannsretten samme dag,» skriver politiinspektør Nina Sundgaard i Oslo politidistrikt.

For å foreta en ransaking må det være skjellig grunn til mistanke. Når politiet har gått til retten med dette, og anket til lagmannsretten, betyr det at politiet mener det er mer sannsynlig at det er begått en straffbar handling enn at det ikke er det.

Hvis det er slik at teateret ikke frivillig vil gi ut filmopptakene, må politiet ha en siktelse for å kunne ransake. Advokaten til tre av de siktede avviser imidlertid at politiet har spurt om å få se filmopptak.

– Politiet har på de fire månedene ikke kontaktet disse fire overhodet. Ingen har nektet å vise beviser på noen måte. Men det denne politiadvokaten på onsdag har begjært, og fått avslag på, er basert på at det er en påstått krenkelse av privatlivets fred. Dette handler ikke om råopptak. Tvert imot er det mine og Halvards klienter som tidligere denne uken tok kontakt for å be om saksdokumentene og forespørre om våre klienter kan forklare seg for å kvittere ut saken. Vi mottok aldri noe svar, sier advokat Jon Wessel-Aas til NRK.

Jon Wessel-Aas

ADVOKAT: Jon Wessel-Aas representerer de tre kunstnerne som er siktet.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Etiske problemstillinger

På hjemmesiden til Black Box står det:

«I Ways of Seeing har kunstnerne benyttet bilder av husene til politikere, investorer og nøkkelpersoner bak høyreorienterte nettsteder og organisasjoner, og huset til NATO-sjefen. Denne metoden har provosert frem betydelig kontrovers og skapt friksjon. Vi ønsker å understreke at kunstnerne hele veien holdt seg innenfor loven da de gjennomførte videoopptakene. De har heller ikke har avslørt sensitiv eller hemmelig informasjon. Når det er sagt, erkjenner vi at de metodene kunstnerne her har benyttet reiser etiske problemstillinger.»

Advokat kaller det arbeidsuhell

Wessel-Aas er advokaten til teaterregissør Pia Maria Roll og skuespillerne Sara Baban og Hanan Benammar. Han er opptatt av at det er to politisaker som pågår parallelt.

– Dette har ingenting å gjøre med etterforskningen av det som har foregått hos Wara og pågripelsen av hans samboer. Alt dette skjedde på onsdag, uten at vi har fått beskjed om det.

– Hva tenker du om siktelsen?

– Den har ingenting for seg. Skal man sikte noen for det, må man jo be om å få se forestillingen. Det sa tingretten også når de avviste dette. Det ser ut som en politiadvokat som har bomma. Jeg regner dette reelt sett som en helt død sak, sier Wessel-Aas.

Han mener politiet heller burde se forestillingen enn å be om ransaking.

– De har ikke tatt kontakt for å få se forestillingen på fire måneder, ikke for å snakke med dem en gang. Dette høres ut som et arbeidsuhell, og noe som bør være dødt. Og det sa vel også tingretten onsdag, sier Wessel-Aas, som har beroliget klientene sine:

– Jeg forklarte dem at mye har skjedd siden onsdag, og har sagt at de kan ta det helt med ro. Det skjer ikke noe her. Ingen domstol i verden vil akseptere den siktelsen. Jeg kan føye til at mine klienter selv bare ønsker å få denne saken ut av verden, og at politiet er velkomne til å se forestillingen og å snakke med mine klienter. Det tok de kontakt med politiet om for lenge siden.

Kulturstrøm

 • Banksy-utstilling til Oslo

  I februar kommer Banksy-utstillingen «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» til Økern-senteret i Oslo.

  Utstillingen åpner 23. februar og vil vise fram nærmere 150 reproduksjoner av gatekunstnerens verker. Utstillingen skal ikke være godkjent av kunstneren selv, på grunn av hans anonyme status.

  – Vi er utrolig stolte for å kunne åpne dørene til denne storslagne utstillingen på Økernsenteret, sier arrangør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater til NTB.

  1,4 millioner personer har besøkt utstillingen siden den åpnet i München våren 2021. Den har siden vært innom både Wien, Berlin, Zürich, Hamburg og Malmö.

  Den britiske kunstnerens identitet er forblitt en godt bevart hemmelighet, til tross for at hans kunststunt har vekket stor oppmerksomhet internasjonalt i en årrekke. Det er imidlertid antatt at han er en mann 45-50- alderen som er fra Bristol i England.

Flere kulturnyheter

Jon Fosse ord for ord

Fosse-fest i 40 timer

Jon Fosse byrja nobelforedraget med å fortelje om si livslange frykt for høgtlesing

– Og no nesten heilt utan redsle, las han skjelvande. Nobelforedraget til Jon Fosse rørte fleire.